Изборник Затворити

ГПС као компас у условима када нема сателитског пријема?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1201
Положај Сунца и Месеца у задато време
Положај Сунца и Месеца у задато време

Ако сте у позицији где ГПС не може да ухвати сигнал сателита, тако да је навигација немогућа, то не значи да је ГПС неупотребљив. Ипак можете да га употребите као компас.

ГПС има опцију да прикаже тренутни положај Сунца и Месеца. Ови подаци нису измерени него израчунати из текућег датума и времена, што значи да су доступни и када нема комуникације са сателитима. Укључите на ГПС-у приказ положаја Сунца и Месеца, поставите ГПС на длан водоравно, окрените га тако да се положај Сунца или Месеца (шта већ видите на небу) поклопи са правцем који показује ГПС. Сада ће вам ГПС на екрану показивати стране света тачно оријентисане. Нађите неки оријентир у природи и запамтите стране света у односу на њега, да не морате сваки час да користите ГПС.

Осим њиховог положаја, ГПС ће вам показати и када Сунце и Месец залазе и излази тако да ћете знати када ће бити видљиви, односно када ћете моћи да их употребите за оријентацију.

Ако ваш ГПС нема опцију да прикаже положај Сунца или Месеца, употребите ручни сат. Ако немате ручни сат, прочитајте време са ГПС-а, нацртајте на нечему положај казаљки као на сату и то искористите за оријентацију. Јесте непрецизно, али је савим довољно. Ако не знате, прочитајте како се врши оријентација уз помоћ сата, Сунца и Месеца.

Електронски компас на ГПС-у
Електронски компас на ГПС-у

Неки модели имају уграђен дигитални компас. Ако имате такав ГПС, онда у свари и немате проблем, зар не? Дигитални компас се не ослања на податке са сателита него на магнетно поље Земље, исто као и обичан компас.

Пре употребе дигитални компас треба калибрисати. Гармин ГПС се калибриште тако што, након активирања опције за калибрисање, лагано окрећете ГПС хоризонтално два пуна круга. То му је довољно да беспрекорно утврди правац север-југ. Гледајте да приликом калибрације у близини нема већих металних предмета или магнета.

Не заборавите да, ако сте остали без сигнала сателита искључите ГПС. Он ће сваки час покушавати да ухвати сигнал, биће због тога активнији и брже ће да потроши батерије, а то не би било добро да се деси, јер ако останете без напајања онда стварно можете бити у невољи.

Пре него што искључите ГПС, оријентишите се, проверите када залазе и излазе Сунце и Месец, и искључите ГПС све док вам није потребан.

Када се налазите на непознатом терену, најбоље је да се не ослањате само на ГПС већ да носите и папирне карте. Ако ГПС нема сигнал, увек можете да се ослоните на те карте.

4 Comments

  1. Goran

    Zanima me da li je moguce na rucnom uredjaju koristiti njegov tri aksijalni elektronski kompas za navigaciju na moru. Preciznije, ako fiksiram navigacionu tacku na gps karti, da li ce me kompas dalje navoditi ka toj tacki. Jasno mi je da rucni uredjaji nemaju mogucnost rutiranja na moru, ali pitanje je da li ce bar kompas to odradjivati.

    unapred Hvala

    • Peđa

      То је основна функцвија коју би требало да има сваки ручни ГПС уређај. Одредиш тачку где желиш да стигнеш и он ти показује праволинијски где се она налази и усмерава те ако скренеш са те линије. Претпостављам да је то то што ти треба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.