Теме: Бесплатни програми

RMPrepUSB – моћна алатка за усб дискове

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4326

Пре неког времена сам препоручио HP USB Disk Storage Format Tool као добру алатку за сређивање УСБ меморије. Данас сам на Интернету ископао RMPrepUSB који је још кориснији.

УСБ дискови су постали ствар свакодневице. Многи су и заборавили на дискете, па и ЦД-ове као медиј за физички пренос података. Чак је постало уобичајено носити са собом хадр диск са УСБ прикључком.

Међутим, иако су дуго у употреби, УСБ дискови су некако остали компликовани за све осим пуки пренос података. Понајпре ту мислим на могућност да се са УСБ диска подигне оперативни систем или бар инсталација неког програма као што се то чини са ЦД и ДВД дисковима. Припрема таквог УСБ диска је релативно компликована.

RMPrepUSB коју је објавио RM Education plc је алатка која све то олакшава. Шта све са њим можете урадити:

– партиционисање и форматирање УСБ диска

– припрему УСБ диска да се са њега може подићи оперативни систем или неки други програм

– чишћење и потпуно брисање садржаја УСБ диска

– снимање резерве копије целог УСБ диска или дела диска

– враћање садржаја резервне копије на УСБ диск

– инсталација GRUB бутлоадера (bootloader) на УСБ диск

– тестирање УСБ диска којим се може утврдити исправност али и открити да ли је капацитет диска лажиран

– одјава УСБ диска из система да би се могао уклонити

– приказ структуре партиција на УСБ диску или на резервној копији

Посебно ћу нагласити да програм може неке УСБ дискове који су наизглед неисправни да опорави и учини потпуно функционалним. То је могуће ако диск није физички неисправан већ је само дошло до оштећења података о партицијама па рачунар не може да га препозна. Мени је успео да оживи УСБ диск који HP USB Disk Storage Format Tool није могао да оспособи.

Програм се састоји од два дела. Један је RMPartUSB и то је у ствари програм који се извршава у командној линији и ради сав посао око УСБ диска. Други део пакета је сам RMPrepUSB који је графичко окружење за RMPartUSB које кориснику омогућава лако коришћење програма. програм се, дакле, може користити и са командне линије, осносно из скриптова или чак других програма.

Уз програм се добија и детаљно упутство за коришћење са примерима.

RMPrepUSB је бесплатан за некомерцијалну употребу. Нема наменски сајт за подршку већ се за то користи форум. Ту ћете наћи и линкове за преузимање.

8 comments to RMPrepUSB – моћна алатка за усб дискове

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *