Изборник Затворити

SiRFstarIV GSD4t – нови помак у навигационим технологијама

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3952

SiRF је компанија која је на поље ГПС навигације ступила великим кораком правећи обрт у целој индустрији. ГПС технологија коју је она представила је широко отворила врата јефтиним и бољим ГПС уређајима. Данас већина навигационих уређаја а нарочито оних којима навигација није примарна функција (мобилни телефони, фотоапарати, играчке и слично) у себи садрже познати SiRFstarIII чип.

Ту се није стало. Kомпанија је већ представилa нову генерацију под именом SiRFstarIV а недавно је промовисана варијанта под називом SiRFstarIV GSD4t, која ће вероватно направити нову револуцију у примени ГПС навигације у свим приликама и на сваком месту.

Пројектни задатак пред овим чипсетом је био прилично захтеван. Требало је осмислити технологију која ће омогућити максималну применљивост навигације где год то има смисла – циљ је омогућити корисницима да се потпуно могу ослонити на ГПС али да при том не морају своје понашање прилагођавати тој потреби.

Садашња ГПС технологија јесте постала прилично раширена и појавио се заиста велики број, чак иприлично јефтиних, навигационих урешаја. Међутим, њихова применљивост је ограничена услед захтева да се ГПС држи укљученим све време док нам треба навигација.

Ако уређај искључимо, морамо сачекати неко време након поновног укључења да бисмо се могли поуздати у прецизност мерења. Последица тога је велики проблем са аутономијом рада уређаја, јер они су они по правилу преносни и користе батерије. С обзиром да се ради о уређајима малих димензија, како би били практични за коришћење, батерије у њима не могу да безбеде довољну аутономију. То су проблеми које је нови SiRFstarIV GSD4t чипсет циљао и у великој мери успео да реши.

Чип троши знатно мање енергије, чак до 20 пута мање него актуелна технологија. То је велики напредак који омогућава знатно бољу аутономију уређаја који користе навигацију.

Но, није се стално на томе. Чип је одлично решио и проблем хладног и врућег старта – ситуација када уређај, који је био искључен, мора да се снађе и што пре прикаже тачну позицију након што га корисник укључи. Сложеном комбинацијом технологија, обезбеђено је да чип уместо да буде искључен, буде пребачен у нарочит мод када троши изузетно мало енергије (реда микровата) али и даље има могућност да одређује своју локацију.

Овим је постигнуто да корисник више не мора да искључује уређај како би штедео потрошњу батерија. Последица је да ГПС чип ради увек и може да кориснику обезбеди тачну информацију било где и било кад и то одмах.

Чип је донео и побољшање на пољу решавање проблема сметњи. Сада он има уграђену технологију за препознавање и отклањање сметњи, не само оних које производе разни уређаји око нас, или други електронски склопови унутар самог уређаја, него чак и сметње које су усмерене управо на ометање пријема ГПС сигнала.

Очекивано, побољшане у си опште карактеристике пријемника као што је осетљивост пријема (-160 dBm), прецизност мерења је сведена на мање од 2.5 м, прецизност одређивања брзине кретања је мања од 0.01 m/s, прецизност компаса је мања од 0.01°, а чип може да прати до 48 сателита.

Наравно, уследила су и нека побољшања усмерена на само пројектовање уређаја који ће користити SiRFstarIV GSD4t чип, смањене су његове димензије, и потреба да се око чипа угради само неколико спољних компоненети, омогућена је значајно лакша комуникација чипа са другим електронским колима унутар уређаја, уграђен је регулатор напајања и још неке ситнице које су интересантне конструкторима.

Сада само треба да очекујемо његову масовну примену у свакојаким уређајима, па и оним у које до сада ГПС није уграђиван јер је био непрактичан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.