Изборник Затворити

Није страшно не бити први на претраживачу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1362

Врло често у препорукама стручњака за СЕО наилазим на потенцирање тога колико је важно бити први у резултатима претраге по задатим кључним речима (SERP). Уверен сам да овакво мишљење нема много потпоре у стварности.

Наравно да је добро и пожељно бити први, али то више треба схватити као потребу за престижом. Тачно је да линк који се појави први привуче највише пажње, па самим тим и кликова посетилаца, али пажњу привлаче и остали линкови.

Мали је број посетилаца претраживача који ће се задовољити тиме да кликну на први линк и тиме заврше претрагу. Писмен посетилац је сасвим свестан тога да релевантих информација има много, а да само један линк може бити први, те ће сигурно обратити довољну пажњу и на друге линкове.

Корисник претраживача се понаша као истраживач, ако тражи неку информацију никада се неће задовољити једним извором, већ ће увек да тражи више извора. Ако је пак купац који тражи одређени производ, сасвим сигурно неће отићи на први сајт који то продаје него ће да истражи ко све то продаје по каквим ценама, под којим условима, са каквим додатним погодностима и тек тада ће одлучити где ће заиста купити.

Наравно да ће посетилац резултате претраге да почне да чита од првог резултата, а ако је тај релевантан, наравно да ће и да се задржи на њему. Зато истраживања и показују да управо први линкови привлаче највише пажње, али истраживања показују и да, ако први линкови нису релевантни, што није редак случај ма колико се претраживачи трудили да се то не дешава, корисник њих прескаче и тражи оне који јесу релевантни.

Претраживачи још увек не могу да нам читају мисли и не могу да знају зашто смо ми укуцали неку кључну реч. С обзиром колико сајтова има и колика је конкуренција у рејтингу на претраживачима, обично ћемо на неку кључну реч добити прво линкове сајтова који продају нешто што са том кључном речју има везе, затим следе линкови на сјатове који су у ствари фарме линкова и углавном представљају спам, па тек онда долазе сајтови који се могу сматрати релевантни.

Искусан корисник претраживача уопште не занемарује линкове који нису на врху листе, па чак не избегава да прегледа десетине страница резултата претраживача у потрази за информацијама, јер искуство показуеј да је чест случај да информацију коју тражимо можемо наћи тек на трећој, петој, десетој или ко зна којој страни, затрпану међу гомилом линкова који се намеђу само зато што су боље „оптимизовани“ за претраживаче.

Релевантност је релативан појам, а критеријуми релевантности претраживача су одавно већ доведени у питање пре свега комерцијализацијом и спамовањем. Претраживачи на врху листе углавном приказују линкове у чији СЕО је више уложено, а не зато што су релевантнији.

Горан је на Свакодневици скренуо пажњу на истраживање које је извршио гугл анализирајући понашање посетилаца приликом претаге, пратећи усмереност погледа, и протумачио га као доказ да је важно бити први у резултатима претрага. Мени се чини да је и сам гугл својим истраживањем дошао до другачијег закључка.

У чланку се каже: „Based on eye-tracking studies, we know that people tend to scan the search results in order. They start from the first result and continue down the list until they find a result they consider helpful and click it — or until they decide to refine their query.“ У слободном преводу:  посетилац заиста чита резултате редом, али се задржава на оном који сматра релевантним или допуњује упит.

Гугл је у ствари испитивао свој кориснички интерфејс, па су пробали и да линкове обогате сличицама са стана на које линкови воде. Закључили су да приказ сличица не мења редослед читања резултата али да значајно помаже корисницима да утврде који је линк релевантан за оно што траже.

Гугл тврди да најчешће корисник налази оно што жели у прва два линка и да не тражи даље, мада, из онога што су показали у студији, мени то не изгледа да је тако, пошто је баш упримеру који су показали и видео записом, очигледно да се корисник определио за линк који није у прва два, зато што изгледа релевантнији.

Слични чланци

2 Comments

  1. Viktor

    Nije bitno biti prvi, ali je bitno biti na prvoj strani, tj medju prvih deset. Mali broj korisnika ide na drugu stranu, jos manji na trecu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.