Теме: Информатичко друштво

Велика пљачка медијског Рајха

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6017

Оригинални чланак на tetka.rs

За разлику од парафразираног назива филма, у овој причи пљачка медијски рајх. Није ово први пут да се прича о томе како новинарчићи по редакцијама наших медија, у недостатку инспирације умеју да покраду бологере. У ствари копипејст новинарство је постало прилично раширена појава.

Овај пут се ради заиста о правој медијској пљачки. Махлатин чланак „Кишобран, од статусног симбола до модног детаља“ објављен на tetka.rs 8. октобра, преузео је нико други до Тањуг, велика новинска агенција светског гласа са са деценијским искуством. На Танјуговом сајту, чланак, благо измењен појавио се 13. октобра. Непотписан. Адреса чланка је http://www.tanjug.rs/novosti/21519/kisobran—statusni-simbol-i-modni-detalj.htm. Ако Танјуг у међувремену уклони чланак, имате овде снимљено да видите како то изгледа. Танјуг тачно.

А шта се дешава када Танјуг нешто објави? Па многи други медији то пренесу. Тако је до сада Махлатин чланак пренели „Савремена жена“, Б92, Бродарево. нет, РТВ Војводина, Прес, Мондо, Вести њуз, Наслови.нет, Аладин, Последња вест, еНовине.инфо, екс-ЈУ-Новости.цом, мјало.нет, Дејт, Тотал Портал и други. Сви они су, практично покрали Махлат иако то нису урадили са знањем које је порекло чланка, већ су га аутоматски преузели од Танјуга.

Шта ће рећи Европска асоцијација новинских агенција, Асоцијација медитеранских новинских агенција, Асоцијација новинских агенција Балкана, Асоцијација црноморских новинских агенција чији је Танјуг једини члан из Србије?

Украден чланак објављен на Танјугу

Махлат се, наравно, обратила Танјугу и добила одговор да се ради о техничкој грешци. Техничкој грешци!?!?!

Неко је случајно притиснуо погрешан тастер па прекопирао цео чланак са блога, мало га уредио, па га мало илустровао и мало га објавио?!?! Откад се то зове техничка грешка?

Мени се чини да се овде ради о нечем сасвим другом. Новинари, пословично, блогере, сматрају неком нижом врстом, када је у питању писање и преношење информација. Ок, ја сам до сад за то имао разумевања, они су професионалци и није необично је да према аматерима имају такав однос. То је у неку руку природно.

Међутим, новинари изгледа блогере сматрају толико безвредним и небитним да себи дају за право да свако свако мало нешто узму од блогера. Као да блогери нису аутори и немају ауторска права на оно што објаве. Као да узимање од блогера није крађа.

Новинари у великом броју на помен Интернета одмахују главом и имају прилично унижавајући однос према људима који било шта раде или објављују на Интернету. Осим, када им затреба нека фотографија, илустрација, текст, идеја, податак. Тада немају никакав проблем да узму шта им треба и не питавши за дозволу.

До сада су овакве ствари пролазиле без дизања велике прашине. Ту и тамо неки блогер се пожали да су га покрали али ретко кад ствар оде даље од тога. Можда је ово прилика да  блогери, па и они поштени прави новинари, којих хвала богу има доста (и којима је, претпостављам, стало да очувају углед струке), направе неку акцију и заједнички се успротиве оваквом понашању новинских кућа, макар и само наступима у јавности и медијима?

Неким новинарима а и редакцијама је очигледно потребно да прођу неки курс из ауторских права с посебним освртом на Интернет.

Махлат је на свом блогу написала чланак о овом случају. Дајте јој подршку. Ако се не изјасните јавно о овоме, као да се нисте изјаснили. Без тога, ваш глас се не рачуна.

8 comments to Велика пљачка медијског Рајха

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *