Изборник Затворити

Wi-Spy спектрални анализатор за 2.4/5.x GHz – сан администратора бежичних мрежа

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1836

Када се појаве проблеми на неком бежичном линку, скоро сваки администратор прво пожели да има при руци спектрални анализатор. То је уређај који приказује шта се све у једном тренутку дешава на одређеном опсегу фреквенција. На основу тога може се закључити много, а за бежичне везе које се остварују на слободним опсезима 2.4 GHz i 5.3 / 5.8 GHz то је нарочито важно, јер опсег је слободан и свако може да га користи.

Велика отежавајућа околност постављања бежичних веза је у томе што не постоји лак начин да се провери да ли је употребљена фреквенција слободна, односно колики је ниво сметњи на њој. Бежични мрежни уређаји раде у специфичном режиму и могу да прикажу само ако виде да на истој фреквенцији емитује неки други бежични мрежни уређај. Међутим, поред мрежних уређаја ове исте фреквенције се користе за много шта друго: бежичне видео камере и видео одашиљаче, телефоне, телекоманде, микроталасне пећнице, звучне мониторе за бебе, Bluetooth уређаје разних намена, бежичне микрофоне, RFID уређаје, и ко зна за шта се све још неко није сетио да употреби овај опсег. Било којиод ових уређаја, ако емитује на истој фреквенцији, може и текако да омета бежичну мрежну везу, а да администратор то уопште не може да измери.

Спектрални отисци неких уређаја
Спектрални отисци неких уређаја

Због тога је спектрални анализатор толико жељена справа. То је мерни инструмент који види ама баш све што се емитује на задатом опсегу фреквенција, без обзира на врсту уређаја. Администратору који то има, тешко да може нека сметња да промакне, а то често може да буде пресудно за успешно остварање везе, нарочито у градским условима где је вероватноћа оваквих сметњи изузетно велика.

Једини проблем је што је спектрални анализатор инструмент који је веома скуп. За опсег од 2.4 GHz неки примитивни модели коштају око 500 – 600 долара, док иоле озбиљни модели коштају 1500, 3000 долара па и много више. То је, чак и за администрацију комерцијалних бежичних мрежа, много, а камоли за нас који администрирамо непрофитне мрежне заједнице.

Ипак има решења

Фирма Метагик (MetaGeek) је избацила на тржиште серију јефтиних спектралних анализатора у облику УСБ додатака за рачунар под именом Wi-Spy. Тако су знатно појефтинили сам уређај, а посао обраде података преузима рачунар. У продаји је само УСБ уређај док је програм Ченелајзер (Chanalyzer) за виндоуз, који у ствари ради посао спектралног анализатора, бесплатан. Подаци о начину комуникације са Wi-Spy уређајима је слободно доступан тако да већ постоји подршка и за линукс и мекинтош оперативне системе.

wi-spy-24x
Wi-Spy 2.4x

Ви-спај понуда се састоји од три уређаја:

Wi-Spy v1 је најстарија верзија спектралног анализатора. Покрива опсег од 2400 до 2482 MHz, резолуција му је 1 MHz а може да детектује сигнале у опсегу од -97 dBm до -50.5 dBm резолуцијом 1.5 dBm. Овај уређај је погодан за мерење приликом умрежавања у просторијама, са сигналима малог домета.

Wi-Spy 2.4x је новија верзија која је значајно унапређена. Покрива опсег од 2400 до 2495 MHz, резолуција очитавања фреквенција му је 27 – 421 KHz, може да детектује сигнале у опсегу -110 dBm до -6.5 dBm резолуцијом од 0.5 dBm и што је најважније има прикључак за спољну антену. Овај уређај је добар за мерења у свим условима, како у просторијама, тако и приликом постављања линкова на већим растојањима.

Wi-Spy DBx је најновија верзија, која је још више унапређена, а пре свега то је проширење мерног опсега тако да поред опсега од 2400 – 2495 MHz, овај уређај мери сигнале и на опсегу 5.150 – 5.850 MHz, тако да се може употребити за мерења на оба слободна фреквентна опсега који се користе за бежично умрежавање. Као и претходни модел, може се употребити за све потребе мерења и то на оба подржана опсега.

Употреба

Wi-Spy је осмишљен тако да га је врло једноставно користити. Само убодете уређај у УСБ прикључак рачунара, и виндоуз ће га препознати као уређај у категорији миша и тастатуре. Није потребна инсталација никаквог управљачког програма (драјвера). Након тога покренете програм Ченелајзер и он ће одмах почети да приказује податке.

wi-spy chanalyzer

Програм претвара рачунар у мерни инструмент који је врло једноставно користити. Радна површина је подељена у четири дела: три водоравна графикона који приказују резултате мерења и усправно поље којеима више страница а садржи разне додатне опције.

Сва три графикона покривају задати фреквентни опсег. Опсег фреквенција које се прате се може подшавати, тако да можете пратити цео могући опсег или врло узак опсег фреквенција.

Графикон на врху приказује очитане сигнале у протоку времена. Како протиче време графикон се помера навише, а на дну се уписују тренутно очитане вредности. За сваку фреквенцију се уцртава тачкица чија боја одговара јачини измереног сигнала, и тако се добија графички приказ који показује које су фреквенције више или мање заузете протоком времена.

Средњи графикон приказује заузетост фреквенција са протоком времена. Како протиче време он сабира заузеће фреквенција и на основу тога уцртава тачке. Боје тачака одговарају учестаности очитавања сигнала датог нивоа. С временом, формирају се облици по којима се може препознати који уређаји емитују на којим фреквенцијама, зато то сваки уређај има карактеристичан „потпис“. Као што сам већ рекао, за разлику од обичних бежичних мрежних уређаја, Wi-Spy картица види ама баш све што било који уређај емитује на задатом фреквентном опсегу.

У програму већ постоје забележене слике карактеристичних одраза које праве познати уређаји што може да помогне у препознавању извора сигнала. Корисници програма шаљу снимке уређаја које направе тако да се база стално повећава.

Доњи графикон приказује нивоа измерених сигнала, тренутно измерене вредности – обојено жуто, максималне измерене вредности – обојено плаво и средње вредности – обојено зелено. Ипак, не треба очекивати да ниво сигнала измерен овим инструментом будеистикао и када се мериобичном бежичном картицом. Начин мерења је другачији – бежичне картице не приказују тренутне вредности сигнала.

Мерење се врши тако што укључите Wi-Spy картицу и програм и оставите их неко време да врше меења. За то време ће се графикони исцртавати и имаћете све јасниј упредставу шта се на фреквенцијама може видети.

Wi-Spy не ради као обична бежична мрежна картица такода не може да очитава податке које емитују бежични уређаји. С обзиром да се Wi-Spy највише користи за истраживање проблеме у бежичном умрежавању, у програм з амерење је уграђена опција да преко додатне, обичне бежичне картице, програм очитава који се бежични уређаји „виде“ и то такође приказује на графиконима, и тако још више олакша сналажење и омогући више података зарад што бољег закључивања о ситуацији на фреквентном опсегу који се мери.

Одлична опција је то да програм снима сва мерења тако да можете да „премотате“ уназад и погледате ситуацију у било ком тренутку у току мерења. То је врло добро због проналажења повремених извора сметњи – оних који не емиују стално него са већим или мањим временским размацима тако да их је тешко пратити. Податке можете и снимити тако да могу да послуже за каснију анализу и поређења са другим мерењима.

Wi-Spy 2.4x и Wi-Spy DBx имају прикључак за спољну антену, тако да можете да проверите сигнале које хвата антена коју сте већ поставили или да коришћењем усмерене антене откријете из ког смера долазе сметње, да мерите сметње по поларизацији, да мерите карактеристике антена и слично.

Закључак

Овакав уређај је потребан свакм администратору бежичне мреже. Давно сам га нашао на Интернету али тек сада сам га и набавио. С обзиром да је реклативно скуп, углавном је недоступан администраторима некомерцијалних мрежа.

Због тога, ко год је рапосложен, може код мене да испроба како уређај ради, а радо ћу га понети и на окупљања администратора мрежа тако да више људи може да га проба. Уверен сам да ће се многи, након што уређај сами пробају, одлучити да га набаве.

Слични чланци

9 Comments

 1. mmilan

  Odlična i mnogo korisna spravica. Igrao sam se sa njim prošle godine u Italiji i mnogo je olakšao posao.

  Što reče jedan čovek tamo – najbolji način za uspostavljanje linka (ako nemate generator signala i spektrograf) sa jedne strane vido transpiter a sa druge WiSpy, naravno :)

 2. Peđa

  Можеш да га поручиш директно од произвођача (http://www.metageek.net/). Шаљу и у Србију. Можеш чак са њима да се договориш да ти пошаљу пакет тако да га наши цариници игноришу.

 3. Peđa

  Не знам на шта ти мислиш када каже анализатор спектра али ово јесте анализатор спектра.

 4. Nikola

  Mozda je Gane hteo da kaze da je opseg i suvise mali da bi se uredjaj nazvao analizatorom spektra. :) Naravno, ja se ne slazem sa tom tvrdnjom, i jos mislim da je uredjaj veom akoristan.

  Koliko kosta?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.