Изборник Затворити

Образац за пријем телеграфије

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/10315

Један од важних елемената учења пријема Морзеове телеграфије је писање примљене поруке. То се по правилу ради у типским обрасцима за пријем телеграма. Образац садржи табелу са по десет поља у једном реду и десет таквих редова у које се уписује примљена порука. Поред тога, садржи и заглавље телеграма у који се уписују подаци о пошиљаоцу, примаоцу, времену слања и пријема, хитности, броју речи…

За потребе вежбања пријема телеграфије није потребан потпун образац телеграма већ само табела са пољима. Направио сам такву табелу коју можете одштампати и користити за вежбање. Да би се што више искористио простор табела има 15 редова.

Образац можете преузети одавде: telegram-form.pdf.Предвиђено је да се штампају два обрасца на листу А4 формата па да се лист преполови. Можете штампати и са обе стране тако да што више искористите папир.

Када се вежба пријем насумичних слова и бројева, онда се они емитују у групама по пет па се тако и записују – у свако поље у табели се пише пет знакова. Када се вежба пријем отвореног текста тада се текст пише нормално – не слажу се знакови у поља.

Приликом вежбања записивања примљених порука трeба да вежбате брзо писање као што сам објаснио у чланку Fast hand writing for receiving Morse code.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.