Изборник Затворити

Угрожава ли ваш ГПС безбедност у саобраћају?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4341

Једна од најнаглашаванијих забрана коју је донео нови Закон о саобраћају се односи на коришћење мобилних телефона за време вожње. На то се односи члан 28 Закона:

„Возач не сме да користи телефон, односно друге уређаје за комуникацију уколико нема,односно не користи, опрему која омогућава телефонирање без ангажовања руку за време вожње.

Возач не сме да користи аудио, односно видео уређаје на начин да е чује звучне сигнале других учесника у саобраћају, нити да предузима друге радње које ометају његову пажњу при управљању возилом.“

Многи возачи не обраћају пажњу да се овај члан закона односи и на ГПС уређаје за навигацију у возилима и ако их на то опомињу и сами ти уређаји приликом укључења.

На страну закон, здрава логика налаже да, док управљамо возилом, а не чинимо ствари које нас и друге могу довести у опасност. То се односи и на ГПС уређај.

ГПС уређај у ствари доприноси безбедности у саобраћају, али само ако га правилно користите. Ево зато неких савета.

Најпре, немојте ГПС никако држати у руци док возите. Уз навигациони уређај предвиђен за коришћење у аутомобилима добија се  одговарајући носач, тако да га је могуће наместити да се налази на погодном месту и да га није потребно држати у руци.

Када постављате уређај гледајте да то буде у линији погледа док возите, тако да не морате да скрећете поглед или окрећете главу да бисте погледали у уређај. ГПС не треба ни да заклања поглед на пут испред вас. Не заборавите да неке државе имају много оштрија правила, па тако не дозвољавају да се уређај постави било где – на пример на средину предњег прозора. Оне дозвољавају да се уређај налази на средини, али испод равни командне табле, или на командној табли али у углу, а не на средини.

Пре него што кренете на пут, припремите уређај тако што ћете у њему подесити стајне тачке и путање којим треба да се крећете. Немојте у току вожње планирати пут или тражити одредишне тачке, било да су припремљене било да куцате адресу.

Ако треба да возите путем који не познајете, одвојте мало времена да се унапред упознате са њим, на пример где су скретања на која морате да обратите пажњу. Ако је потребно, упишите у уређај додатне стајне тачке да би вас он опоменуо на време.

Пре поласка, проверите да ли је пут који је ГПС аутоматски израчунао добар. Дешава се, због грешака на картама, или чак због ваше грешке у одређивању циља пута, да ГПС израчуна пут којим сигурно не желите да идете. Боље је да то утврдите пре него што сте кренули него негде на пола пута.

Научите да се што више ослањате на гласовна упутства ГПС-а. Уређај ће вам се сам јавити гласовном поруком када треба да обратите пажњу и рећи ће вам шта треба да урадите, најчешће – где да скренете, или када долазите у близину задате стајне тачке или нешто друго. Само ако вам порука коју је уређај саопштио није јасна, кратко погледајте у екран јер ће вам тада на мапи бити нацртано оно што вам је уређај саопштио, тако да можете лако да се снађете.

Не заборавите да ће вам уређај увек све на време најавити, обично неколико десетина метара пре него што је потребно да предузмете одређену радњу, тако да имате довољно времена да се припремите.

Немојте стално гледати у ГПС уређај. Нема потребе да на карти стално пратите где се налазите и како се крећете. Гледајте испред себе, на пут, и возите као и без помоћи навигације. ГПС вам не може на карти приказати ко се све налази на путу испред вас, да ли је возач испред вас нагло прикочио, да ли неко претрчава улицу или се неко лоше престројава. Ваша пажња мора бити усредсређена на саобраћај а не на ГПС.

Упознајте свој ГПС уређај. Обратите пажњу како вам најављује карактеристичне ситуације на путу да бисте могли боље да реагујете на те најаве. Нарочито обратите пажњу на проблематичне ситуације: како се уређај понаша када са главног пута треба да се одвојите на споредни али под врло малим углом, како се понаша када сте у кружном току, то јест како вам саопштава где да изађете из тока, како се сналази када се две раскрснице налазе врло близу једна другој, а ви треба да прођете кроз обе и то са скретањем, како реагује ако промашите раскрсницу коју вам је најавио…

Док користите навигацију у вожњи, најважније је да не верујете ГПС уређају у потпуности. Он је далеко од савршеног и његов посао није да командује куда да возите, већ само да вам саветује којим путем треба да се крећете. Ви возите и ви одлучујете о свему. Куда ћете се стварно кретати – то зависи од простора којим се крећете. Постоји много разлога да вам ГПС пружи погрешну информацију, од тога да у датом тренутку има лош пријем па не може довољно прецизно да одреди положај, па до тога да је након израде карте која је у њему дошло до измена: преправљена је ракрсница, изграђен је нови пут, промењен је смер кретања улицом, у току су неки радови због којих је улица затворена а саобраћај преусмерен и слично…

Ако вам није јасна инструкција ГПС-а онда урадите онако како ви мислите да треба. Не брините се о томе да ли ћете промашити скретање. Ако промашите, ГПС ће то приметити па ће вам одмах пронаћи нови у пут да вас врати тамо где треба. На пример, ако вас ГПС упути да скренете у једносмерну улицу у погрешном смеру – немојте – скрените у прву следећу у коју је скретање дозвољено. ГПС ће се брзо снаћи и показати вам нови пут. Користите то да будете опуштени и да се не нервирате. ГПС зна где желите да стигнете и он ће вас тамо довести. Ако не једним путем, онда неким другим сигурно.

Ако се баш збуните, онда зауставите возило, и опуштено проучите карту коју вам ГПС показује. Када се снађете, наставите вожњу. Ако нисте сигурни куда да кренете, онда послушајте ГПС, осим ако вас директно не упућује на погрешну радњу. Ако ви не познајте град, он га познаје и сигурно ће вас довести тамо где сте наумили.

Немојте покушавати да дохватите ГПС уређај ако се откачи и падне на под возила. Тешко да бисте успети да га дохватите, а такви покушаји у огромном проценту завршавају саобраћајном несрећом. Ако вам је битно да уређај одмах вратите на место, зауставите возило.

Како ГПС побољшава безбедност у саобраћају

Очигледна предност ГПС-а је у томе што вам омогућава да се опустите и сву пажњу обратите на управљање возилом. Не морате да проверавате све путоказе или сваки час размотавате папирну карту или план града у страху да не промашите раскрсницу. Сналажење у непознатом граду па и на непознатом путу док возите може да буде итекако стресно. Када се ослоните на ГПС, стрес нестаје, јер знате да ће вам он на време најавити где треба да скренете.

ГПС ће вам увек понудити добру варијанту пута тако одабрану да вам буде лако да возите. На пример, ГПС ће увек давати предност десним скретањима, јер су много лакша од левих, нарочито у великим градовима са широким улицама са неколико трака којима се прилично брзо вози. То није увек најкраћи пут, али је најбезболнији и најмање стресан за некога ко не познаје пут.

Возачима камиона ГПС много може да помогне, јер зна где су ниски мостови и надвожњаци па ће такве путеве да избегава. А ако не знате шта је стрес, питајте камионџије да вам објасне шта значи заглавити се на уској улици испод надвожњака.

Вожња непознатим крајевима помоћу ГПС-а може да се претвори у уживање. Уместо да стално бринете где сте и куда треба ићи, можете да посматрате пределе кроз које пролазите, да се зауставите на неком занимљивом месту, па чак и да неплански скренете и посетите неко место у близини – зато што знате да ће вам ГПС увек на крају показати прави пут. ГПС чак може да вас упути на нека места која ваља посетити. Свака карта садржи велику базу разних места, па и разне туристичке знаменитости. Када се негде налазите само треба да у ГПС-у изаберете опцију претраге места у вашој околини и ето идеја шта да посетите. Исто је и ако вам затреба бензинска пумпа, пошта, банкомат – сасвим је извесно да ГПС већ зна који су вам најближи па не морате сами да их тражите.

И када промашите, то може да буде забавно. Осим ак оне журите па вам је проблем губљење времена, промашени пут можете схватити и као неочекивану прилику да видите неке нове пределе и нека нова места. О томе како ћете се вратити на прави пут не морате да бринете, ГПС ће да вас наводи.

ГПС помаже у вожњи улицама са више трака. У великим градовима, за возаче са стране је нарочито стресна вожња улицам са више трака. Присутна је стална паника да се не промаши престројавање. ГПС-ови и ту помажу јер они често знају за сваку траку те ће вас правовремено упутити када и куда да се престројите.

Већина ГПС уређаја има могућност да вас упозорава ако прекорачите дозвољену брзину. Искористите ту опцију. У току вожње лако можете да се опустите па да нагазите на гас. ГПС може да вас упозори да не претерујете.

ГПС знатно унапређује вожњу ноћу и у другим условима слабе видљивости – он вам на екрану показује пут без обзира на време. Увек ћете на време видети и сваку већу кривину и раскрсницу пре него што на њих заиста наиђете у току вожње.

Нови модели ГПС-ова умеју да избегну загушења на путевима. Они радио таласима преузимају податке о стању на путевима и избегавају оне који су преоптерећени те је на њима ток саобраћаја успорен. Нажалост, ова технологија још увек не ради у Србији, али тамо где ради, корисници су веома задовољни.

И када изађете из аутомобила да се прошетате, ГПС ће вам бити од користи. Не само у томе што и када се крећете пешке они даље показујете где се налазите, него што увек можете у њега да снимите место где сте оставили аутомобил, или где је ваш хотел, па ће вас он вратити назад, пуштајући вас да слободно лутате и истражујете у међувремену.

1 Comment

  1. dezareo

    Zdravo Pedja. Odlican clanak. Ja sam se tek odnedavno poceo koristiti GPS navigacijom (imam je na svom Iphone, aplikacija Igo na njemu). Hvala na korisnim savetima u vezi same navigacije. Gps navigacija u vozilu svakako moze da pomogne vozacu, ali i da odmogne, kako si i sam napisao. Ovi saveti ce mi svakako dobro doci.

    pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.