Изборник Затворити

Аутоматско преузимање списка корисника јавних средстава из Регистра Управе за Трезор

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9265

Од недавно је уведена обавеза да се сваки рачун, предрачун или друго потраживање од предузеђа или институција које су корисници јавних средстава мора регистровати у Централном регистру рачуна који води Управа зе трезор. Нерегистровање издатих рачуна повлачи високе казне.

Поред гомиле проблема уведених овим очигледно недовољно промишљеном и контроверзном процедуром појављује се и проблем – како знати ко је корисник јавних средстава, односно како избећи да се грешком пошаље рачун таквом кориснику а да се претходно не региструје у Централни регистар рачуна.

Логично размишљање је да би требало да постоји списак таквих корисника који би се могао преузети, и подаци из њега увести у књиговодствени програм. То би омогућило да се, приликом креирања рачуна аутоматски провери и да ли тај рачун мора да се региструје у Регистру центалних рачуна.

Као и све друге имплементације електронске управе у Србији, тако се и са овом стиче утисак да неко намерно гледа како да отежа поступак крајњим корисницима. Списак је доступан у електронском облику у XLS формату (Microsoft Excell) али је садржај намењен да га читају људи а не рачунари.

Управа за трезор, поред Регистра централних рачуна води и Регистар корисника јавних средстава (Регистар КЈС).  Преглед корисника јавних средстава, је могућ у облику претраживача (https://registarkjs.trezor.gov.rs/), који може да прикаже податке у машински читљивом облику (XML, CSV, JSON) али је намерно направљен тако да мора да га користи човек, ручно изврши претрагу а затим и ручно преузме датотеку. Некоме очигледно никако не одговара аутоматска обрада.

Уз нешто анализе како претраживач Регистра КЈС ради, направио сам једноставан PHP скрипт који симулира особу која приступа том претраживачу и аутоматски преузима листу свих корисника јавних средстава у JSON  формату.

<?php

$m_query = "searchJBKJS=&searchNaziv=&searchMesto=&searchMB=&searchPIB=&searchTip=&searchExTip=JSON";

$m_url = "http://registarkjs.trezor.gov.rs/Home/ExportData";

$ch = curl_init($m_url);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_POST, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_FOLLOWLOCATION, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_AUTOREFERER, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $m_query);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_HTTPAUTH, 'CURLAUTH_ANY');
$m_result = json_decode (curl_exec ($ch));
curl_close ($ch);

$m_get_url = "http://registarkjs.trezor.gov.rs//$m_result";

$ch = curl_init($m_get_url);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_FOLLOWLOCATION, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_AUTOREFERER, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true);
curl_setopt ($ch, CURLOPT_HTTPAUTH, 'CURLAUTH_ANY');
$m_result = curl_exec ($ch);
curl_close ($ch);

echo $m_result;

?>

Ово је поједностављен код који теба дапослужи само као пример. Ако мислите да на овај начин преузимате податке треба да га допуните провером грешака, формата и свиме оним што је потребно да би он био робустан и поуздан.

На сличан начин можете податке преузимати и из других програмских језика.

Овај скрипт треба упоребљавати тако што се повремено преузме списак и пребаци у локалну базу на основу које се врши провера. Иако је практично могуће направити да програм директно на сајту проверио конкретног корисника јавних средстава поможи ПИБ, назива или неког другого података, не препоручујем вам да то радите јер бисте тако правили додатни саобраћај на сајту трезора на који они сигурно не би гледали са особравањем. И овако  је могуће да ће, када сазнају да ипак могу да се подаци преузму аутоматски да предузму нешто да то онемогуће, али ако им порасте оптерећење сајта због честих упита онда је сасвим сигурно да ће то урадити.

Укратко
Аутоматско преузимање списка корисника јавних средстава из Регистра Управе за Трезор
Наслов
Аутоматско преузимање списка корисника јавних средстава из Регистра Управе за Трезор
Опис
Преглед Регистра корисника јавних средстава је могућ у облику претраживача који прикаже податке у машински читљивом облику (XML, CSV, JSON) али је намерно направљен тако да мора да га користи човек, ручно изврши претрагу а затим и ручно преузме датотеку. Уз нешто анализе како претраживач Регистра КЈС ради, направио сам једноставан PHP скрипт који симулира особу која приступа том претраживачу и аутоматски преузима листу свих корисника јавних средстава у JSON формату.
Аутор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.