Изборник Затворити

Радио-аматеризам: Сарадња са локалном заједницом

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7807

Велики значај радио-аматера се показује у условима када други начини комуникацији буду прекинути, најчешће због временских непогода. Радио-аматери су увек спремни да се укључе и обезбеде радио-везе тамо где су оне потребне и да омогуће комуникацију у поплављеним подручјима, завејанима снегом, у гашењу пожара, у случајевима престанка рада редовних комункација услед дуготрајног нестанка електричне енергије, потрагама за изгубљеним и несталим лицима, дају подршку акцијама Црвеног крста и свим сличним дешавањима када је потребно обезбедити комникацију на местима где то другачије није могуће.

Постављање радио-аматеерске везе на терену
Постављање радио-аматеерске везе на терену

Радио-аматери, с обзиром на свестрана интересовања, врло лако успостављају везе са другим организацијама, нарочито организацијама младих и могу бити од велике користи за локалне заједнице.

Поред сарадње са школама, планинарима, извиђачима и спортским организацијама, нарочито треба истаћи са сарадњу са организацијама особа са посебним потребама које су често ограничене у кретању и радио-аматерске комуникације могу да им значајно обогате свакодневницу.

И најмлађи радио-аматери су увек спремни
И најмлађи радио-аматери су увек спремни

Радио-аматери могу да промовишу активности локалне заједнице успостављањем радио-аматерских веза у знаку тих активности.

Они могу да помогну и као техничка подршка, нарочито одржавањем радио-веза за потребе разних манифестација.

Ипак, највећи допринос радио-аматерског покрета је ширење техничке културе међу младима. Као радио-аматери, млади добијају значајно и корисно практично образовање из техничких области.

radio-amaterizam-07

Овај чланак је део серије чланака о радио-аматеризму:

Слични чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.