Изборник Затворити

Стара добра времена: Програм (телефонски) Именик

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1302

Како време брзо прође. Ових дана ме је неколико људи подсетило на програм Именик који сам написао деведесет и неке године.

У то време, наишао је на изузетно добар одзив код нас (престао сам да бројим на неких 8000 преузимања програма), у неколико наврата су ми се јављали из иностранства питајући да ли постоји верзија на енглеском језику.

Изгледа да програм још увек има велики број активних корисника, јер мисе с времена на време неко јави са питањем у вези његовог коришћења.

Ако пратите мој блог и оно што радим ван њега, вероватно сте приметили да поред свог редовног посла, повремено испрограмирам и нешто пре свега за своју душу, да решим неки проблем на који сам наишао али, да то урадим увек тако да програм могу да користе и други и програме остављам као бесплатне.

Именик је управо један такав програм. Направио сам га када ми је затребао телефонски именик и адресар који има потребну функционалност али подржава наша слова. Наиме у то време Windows није имао добру подршку за српски језик, чак ни за латиницу, а камоли за ћирилицу, тако да ниједан постојећи програм ове врсте није био употребљив, јер ситемски нису омогућавали унос, сортирање и претрагу података са нашим словима.

И ето мени посла. Осмислио сам овај програм са намером да буде једноставан, функционалан, лак за коришћење и да подржава наша слова. Испоставило се да сам погодио баш оно што је људима одговарало, тако да је програм заиста био запажен. Скоро сваки тадашњи рачунарски часопис је објавио приказ програма и дао му највише оцене, тадашњих неколико интернет каталога домаћих програма га је уврстило у своје приказе, опет са највишим оценама, а понајвише се велико интересовање осетило на великом број преузимања. Само са централног места за преузимање програм је преузет око 8000 пута, а могао је бити преузет са још неколико места где нисам умао увид у статистику.

Толико година касније, одушевљава ме идеја да је програм још увек у употреби  иако је технолошки застаре0 – сада Windows има знатно бољу подршку за наш језик и подршка у програмима се остварује на сасвим другачији начин, већ на системском нивоу.

Јављају се људи углавном имејлом, понекад и телефоном, а не тако ретко срећем га и инсталираног на рачунарима.

С обзиром да је програм бесплатан, зараде од њега није било, чак и тих неколико реклама које су у њега убачене нису плаћене рекламе. Ипак, да ми је био користан, био је. Дешавало се да у неким пословним контактима чувши моје име људи препознају да сам ја аутор именика, и то позитивно делује на даљи развој разговора.

Било је и неких занимљивих догодовштина.

Једном ми се јавио момак имејлом представљајући се као хакер који је хакнуо Именик. На питање шта је то хакнуо кад је програм бесплатан, одговорио је да је изменио име програма и податке о аутору у извршној датотеци програма, нашта сам се ја само насмејао, поштоје то толико једноставно урадити, да с тиме нико озбиљан и не бави.

У неколико наврата сам од људи код којих сам видео инсталиран програм добио информацију да су програм купили. Никак нисам успео да схватим како неко може акупи програм на коме пиште да је бесплатан, а никада нисам ни сазнао који је тај што је препродавао бесплатан програм.

Занимљивост која се догодила пре неколико дана је имејл од једне домаће фирме која је тражила да им испоставим рачун за лиценцу за програм. И они су добили обавештење да је програм бесплатан, а рачун, наравно, нису добили. Ваљда су у ово време када је застрашивање о легализацији програма узело великог маха, кренули редом да региструју све програме које имају на рачунарима, па је и Именик ушао у списак оних којих не желе да се одрекну.

За оне које интересује шта се налази испод хаубе, укратко: програм је написан у тада актуелној верзији Borland Delphi-ја, мислим да је то била верзија 2 или 3, без коришћења додатних компоненти. Све што ми је требало, а није постојало у Delphi-ју написао сам сам, укључујући и цео систем за сортирање и криптозаштиту података. Као базу сам искористио MIDAS, који сам унеколико прилагодио. Тада сам први пут озбиљно зашао и у Windows API, што ми је касније итекако користило у послу.

Али оно то је најважније, то је било неко другачије време, када сам још увек био првенствено заљубљеник у рачунаре, а програмирање ми је представљало истински ужитак. У сваком случају, овај програм увек налази место мојим причама о старим добрим временима.

Ако вас интересује, програм можете да испробате: http://www.datavoyage.com/imenik/

13 Comments

 1. Deda

  NE MOGU DA VERUJEM ????
  Pa ovaj program tj. imenik sam koristio od samog starta kad se pojavio, i to na nekoliko racunara a najvise plaseci se da ne pogubim silne brojeve koje koristim u mobilnom telefonu. Ekstra sto u to vreme nisam imao bog zna kakvu memoriju pa ne retko sam morao da brisem starije brojeve kako bi ubacio nove…
  Koristio sam imenik i kuci i na poslu.
  Imenik je super, jednostavan za mene kao laika i fenomenalan kao program jer sam se odlicno snalazio na njemu….
  Pedja, opet mi se desilo da se odusevim kao mali majmun, prvi put sa Dejanom Vesicem, a sda sa tobom.
  Koristim neke stvari godinama a nemam pojma ko je smislio , druzim se sa ljudima koji su mi omogucili neke povoljnosti u zivotu a nisam svestan toga. A onda ko grom iz vedra neba: TRAS…. prvo Dejanov program za pracenje poziva telefonskih razgovora, a sada i tvoj imenik????
  Ovo je fenomenalno !!!!
  Odo da preuzmem imenik jos jednom, nemam ga neko vreme , osim jos na jednom racunaru…
  Veliki pozdrav !!!

 2. Moo

  Ooooo, koliko tek ja kasnim! Ja sam stalno maštala o ovako nečem za firmu i od raznih, poznatih mi programčića, neuspešno pokušavala da napravim priručni elektronski imenik poslovnih kontakata.

  Kupiću ovaj program već u utorak, samo mi kaži pošto je? :)

 3. Dragoslav Lišanin

  program tel. imenik sam instalirao pre par dana i zbog mogućnosti da se preko istog direktno poziva, kupio sam modem. Po ugradnji modema nisam uspeo da uspstavim vezu ni sa jednim brojem, čak ni ne otvori liniju. Posumnjao sam u ispravnost modema, pa sam program instalirao na drugom računaru sa aktivnim modemom, međutim i tu je ista priča. Da li možete da mi pomognete nekim savetom?

 4. Peđa

  Не баш. Та опција ради прилично непоуздано јер је виндоус АПИ који ради тај посао сам по себи прилично непоуздан. А нажалост, већ годинама у рачунару немам модем тако да не могу да испробам да се подсетим како се то подешава.

   • Жељко Попивода

    Да, али колико је наша држава ажурна у примени нових технологија, освежавању и заштити база податак и приближавању истих народу, верујем да би ти именици и данас били ваљани, евентуално са по којом изменом. :-)

 5. Dusan

  Hvala na ovom Imeniku, koristim ga godinama na nekoliko racunara i prilikom instalacije OS stavljam ga kao default
  … evergreen …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.