Изборник Затворити

Уградња конектора за пуњење батерије у Monster Truck играчку

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/10210

Да ми је неко причао да ћу под старе дане да се бавим преправкама аутића на даљинско управљање, не бих му баш веровао. Јакша је недавно добио један такав Monster Truck. Кинеска производња, наравно, па је батерија прилично лоша. Хајде што мора свако мало да се пуни, него се батерија мора извадити из аутића, прикључити на пуњач да се напуни па онда вратити назад. На све то поклопац батерија има завртањ, а пакет батерија се спаја преко конектора који није баш лако одспојити. Прилично сморно, сложићете се.

RC Monster Truck прикључен на пуњач

Пошто је цео посао пуњења батерија спао на мене, то се бацих у размишљање како да ту муку скинем с грбаче. Идеја је била да уградим конектор на аутић тако да се пуњач прикључује и пуни батерије без вађења самих батерија. На аутићу нисам нашао згодно место где бих могао да убацим конектор тако да сам направио додатни носач, који се причвшћује на аутић на згодном месту, позади.

Искористио сам минијатурни 2.5 мм женски стерео конектор за уградњу на штампу. Разлог – па минијатуран је, а и није уобичајен па је мала вероватноћа да ће неко ту да ћушне нешто што не треба.

3Д модел кућишта и држача за конектор сам урадио у FreeCAD-у. Носач се састоји од два дела – самог носача у који се уграђује конектор и који се причвршћује на аутић и поклопца носача. Поклопац се причвршћује минијатурним завртњевима које сам нашао у кутији са завртњима сачуваним од ко зна чега.

Monster Truck Remote Control connector holder FreeCAD model

Пластичне елементе сам штампао на 3Д штампачу Prusa I3 MK3S, PETG филаментом црне боје, тако да се уклапа у изглед шасије на аутићу. На фотографијама елементи изгледају много већи. Поређења ради, квадратна подела на подлози је 2.5×2.5 цм.

Уградња је била једноставна. Сам носач конектора се једноставно причврсти са два завртња на место које је предвићено за некакве додатке, на задњем делу шасије. Конектор је тако лако доступан. Проводници од конектора се у шасију и кућиште контролера уводе кроз за то већ предвиђене отворе на шасији.

Monster Truck Remote Control assembled connector holder

Повезивање конектора је такође једноставно.  Првобитно сам планирао да прекидач за укључивање аутића заменим преклопником, али када сам расклопио аутић, открио сам да тај прекидач у ствари већ јесте преклопник. Један контакт се користи за укључивање напајања контролера у аутићу а други положај је био неискоришћен. Батерија је повезана на средњи извод преклопника, тако да сам само повезао плус са конектора за пуњач на тај неупотребљен контакт. Минус пола са конеткора сам повезано на минус пол батерије на самом контролеру.

Након прераде, преклопник у једном положају укључује контролер на батерију и тада аутић може да се вози. Када треба да се пуне батерије, само се преклопник пребаци у други положај (раније је то био положај искључено). Тада су батерије откачене од контролера а повезане на конекор за пуњење.

Ово одвајање контролера од батерија за време пуњења је важно јер је контролер предвиђен за напон 4.8 до 6 Волти. Пуњач даје напон преко 7 Волти. Разлика је довољна да не треба ризиковати да се уништи контролер па је зато добро да је контролер искључен када се батерије пуне. Што је сигурно – сигурно је.

Monster Truck Remote Control power switch modification

Након што је све повезано, конектор се налази на месту где не смета а опет приступачан је и лако се прикључује пуњач. На пуњачу сам одсекао фабрички конектор и заменио га мушким 2.5 мм стерео конектором.

Ако се питате зашто стерео конектор – тај сам имао. Наравно да може и моно. Ја сам конекторе повезао тако да се средњи контакт не користи. Ови конектори имају ману да у тренутку прикључења суседни контакти буду накратко међусобно спојени. Користећи први и трећи контакт, који нису суседни, смањио сам могућност да се споје и направе кратак спој.

На крају сам обојио носач у сребрну боју као што је и боја аутића. Тако је уочљивији па се лакше убоде пуњач.

Monster Truck Remote Control connector holder attached

Јакша је наравно одмах схватио у чему је штос  – да више не мора да зивка тату да му пуни батерије него да може сам. То ми је и био циљ :) Није му дуго требало да нађе где ће у својој соби да стави пуњач да му буде на руку. Каже сад може да точи гориво као на бензинској пумпи. А има тек пет година.

Monster Truck Remote Control

Претпостављам да сви овакве играчке врло сличне и да је могуће на исти начин решити прикључивање пуњача и на другим моделима.

2 Comments

    • Пеђа

      Овај аутомобил ради на четири NiMh батерије. Оне не могу да се пуне обичним исправљачем од 5V, као што је за телефн или са USB порта.

      Уз ауто се добија пуњач и ја сам намерно ставио нестандардан конектор да не би неко прикључио шта не треба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.