Изборник Затворити

Држава Србија протежира Microsoft

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2256

Постоји један принцип којег се наша држава упорно не држи, а то је принцип отворених електронских докумената. Ниједан електронски документ који објаве државни органи не би смео да буде у формату који није отворен и читљив свима.

Код нас се то, нажалост, не поштује. Microsoft се протежира у великој мери јер на сајтовима владе, министарстава, владиних агенција и других институција је уобичајено да документи буду објављени у форматима које могу читати само Microsoft програми.

Повод за овај мој чланак је сајт Антологија српске књижевности , који су направили Учитељски факултет Универзитета у Београду и Microsoft . Уместо да направим приказ овог занимљивог сајта, мораћу да га нападнем.

Укратко, сајт садржи целовита дела објављена са дозволама аутора и доступна за бесплатно преузимање и коришћење. Звучи сјајно да није Microsoft умешао своје прсте.

Сва дела на сајту су објављена су у DOCX формату који отвара само најновији Microsoft Office. Тај формат докумената не читају чак ни старије верзије Microsoft Office-а. То је директна уцена грађанима Србије, а и другима које ови документи могу да интересују: ако хоћете документе, морате купити најновији Microsoft Office.

ask
Мајкрософт је ограничио приступ делима само за оне који имају најновији мајкрософт офис

Ово није усамљен случај. Врло често ћете са сајта неког министарства моћи да преузмете текст неког закона, али опет у Microsoft Office формату. Неретко ћете, од неког министарства или управе добити програм за унос података који, опет, ради само под Microsoft Office-ом и још ће вам претити озбиљном казном ако податке не пошаљете на време и то баш у том формату.

Сајту Коморе се не може приступити без интернет експлорера
Сајту Привредне Коморе Србије се не може приступити без интернет експлорера

Неретко ћете и од банке добити извештај опет у Microsoft Office формату нечитљивом у другим програмима. Да не помињем честе ситуације да на неки сајт не можете ни да уђете ако немате Windows и Internet Explorer. Погледајте рецимо сајт Привредне коморе Србије – ако немате Microsoft-ов читач, сачекаће вас порука да вам приступ сајту није дозвољен (и то је тако већ преко десет година, иако је Комора добијала небројено жалби), или сајтове већине домаћих банака, где је ствар слична – чак не можете користити ни електронско банкарство ако не користите Windows .

Крајње је време да се држава Србија по овом питању уозбиљни.

Неопходно је да постоји пропис који забрањује да се за јавну употребу користе искључиво затворени формати дигиталних докумената, везани за специфичне, а нарочито комерцијалне програме, односно, јавни документ увек мора бити доступан у отвореном формату, који је свакоме доступан. Недопустиво је да неко мора да купи и користи одређени програм да би могао да прочита јавни документ који је издала било нека владина институција, било нека фирма. Тако нешто мора бити строго забрањено.

Грађанима и предузећима мора бити гарантовано да ће електронске документе добијати у облику који могу да прочитају без обзира какав рачунар имају, који оперативни систем користе и које програме имају инсталиране и увек им мора бити остављен избор програма којим ће документ да читају – нарочито им се не сме условљавати да морају да купе неки програм. Ово, наравно, треба да се односи и на податке у електронском облику, који, такође морају бити доступни у свима читљивом облику али и и подаци који се шаљу такође морају бити прихватани у облику који свако може да направи.

Ако мислите као и ја, учините неки корак, буните се, тражите да вам омогуће слободан приступ документима. Почните управо од овог сајта, на имејл адресу која је објавњена на сајту Антологија српске књижевности  ([email protected] ) пошаљите протестну поруку и тражите да документи буду објављени у неком отвореном формату за који није потребно имати најновији Microsoft Office да би се могао прочитати.

Ако сте наишли на још неки конкретан пример условљавања да се користи неки специфичан програм за приступ подацима, оставите информацију у коментару.

23 Comments

 1. zmau

  Ma znam da moramo, al čini mi se da imamo širok izbor. Nije valjda da među par desetina postojećih banaka nema bar nekoliko njih koje ne rade samo sa Majkrosoftom? Pa ne drži Pexim baš sve.
  I postavlja se pitanje – koliko se poklapaju set bankarskih usluga koje moramo da koristimo i set bankarskih usluga koje ne možemo da koristimo bez majkrosoftovih alata.

 2. dukenukeme

  @Goran Rakić
  izgleda da je gnome umešao tu
  prstiće ,
  jer na windows-u ga iz cuga otvori
  abiword ,( valjda ? )
  naime poslednje verzije gnome-a su mnogo zahtevne.

  @BRANKKO
  Hvalla na info :)

 3. bluebird.i386

  I mene nervira to što ova naša država toliko protežira Microsoftove proizvode, ali ovo što je navedeno u članku je samo zagrebalo po površini. Još dok sam imao Ubuntu 9.04 (Sada imam Ubuntu Lucid Lynx LTS) mogao sam bez problema da otvaram docx sa OpenOffice.org Writterom.
  Ono što meni posebno smeta je to što se nastava informatike održava na Windowsu, čime se bukvalno fabrikuju maloumni korisnici, konzumenti koji će biti vezani za Windows, ali pošto je ovo Balkan, Microsoft se neće mnogo ovajditi od ovog sumanutog poteza naše države jer će mu piraterija progutati profit. Bilo bi dobro organizovati nastavu na Linuxu (najbolje na Ubuntu ili Kubuntuu), kao što je to urađeno u Petnici (što me je vaistinu oduševilo), ali da prelazak na Linux bude postepen. Tako bismo se polako navikli da tražimo besplatne i open-source programe koji su u većini slučajeva bolji od komercijalnih i njihovih piratskih verzija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.