Теме: Умрежавање

Како пропустити две физичке мрежне конекције кроз један УТП кабал

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1311

Дешава се да између две тачке имате развучен један УТП кабал, а потребне су вам две мрежне конекције. У таквим случајевима се обично на крај кабла стави свич (switch) па онда повеже све што треба на њега. Ипак, некада то није прихватљиво решење (немате свич, или немате могућност прикључења напајања и слично).

У таквим ситуацијама можете да прибегнете трику – да кроз један УТП кабал пропустите две мрежне конекције. Ово ćе да ради без проблема на сваком CAT5a каблу, на брзинама 10 и 100 mbps (1 Gbps не може овако да ради јер се за такву мрежну конекцију користи сви водови у каблу).

Повезивање се реализује на сличан начин, како је решено и напајање уређаја кроз УТП кабал (PoE). CAT5a кабл има четири парице, али се за умрежавање користе две. Преостале две слободне можемо употребити да кроз исти кабал пропустимо још једну мрежну конекцију.

Потребно је направити два истоветна разделника (spliter), од којих ће један на једном крају кабла уметнути две конекције у кабал, а други ће их на другом крају кабла поново раздвојити.

Ево шеме разделника:

Разделник се прави од три УТП (RJ45e) утичнице и два комада УТП кабла. Само треба да испратите повезивање по бојама. У пракси, за LAN1 и LAN2 прикључке се могу користити и мушки УТП утикачи.

Детаљнији опис конструкције наћи ћете на сајту ужичке бежичне мреже.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *