Изборник Затворити

Девизна клаузула

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1368

Верујем да свако иоле економски писмен зна шта значи ставка у уговорима за кредите у којој се назначава да је кредит обрачунат у динарима али да је износ рате везан за неку страну валуту, обично евро или швајцарски франак.

За оне који не знају – везивање кредита за страну валуту значи да се тиме банка штити од могућег лудовања курса динара. Падне ли вредност динара, банка ће само да прерачуна износ рате према страној валути и ето вама новог износа рате.

Да ствар буде занимљивија, процес је једносмеран. У истој тој девизној клаузули стоји и да ће банка да врши прерачун рате смо ако динар слаби. Ако динар почне да јача, онда ће и даље важити динарски износ рате који сте уговорили – неће бити смањен.

Оно што је чудно у целој овој причи је то што радници не могу да имају своје девизне клаузуле па тако њихове зараде директно зависе од вредности динара. Не може радник да пред крај обрачунског периода послодавцу испостави прерачунати износ плате – добиће данас када је евро скоро 96 динара исти онај износ у динарима који је добијао и када је евро био 65, ако не и мањи, „због кризе“.

Рећи ће неко да је могуће везати плату за страну валуту. Па да, теоретски јесте и један мали број људи је то успео да себи обезбеди. Али шта ћемо са оном огромном већином који су на тржишту рада где важи само један закон – закон уцене.

У целом уговору о раду важна је само једна ставка и то она која у њему не стоји: хоћеш или нећеш, и немој да се премишљаш, немамо времена, него ако нећеш склони се, многи чекају на ово исто радно место, а сигурно ће да потпишу шта год да у уговору пише – неће га ни читати.

Чуј, да послодавац усклађује плату према курсу динара… аха, поготово ако радиш на црно, радиш по 12 сати неплаћено, суботом и недељом, без топлог оброка, а ако си запослен ни здравствено и социјално ти не уплаћује на време, ако се разболиш или затрудниш, или само мрко погледаш газду – добијаш отказ, а плата ти је тачно онолика колика треба да буде – прописани минималац ако си пријављен, а испод минималца ако си црнац.

2 Comments

  1. Peđa

    Нисам баш толико паметан, али бих волео да видим да банке изгубе позицју најповлашћенијих субјеката у држави. Банкарски картел би морао бити ригорозно контролисан, а зашто не и ограничен у одређивању цена својих услуга па и камата.

    Свакако, треба да раде за профит, али радити за профит и зеленашити није исто, а пословање наших банака се своди на пуко зеленашење, јер смо ми сви принуђени да користимо њихове услуге, а оне то користе за брзо и лако богаћење кроз безобразне цене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.