Изборник Затворити

Како да уметнете непредвиђен тип датотеке у WordPress чланак?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3658

У неколико наврата сам, пишући чланке на блогу налетео на прилично незгодан проблем: блог није дозвољавао да поставим датотеке јер их није имао у списку дозвољених типова датотека.

Једно време сам се сналазио тако што бих датотеку поставио на сервер ФТП-ом па је накнадно ручно линковао у чланку. То је просто неприхватљив начин, тако да сам мало копао по вордпрес коду и изменио га тако да дозвољава још неке типове датотека које користим. То је радило, али само до првог ажурирања вордпреса. Са новом верзијом моја измена у коју де била поништена.

Коначно решење сам нашао у додатку WordPress mime-config , који омогућава да се на погодан начин, кроз подешавања у административном делу блога, могу додавати типови датотека који су дозвољени за постављање на блог.

Коришћење је прилично једноставно, ако сте упознати са mime типовима. За један тип датотеке треба да упишете који је наставак који се користи за ту датотеку и који је њен mime тип.

Одређивање наставка датотеке није проблем. На наставке смо сви навикли. Ворд документ има наставак doc, ХТМЛ документ има наставке хтмл или хтм, слике могу имати наставке jpg, jpeg, gif, png и тако даље.

Ако за неку врсту датотека не знате који је њен mime тип, можете то проверити на http://www.mimetype.org/, који садржи листу често коришћених типова, а комплетну листу имате на http://www.iana.org/assignments/media-types/index.html.

Водите рачуна. Ниеј у вордпресу ово без разлога уведено као ограничење. Неки типови датотека могу бити веома опасни ако се ставе на сајт, јер се могу извршити као програми. Неко злонамеран може да направи и вама и другим приличну штету ако успе да на ваш сајт постави злонамеран код.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.