Изборник Затворити

Радио-аматеризам: Проблеми радио-аматерског покрета

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7811

Радио-аматеризам у нашој земљи је у дугом временском периоду био везан за систем одбране земље и као један од чинилаца тог система имао је одређену подршку државе и друштва.

radio-amaterizam-01

Промена система одбране се одразио и на радио-аматерски покрет и то на најгори могући начин – држава и друштво су га потпуно запоставили. Радио-аматери су већ дуго препуштени сами себи.

Такав однос државе је имао негативан утицај. Највећи проблем који данас радио-клубови имају је у томе што су у великој мери остали без просторија. Велики број радио-клубова је, након што су остали без просторија, угашен.

Радио-клубови и радио-аматерски покрет не могу да опстану ако немају одговарајући простор за вршење обуке и постављање радио-станица. Радио-аматери су спремни да улажу лични труд, време, знање и новац у обуку нових кадрова али је обезбеђивање простора далеко изван њихових могућности.

Последица је да су активности у обуци младих смањене. Некада је сваки радио-клуб изводио бар једну до две генерације нових радио-аматера годишње, а сада тек понеки радио-клуб успе да у неколико година обучи једну генерацију. Од тако обучених кадрова мали број остане у хобију, јер немају услове да стечена знања утврде и унапреде практичним радом.

radio-amaterizam-03Младе је тешко мотивисати да се посвете овом хобију када не постоје услови, најпре ако радио-клубови не могу да поставе радо-станице и омогуће младима да их активно употребљавају, претварајући тако теоријско знање са обуке у практичне вештине. Радио-аматерска опрема није јефтина и многима је (а поготово младима) једина могућност да је употребљавају рад на клупским радио-станицама.

Све то се одражава и на способност радио-аматерског покрета да се одазове у ванредним ситуацијама. Још увек је радио-аматерски кадар, обучен у бољим временима, способан да одговори на све такве задатке и потребе, али они немају могућности да, као некада, стварају нови кадар који ће их заменити. Без стварања нових, младих обучених радио-матера, овај покрет постаје све малобројнији и његова моћ да помогне када то затреба – слаби.

Утисак је да се држава и друштво сете радио-аматера када су им потребни, употребе их и онда поново забораве. Уколико се такав однос према радио-аматерима настави, извесно је да у неком будућем тренутку, када буду били потребни, радио-аматера више неће бити.

Неопходно је да држава и друштво промене свој однос према радио-аматерском покрету. Неопходно је да се радио-клубовима омогући да обављају свој основни задатак – обуку младих радио-аматера. Са новим кадровима јача се покрет, а уједно се и јача његова способност да одговори свим задацима у систему помоћи у ванредним ситуацијама, заштити и одбрани земље.

Овај чланак је део серије чланака о радио-аматеризму:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.