Изборник Затворити

Рекламирамо интернет преваранте – 7474 СМС спам који се наплаћује

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3565

Ових дана домаћа места окупљања корисника Интернета брује о пљачки која се одвија преко наших мрежа мобилне телефоније. Велики број људи је приметио да су им рачуни нагло повећани, а и после много мука да сазнају шта се дешава, јер оператори мобилне телефоније уопште нису кооперативни, долазе до податка да им фирма FUN Telecom д.о.о. шаље СМС поруке и да свака порука кошта 150 динара.

Испоставило се да је фирма FUN Telecom на Интернету активирала неколико сервиса као што су тестови, квизови и слично, којима непромишљене намамљује да јој дају свој број телефона, а тада почиње слање спам СМС порука са бја 747 на бројеве жртви при чему сваки СМС буде наплаћен као VAS (Value Added Service). Да би се неко ослободио покварењака треба да на број 7474 пошаље поруку STOP.

Но, све је више људи који се јављају са овим проблемом, а који тврде да нити су приступали било каквим квизовима нити да су свој број телефона остављали било где на Интернету. Има и корисника којима није прекинуто слање овог спама иако су послали поруку за отказивање сервиса.

Ми, обични, смртници углавном можемо да се згражавамо колико ниско могу људи да иду да би уграбили новац и колико јаку подршку имају управо у мобилним операторима.

Има један други проблем: ову фирму ми рекламирамо. Ко год на свом сајту приказдује гугл огласе рекламира и ову фирму јер се она управо тако и промовише на Интернету. Ако сте приметили на неком сајту велике црвене банере који позивају на учешће у српском квизу интелигенције, видели сте оглас за овај преверантски сервис.

Гуглов огласни сервис има опцију којом можете да забраните неке рекламе које не желите да се приказују на вашем сајту. Искористите то и блокирајте рекламирање овог сервиса – тако нећете бити саучесник у превари.

Пријавите са на свој Google Adsense налог и отворите опцију AdSense Setup / Competitive Ad Filter. У поље на дну стране у новом реду упишите rs.test-iq.com, затим направите још један нови ред и у њега упишите quiz2you.com, а затим снимите измене (Save changes). Убрзо ће гугл престати да на вашем сајту приказује све рекламе које садрже било коју од ових адреса или клик на рекламу води на неку од њих.

Тиме сте престали да приказујете те рекламе на свом сајту и у немој кери сте допринели осујећивању злонамерника да на кваран начин дођу до велике зараде.

78 Comments

 1. mirbit

  Mislim da postoji jos jedan „prevarant“:
  iq-test.eu
  test-iq.com

  „Пошаљите СМС са кључном речи AJA на 1556
  2. Унесите приступни код који сте примили у СМС поруци.
  3.
  Пункт за пружање помоћи.: [email protected]
  или +381 11 321 6835 Цена: 300 дин + Цена стандардне смс поруке. једнократно плаћанје – 1 смс.
  Даваоц техничких услуга за смс I&Q GROUP, спол. с.р.о. „

 2. Aca

  Preko malicioznih web stranice koju sam pokušao da uklonim s telefona, pročitali su mi i ukrali mobilni broj i sa telefona 1554 poslali kao neku vrstu pretplate na nešto – blokirao sam broj jer nisam želeo da im šaljem poruke jer na taj način opet dolaze do broja.
  Mreža A1 je uredno fakturisala svake nedelje 360 dinara.
  Da li mobilni operateri sarađuju sa ovim kriminalcima?
  Na sajtu pc press a kažu da ovaj broj operiše od aprila meseca i na vise načina više različitih sms poruka objavljuje da ste pretplaćeni na nešto.
  Obično saznate posle prvog sledećeg računa koji vam je uvećan za par hiljada din.

  Mobilni operater se ograđuje o ovo i samo fakturiše.

  Originalna poruka kod mene:

  Pretplata na uslugu GameRoom po ceni od 360 RSD nedeljno je aktivirana. Pruzalac usluge: Noatel Europe. Za odjavu posetite https://gameroom.mobi/deaktivacija/ ili posaljite STOP ROOM na 1554.

  Ovim su ispoštovali zakonsku formu da mogu da vam ukradu bar malo.

  Kakav je to zakon kojim je omogućena krađa iz inostranstva preko domaćeg broja?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.