Изборник Затворити

Од данас важи повећан лимит на 50 евра за увоз без царине

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6035

Пре две недеље медији су брујали о томе како је Влада донела одлуку да повећа лимит за увоз без царине. Медији су објавили и то да су представнци Владе позвали два-три „представника“ интернет заједнице те да су их о  томе обавестили. Како су изабрали ко су представници интернет заједнице, није објашњено.

Но, у свим тим обавештењима нико није рекао да одлука не почиње да ступа одмах по доношењу, већ да постоји уобичајена процедура: да она буде објављена у Службеном гласнику Републике Србије и да почиње да важи осам дана након објављивања. Такође, нико није објавио ни целокупан текст одлуке, већ је само пренето оно што је усмено саопштено.

Зашто је све ово важно? Зато што су људи објављену вест схватили здраво за готово и мислили да нова уредба важи чим је саопштено у медијима да је донесена. И колико знам, има их који су се лепо опекли, јер су им стигли пакети скуљи од досадањих 25 евра колико је ограничење било.

Неколико дана сам покушавао да сазнам када ће одлука бити објављена у Службеном гласнику и од када ће уствари заиста важити. Једва сам нашао човек акоји ради у Министарству трговине који ми је то и рекао. Наиме, Одлука је објављена тек 5. октобра, па је тако постала важећа 13. октобра (ако ја добро рачунам). Но за сваки случај, дао сам још један дан „форе“ тако да преносим да је од данас сигурно могуће примити пакет из иностранства вредности до 50 евра а за који нећете морати да платите царину и порез.

Нажалост, иако је одлука постала важећа, она грађанима Србије и даље није јавно доступна. Ни Министарство финансија, ни Влада, ни Царина, нико није објавио текст поменуте уредбе. Цео текст одлуке могу да виде само они који купе Службени гласник или плате некој од агенција које се баве прерадом и објављивањем законских прописа.

Једини званичан извор који се позива на ову одлуку је сајт Царине, који на својој страни о Царинским повластицама за физичка лица, има у напомени измену која је уследила скорашњом одлуком Владе.

У суштини и даље важи ранија Уредба о врсти, количини и вредности робе на коју се не плаћају увозне дажбине, роковима, условима и поступку за остваривање права на ослобођење од плаћања увозних дажбина, са изменама члана 6, став 2 где се број 45 замењује бројем 70, и члана 29. став 2. тачка 1) где се број 25 замењује бројем 50.

Ево како гласи члан 6. након измене:

Пошиљке мале вредности послате од стране физичког лица другом физичком
лицу

Члан 6.

Домаћи и страни држављани ослобођени су од плаћања увозних дажбина на пошиљке мале вредности које бесплатно примају од физичких лица из иностранства, под условом да те пошиљке нису комерцијалне природе.

Лица из става 1. овог члана ослобођена су од плаћања увозних дажбина на пошиљке мале вредности које бесплатно примају од физичких лица из иностранства, које нису комерцијалне природе, у укупној вредности до 70 евра, у динарској противвредности.

Пошиљка је некомерцијалне природе, у смислу става 1. овог члана, ако:

1) се ради о повременим пошиљкама,

2) се пошиљка састоји од робе намењене искључиво за личну употребу корисника повластице или чланова његове породице, која по својој природи и количини не указује да се ради комерцијалној пошиљци,

3) не постоји било каква обавеза плаћања примаоца пошиљке.

Ако пошиљка из става 1. овог члана садржи дуван и дуванске производе, ослобођење од плаћања увозних дажбина односи се на следеће количине: 50 цигарета, 25 цигарилоса (цигаре тежине до 3 g по комаду), 10 цигара, 50 г дувана за пушење или одговарајућа комбинација количине наведених дуванских производа.

Ако пошиљка из става 1. овог члана садржи алкохол и алкохолна пића, ослобођење од плаћања увозних дажбина односи се на следеће количине: дестилисана и жестока алкохолна пића са процентом алкохола већим од 22 %, неденатурисани етил алкохол са процентом алкохола од 80 % и више (1 литар) или дестилисана и жестока алкохолна пића, аперитиви са основом у вину или алкохолом и слична пића са процентом алкохола не више од 22 %, пенушава и ликерска вина (1 литар) или одговарајућа комбинација количине наведених пића и
остало вино (1 литар).

Ако пошиљка из става 1. овог члана садржи парфеме и тоалетне воде, ослобођење од плаћања увозних дажбина односи се на следеће количине: парфеми до 50 ml или тоалетне воде до 25 ml.
Вредност пошиљке из става 2. овог члана не обухвата износ стварно плаћених трошкова превоза, односно поштарине.

Роба из става 1. овог члана која није дељива није обухваћена овом повластицом.

Ослобођење од плаћања увозних дажбина не односи се на пошиљке чија је укупна вредност  већа од вредности прописане у ставу 1. овог члана, као ни на пошиљке коју домаћи и страни држављани примају од правних лица из иностранства.

О ослобођењу од плаћања увозних дажбина за робу коју корисник повластице из става 1. овог члана прима из иностранства царински орган ставља забелешку на поштанско-царинској пријави, односно на декларацији.

А члан 29. након измене гласи:

Пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе

Члан 29.

Увозне дажбине се не плаћају на пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе.

Пошиљком мале вредности, некомерцијалне природе, у смислу става 1. овог члана, осим пошиљки које се састоје од алкохола и алкохолних пића, парфема и тоалетне воде, дувана и дуванских производа, сматрају се:

1) пошиљке чија вредност не прелази 50 евра, у динарској противвредности;

2) јавне исправе, трговачка коресподенција, пословне књиге, робна, правна и финансијска документација, чекови, менице, обвезнице, акције и ефективни страни новац, као и приватна коресподенција.

О ослобођењу од плаћања увозних дажбина за робу из става 1. овог члана царински орган ставља забелешку на поштанско-царинској пријави, односно на декларацији.

Стварно би био ред да власт почне да грађане обавештава тачно, потпуно, правовремено и на начин да прописи буду свим грађанима слободно доступни а не да морају да плаћају да их виде.

Слични чланци

18 Comments

  • Peđa

   На Амазону могу де са купују књиге а на Ибеју зависи од продавца до продавца. Има других сајтова где се може луповати платном картицом и то ради сасвим добро већ годинама.

  • Peđa

   По овој уредби, ако шаље правно лице, ограничење вредности пакета је 50 евра.

   Е сад, и по старом је тако било само што је ограничење било 25 евра али у пракси нису царињени само пакети физичких лица и то до 25 евра иако је у уредби стајало до 45 евра. Такође према прописима у ово ограничење е не рачуна вредност поштарине али је и то урачунавато.

   Остаје само да видимо како ће цариници тумачити ову измену и како ће је примењивати.

 1. Megas

  Mozes li da mi pomognes?Isao sam na sajt dealextrime.com i narucio jednu stvar i nece da naplati tj poruci.Ovo bi trebalo da je trusted site?U banci sa mnabavio onu internet visa karticu i imam uplaceno 2000 u $.Kada sam hteo da narucim sve ok i zadnji korak pay cekam cekam i izbaci mi
  Thank you
  Sorry to let you know that the payment is failed due to Unable to authorize. please pay it again,i probam opet i nece pa nece.U cemu bi mogao biti problem?

  • Peđa

   То мораш видети са сајтом на коме купујеш и својом банком. Најбоље је да позовеш техничку подршку банке да они провере да ли је уопште до њих дошао захтев за наплату.

 2. Megas

  To mi izbacuje na sajtu dealextreme.com .Provericu veceras u banci da li je sve ok,inace kartica je iz komercijalne banke pise na kartici visa elektron internet kartica – to je to sto mi treba?

 3. Peđa

  А зашто се не обратиш банци који ти је издала картицу? Они најпре могу да ти помогну.

  Ја ти не могу много помоћи. Не користим ту картицу Комерцијалне банке јер није везана за девизни већ динарски рачун а свако плаћање се врши тако што ти конвертују динаре у девизе у тренутку плаћања по најнеповољнијем курсу.

 4. pedja

  Da li neko moze da mi kaze u vezi narucivanja tableta iz Kine koji poseduju wifi. Nije valjda da moram za tablet od 50 evra da dobijem dozvolu od RATELa?

  • Peđa

   По прописима, заиста, сва роба која се увози мора да буде по стандарду а то се доказује атестом. Ипак, сумњам да ће неко да те цима за таблет. Знам људе који су их куповали на тај начин и нису имали проблема.

 5. Zamorano

  Posle mnogo kopanja uspeo sam da pronađem tekst uredbe, ima ga na sajtu http://www.uzzpro.gov.rs/ (klik na „baza propisa“ pa na „više opcija za pretraživanje“, unese se broj glasila 74 i godina 2011)… Tekst je odštampan pa onda skeniran(?!) i to je okačeno na sajt, valjda da ne bi mogao Google da ga pronađe :).

  Pozdrav!

  • Пеђа

   У новемру пшрошле године измењен је Закон о ПДВ и тада су све пошиљке из иностранства постале опорезиве вез обзира на вредност.

   Изнеког разлога, то није примењивано све до пар дана након што је PayPal почео да прихвата кориснике из Србије.

   Дакле, не наплаћује се ПДВ него царина. Додуше било је и случајева када су на пошиљке мале вредности обрачунавали царину а има доста примера да је пошиљклама царина процењивала другу, већу вредност па затим то царинила или опорезовала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.