Изборник Затворити

Радио-аматеризам: Радио-аматерски туризам

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7809

Радио-аматери имају нарочиту могућност промоције наше земље у свету директним контактима са радио-аматерима широм Земљине кугле.

radio-amaterizam-11

За то служе специјалне активности поводом важнијих историјских датума и или активацијом локација од посебне важности било са аспекта историје, географије, заштите природе и слично. Овакве активности изазивају пажњу радио-аматера и мотивишу их да више сазнају о таквим местима и догађајима а често и да сами посете таква места. Понекад се организују праве мале експедиције. Највише интересовања је за историјске локалитете и заштићена природна добра.

radio-amaterizam-18

Са развојем технологија, радио-аматерска опрема постала је компактна и лако преносива. То је створило услове за развој мобилног радио-аматеризма. Све је више људи који путују и са собом носе радио-аматерску опрему. Њима је циљ да посете занимљива места и да одатле одржавају везе. Везе са таквим радио-аматерима када раде са неке занимљиве локације су нарочито цењене.

Све већи број мобилних радио-аматера је довео до тога да је успостављен специјалан режим међународног лиценцирања у оквиру ЦЕПТ-а који омогућава међусобну компатибилност националних радио-аматерских лиценци и тиме стварају услове радио-аматерима да путују са својом опремом без икаквих административних компликација. Наша земља има доста потенцијала за овакве радио-аматерске активности а у систему је ЦЕПТ лиценци тако да страни радио-аматери могу врло лако да долазе са својом опремом и одржавају радио-аматерске везе.

radio-amaterizam-17m

Овај чланак је део серије чланака о радио-аматеризму:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.