Теме: Бежичне мреже | Бесплатни програми

NetStumbler поново јаше

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3968

NetStumbler је програм за кога зна свако ко се иоле озбиљно бавио бежичним умрежавањем. Користи се за мерења сигнала приликом успостављања линкова. Настао је у пионирско време бежичних мрежа и био и остао једини бесплатан и веома функционалан алат за ту намену.

Развој овог програма је стао негде 2006. године на верзији 0.4.0. Мариус Милнер (Marius Milner), аутор, је просто саопштио да је у програму направио све што му је требало и да нема намеру да се њиме више бави. И поред тога, програм је и дан-данас више него употребљив и без достојне конкуренције.

Ових дана, Мариус се огласио објавивши да је скинуо прашину са кода прогрма и да је почео да ради на новој верзији. Изгледа да су му се смучили стални вапаји за унапређењима а преломно је било то што је све више корисника прешло на Виндоуз 7 платформу, на којој овај програм не ради.

Поред компатибилности са виноуз 7, најављене су и неке нове могућности: коришћење виндоуз АПИ-ја, подршка за гармин УСБ ГПС уређаје, подршка за блутут уређаје, веза са кисметом, приказ података на мапи, могућност да се програм користи на линуксу и мекинтошу, па чак и делимично отварање у отворени код.

Све у свему, ово је лепа вест. Једва чекам да видим прву верзију. Пратите http://www.stumbler.net/ за нове информације.

2 comments to NetStumbler поново јаше

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *