Изборник Затворити

Злоупотребе ослобађања података

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9281

Пре неки дан сам окачио ПХП скрипт као пример како се могу аутоматизовано преузети подаци са сајта Управе трезора.

Видим да су неки то већ узели и направили сервисе на комерцијалним сајтовима али не у духу намене тог скрипта – омогућавања лаког аутоматског преузимања, већ податке приказују на сајту али не омогућавају да се они и преузму, то јест, раде исто што и Управа трезора на свом сајту.

У ствари су само направили копију сервиса који већ постоји на сајту Трезора са искључивом намером да привуку и задрже посетиоце на свом комерцијалном сајту.

Такви поступци су иначе један од главних разлога зато у јавним установама имају отпор према ослобађању података.

Иако су по природи ти подаци јавни и треба да буду доступни, ипак неко троши и време и знање и ресурсе да те податке обрађује и ажурира а када их ослободи углавном се то заврши тако што неко то узме готово и од тога прави бизнис који конкурише самој установи која те податке обрађује.

Овај пример са подацима Трезора је баналан јер се ради о мало битним подацима али је јасан пример: неко користи податке из Управе трезора који су јавно доступни да обезбеди сервис који не ради ништа боље или више од онога што већ сам Трезор омогућава али му представља конкуренцију. Дакле, не пружа никакву додатну вресност него само израбљује оно што већ постоји, што би у народу рекли – скида кајмак.

Јавне установе баратају са многим другим подацима који су много значајнији и потребнији јавности, али су скупи, јер је потребно и доста људи и то стручних и доста ресурса да се они обрађују и ажурирају. Е такве податке је питање да ли ћемо икада добити отворене управо због сасвим извесних злоупотреба које чак могу да доведу да се установе, које те податке обрађујују и ажурирају, финанијски уруше.

Ето, можда је сад мало јасније зашто тако тешко иде са ослобађањем података и зашто од свих до сада ослобођених података мало тога је заиста и нешто вредно пажње. Углавном се ради о небитним стварима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.