Теме: Самоградња

Јефтине батерије да не може јефтиније

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1385

Затребале су ми батерије, оне мале дугмасте, за ручне сатове, па свратим у једну радњу и када сам питао они ми траже да им кажем ознаку батерија. Ма каква ознака, оне мале дугмасте, стандардне…

Еее, нема више стандардних, извади ми цура пуну пунцату фиоку дугмастих батерија, све мале и све различите.У моје врме псотојале су само три врсте дугмастих батерија и никако ниси могао да погрешиш, а гле сад, праве их свих могућих величина као да се не ваља да сви користе исте. Претурах ја то мало у нади да ћу „препознати“ ону која ми треба али слаба вајда.

Одустадох.

Онда крајичком ока опазих на полици батерију од 12 V, али нарочиту, изгледа као обичне ААА батерије од 1.5 V, исте дебљине само за трећину краћа. Привукла ми је пажњу зато што ми баш таква треба за даљински од аларма аутомобила и нисам имао појма где да је нађем.  И док сам је загледао и меркао да је ова батерија исте ширине као оне дугмасте које ми требају, из малог мозга се присетих да сам једном приликом на Интернету видео информацију да баш та батерија у ствари у себи садржи сложене дугмасте батерије.

Ха! 45 динара, може за експримент, ако и не успе, није нека штета. Узмем две, једну за даљинац, а једну да јој отворим утробу. Једва сам издржао од неиздржа док нисам дошао кући да се бацим на хирургију.

Дохватих мали танки одвртач и њиме растворих метални оклоп батерије. Испод затекох пластичну изолацију, а у њој – осам дугмастих батерија и то баш оних које ми требају.

дугмаста батеријаЕто колико вреди зазјавати по Интернету. Не само што сам набавио дугмасте батерије које су ми требале него сам их добио по багателној цени – 5.5 динара комад.

Ако вама затреба: батерија од 12 V има ознаке A23, V23GA или MN21, зависно од произвођача и тржишта коме је намењена. Дугмасте батерије које се налазе унутра су LR932.

Напомена: немојте покушавати да овако рстурите ААА батерије. Оне не садрже дугмасте батерије у себи, али зато садрже материје које могу бити отровне.

9 comments to Јефтине батерије да не може јефтиније

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *