Теме: GPS, карте, навигација

Нова генерација ГПС сателита иде у орбиту

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4334

Први ГПС сателити послати су у орбиту 1978 године. Од тридесет сателита колико их је сада у употреби, једанаест најстаријих су постављени између 1990. и 1997. године. С обзирим да им је предвиђени радни век 7,5 година, постојећи сателити су дебело превазићли планове – неки од њих висе на небу преко 12 година дуже него што је требало, успевши да добрано премаше радни век за више од два пута.

Планирани рокови за њихову замену су одавно промашени, па је завладала забринутост да ће сателити почети, један, по један, да отказују. Отказ система за навигацију, данас, када је он постао не само уобичајен, већ и неопходан за многе службе, није нешто што би ваљало да се догоди.

Ових дана, са три године закашњења, најзад је постављена прва замена. За њим ће следити нове које ће, у наредних неколико година, слати у пензију један по један застарели сателит. Америчко војно вазухопловство, у чијој је надлежности овај посао, тврди да за то време неће бити доведена упитање оперативност система за сателистку навигацију, јер ће током постука замене увек бити оперативан довољан број сателита.

Нови сателити не представљају само пуку опративну замену, већ су у ствари нова генерација која је знатно унапређена. Обезбедиће двоструко већу прецизност, бољу заштиту од ометања, побошљан сигнал намењен комерцијалној авијацијии службама за спасавање, ниже трокове одржавања и знато већи предвиђени век трајања до 15 година. Уз то, број навигационих сателита у орбити ће бити повећан.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *