Изборник Затворити

Цртање топографске карте за Гармин ГПС (Калуђерске баре, планина Тара, Ужице)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/333

Ево примера како изгледа ручно цртана топографска карта за Гармин ГПС-ове. На слици можете видети приказ екрана ГПС уређаја на размерама до 30 до 500м, тако да је сасвим очигледно који је ниво детаљности постигнут. Приказан је само мали исечак карте. Погледајте целу карту у ниској резолуцији , да бисте стекли слику колика је површина заиста нацртана.

Приказ изгледа карте на Гармин eTrex Vista C
Приказ изгледа карте на Гармин eTrex Vista C (кликните на слику за увећан приказ)

За цртање карте, користио сам неколико алата (gpsMapEdit, GlobbalMapper, OziExplorer и MapSource, уз помоћ ситних додатних алатки). Извори података су разни: снимљени трекови и оријентири на терену, сателитски снимци, топографске карте…

Цртао сам је зарад испробавања технике цртања и карта није завршена. Веома је детаљна, чак је сваки објекат до нивоа викендица убележен. Цртана је локација Калуђерске Баре, Намерно сам узео мању површину од свега неколико квадратних километара, јер је цртање овакве мапе веома напорно и дуготрајно.

Приказ целе површине нацртане карте (кликните на слику за увећан приказ)

Уцртани су сви објекти који су били доступни: путеви, свих категорија, пешачке стазе, потоци, извори, чесме и остале водене површине, врхови, хотели, али и сви појединачни објекти као што су куће, виле и помоћни објекти. Обележене су и површине које су покривене шумом, односно непошумљене површине. Изохипсе на карти нису цртане већ су генерисане из постојеће базе података висина.

Приказ исте локације на карти Србије и Црне Горе (SCG Route)
Приказ исте локације на карти Србије и Црне Горе (SCG Route)

Поређења ради, ево како изгледа топографска карта за исту локацију у карти SCG Route у размери 50 м.

Да неко не протумачи да тврдим да је SCG Route лоша карта, напротив. За њену намену (аутонавигација и туристичка топографија) она има одличне податке.

Као сто сам рекао, ја сам ово цртао пробе ради, јер цртање карте овако како сам то ја урадио изискује баснословно много времена и одговарајуће кошта, тако да тешко можемо очекивати да ће у скорије време ико покушати да целу Србију нацрта са овим нивоом детаљности.

Ово је више демонстрација шта може да се направи. Овако детаљно картографисање смислено можда само за неке мале и пробране локалитете.

5 Comments

  1. Nikola

    Pedjo, da li mozes da mi navedes neki izvor odakle mogu da dobijem visinske podatke za Srbiju. Radim na jednom projektu na fakultetu pa bi mi super posluzile.

    Hvala unapred!

    • Peđa

      Могуће је. Треба ти неки програм за цртање гармин мапа који уме да учита DWG или неки други формат који можеш добити из аутокеда. Ја се тим нисам бавио па ти не могу помоћи неким конкретним објашњењем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.