Изборник Затворити

Гармин мења начин закључавања мапа

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3701

Током прошле године, на Интернету се појавио програм који генерише кључеве за Гармин мапе, тако да је свако могао да на свој ГПС угради коју год жели мапу, генеришући кључ који је потпуно исправан као да је купљен од Гармина. То се, наравно, масовно и користи.

На страну што су мапе хаковане, највећи блам за Гармин је то што се показало да је заштита кључева толико једноставна да је један човек успео да је разбије простом анализом заглавља закључане мапе и то за свега неколико сати. Није уопште било питање да ли је мапе могуће хаковати, нити колико времена је за то потребно, само је требало да то неко проба да уради – и да му успе из прве.

Појавом генератора кључева, очекивало се да ће Гармин да предузме кораке како би боље заштитио своје мапе и то је сада почело да се остварује. Гармин је објавио да уводи потпуно нови систем заштите мапа кључевима, уз тврдње да је нови систем много бољи и да ће потпуно онемогућити хаковање мапа, па и прављење генератора кључева.

На страну хаковање мапа, Гармину је нарочито сметало то што се на тржишту појавило неколико произвођача мапа које су компатибилне са Гармин уређајима, али који користе систем лиценцирања потпуно независан од Гармина. Променом начина закључавања мапа и ово ће бити онемогућено – убудуће ће Гармин уређаји прихватати само мапе које имају кључ генерисан у Гармину. Кључеви других произвођача, ако би ови некако и успели да их направе, више неће радити.

Да ли је ово потез који ће се показати дугорочно лош за позицију Гармина на ГПС тржишту видећемо. Гармин је велику популарност имао управо зато што су за њега постојале мапе независних произвођача, који су тако покривали просторе које Гармин својим мапама није покрио и тиме су били задовољавани корисници на малим тржиштима која Гармину нису била економски интересантна. То ће практично уклонити са тржишта све мапе које покривају просторе које Гармин мапе лоше покривају или их не покривају уопште.

С обзиром на велики раст продаје ГПС уређаја разних независних произвођача, који се ослањају на мапе из других извора, овим потезом Гармин може лако да окрене тржиште према другим произвођачима. Шта ће бити видећемо.

Према подацима из Гармина, прелазак на нови начин лиценцирања ће бити постепен. У почетку, Гармин ће све нове верзије својих мапа објављивати са новим начином закључавања који ће бити компатибилан са старим, тако да ће и нове мапе радити на старим уређајима.

Са издавањем таквих мапа, Гармин ће почети продају уређаја који ће радити само са новим кључевима. Временом, сви Гармин уређаји ће радити само са новим кључевима. Нови кључеви ће обезбеђивати информацију да ли је кључ генерисан у Гармину или на неки други начин, те тако мапе независних произвођача неће радити у овим новим уређајима.

Поред тога, Гармин је већ увео ограничење на кодове за идентификацију мапа, тако да њихов програм мапсорс као и ГПС уређаји са новијим фирмверима не прихватају идентификацију мапа које не спадају у ужи опсег кодова које користи Гармин. Тиме су већ погођени неки независни произвођачи мапа, јер њихове мапе које су ван овог опсега, више не раде.

Иако се Гармин није изјаснио поводом мапа које су бесплатне а компатибилне са Гармин уређајима, први тестови су показали да ће оне и даље моћи да се користе. Нови начин лиценцирања мапа погађа само оне мапе које су закључане, то јест корисник треба да купи од произвођача мапе кључ како би могао да је активира и користи на свом уређају. Бесплатне мапе не садрже кључ, те се тако и нема шта проверавати. Да ли ће се то у међувремену променити – видећемо.

Потенцијални купци мапе Србије и Црне Горе, коју ради Инфотим, не треба да се брину за доступност мапа. Инфотим ову мапу ради у систему Гармина и кључеве за њих је и до сада издавао Гармин. Тако ће и нове верзије мапе имати Гарминове кључеве и радиће на новим уређајима.

12 Comments

 1. Milos

  Jaka stvar, biće ubrzo hakovano i to, džabe troše resurse na novo zaključavanje ali dobro je znati da ne menjam softver na telefonu dok se ne nadje hak :P

 2. Peđa

  Не верујем да ће бити тако лако хаковано. Увели су додатни кључ који је сложен и још криптован. Тешко да неко може у разумном року да развали такав кључ.

 3. zoran0601

  I Bili (Microsoft) je uveo novi model šifrovanja na Visti koje je po MS-u bilo nemoguće razbiti. Pričali su, da čak i ako razbijemo šifre neće moći da se uradi update. To nemoguće je trajalo nekoliko dana. Imam piratske sve tri verzije XP, Vista i Win 7 i sve lepo radi uključujući i update.

 4. Peđa

  То је већ нека друга тема. Собзиром да сам се бавио заштитом програма од копирања и прави механизме за закључавање кључевима, милсим да сам компетентан да о томе и говорим.

  У том смислу, тврдим да постоје сасвим ефикасни начини да се софтверски производ заштити у довољној мери да се скидање заштите не исплати. Радио сам то и то са врло добрим резултатима.

  Такође, верујем да је Гармин научио лекцију и да су се итекако потрудили да нови систем заштите заиста буде довољно добар. Не кажем да је њихова нова заштита беспрекорна, али верујемда је њено разбијање довољно компликовано, за разлику од досадашње која је била банална.

 5. Danilo

  Пеђа, зар није за једну мапу увек исти кључ? И зар се неовлашћеном дистрибуцијом исте не дистрибуира и кључ који је откључава? Да ли је ово само у циљу препознавања чији је кључ отишао у свет, да би тог купца притисли? Али, ма колико мало познајем каква је ситуација са Windows рачунарима међ’ живљем, знам да су вируси и тројанци неретка појава, па је и то лак начин да се било ко одбрани од оптужбе да је он обзнанио кључ који иде уз његову мапу.

  Заштита са два кључа је добра заштита против оних који не треба ни у једном тренутку да виде „чист“ садржај. За разлику од тога, корисници мапа их кад-тад морају видети „откључане“, што значи да ово ни на који начин не може сузбити неовлашћену употребу.

 6. Danilo

  А да не заборавим — ако се кључ не може наћи и његово је проваљивање заиста тешко, онда ће људи само изменити основни софтвер на уређајима да више не врши ту проверу. По мом мишљењу, ово су све јалова посла, и не треба уложити ни динар у заштиту производа од његових легитимних корисника (пошто, да би неко провалио уређај/алгоритам за шифровање, мора да поседује исти).

 7. Peđa

  То не могу да ураде јер немају податкео хардверу и фирмверу на Гармин уређајима. Гармин не користи неку стандардну платформу која је позната и на којој неко може да експериментише. СВе што се мпгло „хаковати“ у Гармин уређајима је да се замени неки графички симбол или текстуална порука. Промена кода прогрма није тако лако остварљива.

  Гармин зато и није имао јаку заштиту кључева, јер је рачунао да нико не може да хакује фирмвер тако да провали или заобиђе кључеве. То нико није ни урадио – генератор кључева је направљен простом анализом самог кључа.

 8. DanijelM

  Ne bih se slozio da je generator napravljena analizom kljuceva. On je napravljen na laksi nacin – analizom funkcionisanja istog algoritma zastite na „poznatoj platformi“ tj. na WindowsMobile i Symbian-u, koji su koristili GMXT softver. Obzirom da je ta platforma napustena od strane Garmina ne verujem da ce biti tako lako analizirati novu zastitu ukoliko se ona odradi kako treba. Svaki novi update koji natera korisnika da izvrsi update samog firmvera uredjaja i MapSource-a potencijalno moze zakljucati „neke“ karte

 9. Peđa

  Нисам знао да су ови скупљи модели под линуксом. То нису тако лоше вести.

  Чуди ме да досад нико није објавио модификоване верзије, с обѕзиром да је Гармин објавио сорс (http://developer.garmin.com/linux/)?

 10. Peđa

  Нови начин провере лиценци за мапе се односи само на гармин мапе и то само оне које имају лиценцу.

  Мислим да је нова опција убацивања скенираних мапа ту само као помоћно и примитовно решење на које Гармин уопште не гледа као на праве мапе – бар за сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.