Изборник Затворити

СПАМ сага се наставља

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1109

antispamСредином новембра сам писао о акцији којом је угашен један од највећих извора спама McColo, када је промет спама преполовљен. И поред великог задовољства успешношћу овог подухвата, ипак сам нагласио да добијена битка не значи и добијен рат, јер су спамери врло талентовани да смисле нове начине спамовања.

Искључење McColo са Интернета дало је само краткорочан резултат. Врло брзо количина послатог спама се вратила на чак и нешто виши ниво него што је то било раније.

Испоставило се да је McColo користио врло једноставан механизам да изнајмљује своје спамерске капацитете, и да спам у ствари шаљу други спамери који су његови клијенти. Тиме је разјашњено и откуд толико разновсрног спама који је слат са једног истог извора.

Спамерски сервиси су мреже ботова, рачунара заражених злонамерним програмима, који одржавају везу са централним сервером и од њега добијају команде за слање спама. С једне стране ово у многоме отежава проналажење и онемогућавање извора спама, јер се ради о стотинама хиљада рачунара широм света, а са друге стране, омогућава врло лако контролисање спамерских активности и продају спамерских услуга.

Спамер који закупи капацитете за спамовање користи врло једноставан механизам: оде на веб страницу која изгледа као уобичајени образац за слање имејла, упише шта жели и пошаље, а његов захтев бива прослеђен кроз мрежу ботова и слат на све стране.

Како McColo није једини спамерски сервис, његови клијенти су се једноставно преселили на друге сличне сервисе и тако врло брзо обновили своје активности.

Убрзо након McColo  (18. децембра) искључен је и Bobax, још један спамерски сервис који је контролисао око 180.000 ботова. Дуготрајним праћењем конекција и анализом откривен је један интернет провајдер са чијих сервера су ботови контролисани и када су ти сервери искључени, Bobax је престао да функционише.

Ипак, познато је још десетак спам сервиса који сада добијају на значају. Као и претходни, то су спамбот мреже које обухватају, према проценама, преко 700 хиљада зомби рачунара који само чекају команде па да почну да шаљу спам.

Слични чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.