Изборник Затворити

Повећајте сигурност рачунара искључивањем аутоматског покретања програма на дисковима

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3689

Оперативни системи имају уграђену једну корисну опцију, да се диск може подесити тако да се приликом његовог уметања у рачунар, или на двостуки клик иконе диска, аутоматски покрене неки програм који се на њему налази.

Ово је најчешће примењивано на компакт дисковима који садрже инсталационе програме или презентације. Уместо да корисник сам тражи и покреће инсталацију или презентацију са њега, довољно је да га уметне у рачунар и програм ће аутоматски бити покренут.

Ово је сјајна и практична опција, али као и све друге сјајне и практичне ствари, може бити злоупотребљено. Многи злонамерни програми управо користе ову опцију како би извршили напад на рачунаре.

Злонамерни програм се инсталира на диск, најчешће УСБ меморију, јер се она често преноси и прикључује на разне рачунаре, и подеси све тако да кад год се диск уметне у неки рачунар, буде покренут злонамерни програм који нападне рачунар, зарази га и, надаље, заражује сваки следећи диск који се у рачунар уметне.

Због тога смо принуђени да се одрекнемо ове опције и спречавамо аутоматско покретање програма са дискова. Када је она искључена, чак и ако уметнемо заражени диск у рачунар, злонамерни програм неће бити покренут и напад на наш рачунар неће бити извршен.

Ево неких начина да се то изведе:

Једнократно искључивање аутоматског покретања програма

Ово је згодно ако у неком конкретном случају желите да онемогућите да се аутоматски покрене програм са диска. Згодно је ако користите туђи рачунар и не знате како је подешен и да ли је уопште заштићен, тако да за сваки случај онемогућите заразу на овај начин.

Све што треба да урадите то је да притиснете тастер Shift на тастатури пре него што убаците диск, и држите га притиснутог док диск убацујете и док га рачунар не прочита. Када је ово дугме притиснуто Виндоуз зна да не желите да аутоматски покрене програм са диска и он то неће учинити.

Искључивање аутоматског покретања програма за изабрани диск

Ако желите да онемогућите аутоматско покретање програма на неком изабраном диску, Виндоуз омогућава да у подешавањима тог диска подесите одговарајуће опције.

Отворите My Computer, означите жељени диск, кликните десним мишем на њега и изаберите опцију Properties и у њој отворите језичак Autoplay.

У овом дијалогу имате два поља која треба да употребите за подешавање.

Прво поље представља избор типа садржаја диска. Понуђени типови су музичке датотеке, слике, видео садржај или мешани саржај. Виндоуз сам препознаје који тип садржаја се налази на диску приликом његовог очитавања. То значи да морате подесити понашање за сваки овај тип садржаја.

У другом пољу можете изабрати како ће диск бити третиран, односно која ће акција бити примењена приликом његовог учитавања. Избор акција се разликује зависно од типа садржаја али им је заједничка једна опција, која се налази на крају списка: Take no action. Она налаже оперативном систему да не чини ништа, а то је управо оно што нам треба.

Зато за сваки тип садржаја треба да подесите опцију Take no action.

Ако ипак желите да себи оставите избор акције приликом учитавања диска онда уместо подешавања ове опције само изаберите опцију са дна дијалога: Prompt me each time to choose an action. Када је ова друга опција изабрана, оперативни систем ће сваки пут када очитава диск приказати управо овај дијалог и препустити вам да у том тренутку одлучите шта ћете чинити.

Важно је да знате да се ова подешавања памте за сваки диск појединачно и то према ознаци (слову) које је том диску додељено. Не само што ово треба да подесите за сваки диск који је у рачунару, него то морате подесити и за сваки накнадни диск који у њега уградите. То је у реду за хард дискове и ЦД/ДВД уређаје који су фиксно уграђени у рачунар, али не помаже код УСБ дискова, јер они могу да добију било које слово у тренуткукада га прикључите, зависно од тренутне ситуације на рачунару.

Ако се догоди да УСБ диск који прикључите добије новуознаку (слово) њему неће бити искључена опција аутоматског покретања програма и, ако је тај диск заражен, извршиће се напад на ваш рачунар.

За овакве проблеме помаже само глобално искључење аутоматског покретања програма на свим дисковима на нивоу оперативног система.

Искључивање аутоматског покретања програма на нивоу оперативног система

Најсигурнији начин заштите је да се искључи аутоматско покретање програма за све дискове на нивоу оперативног система. Тада ниједан диск не може да остане неподешен.

Ово се врши подешавање групних правила (Group Policy)  у оперативном систему.

Кликните на дугме Start, покрените опцију Run, укуцајте gpedit.msc и кликните на тастер Enter. Тиме ћете покренути Виндоузов програм за подешавање групних правила.

У њему са десне стране отворите дрво по гранама Computer Policy\Computer Configuration\Administrative Templates\System и у овој грани пронађите опцију под називом Turn off Autoplay. Кликните на њу и отвориће се дијалог за подешавање.

Само треба да је укључите (изаберите опцију Enabled) и подесите да се она односи на све дискове (All drives). Кликинте OK да снимите измену и након тога рестартујте рачунар и он је заштићен. Ни на једном диску, постојећем или накнадно уметнутом, неће моћи да се аутоматски покрене програм.

2 Comments

  1. Bojan

    Veoma dobar savet sto se tice brisanja. Mene dosta puta iznervira kada mi npr. racunar pocne tamo da otvara mp3 datoteku u nekom programu koji ja ne zelim al dok ja to promenim, tamo-vamo.

  2. Peđa

    Бојане, не односи се овајчланак на ту врсту отварања програма.

    Ово се односи на покретање програма када се на пример убаци ЦД или УСБ диск у рачунар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.