Изборник Затворити

Инфрацрвени линк преко стандардне мрежне (ЛАН) картице

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/858

Serge Saati се занимао како да обезбеди бежични линк између два рачунара са мало електронике и ослањајући се на стандардне мрежне картице које ти рачунари већ имају уграђене. Одлучио се за инфрацрвене диоде за бежични пренос.

Направио је два једноставна склопа чија је намена да модулишу инфрацрвену светлост диода сигналима из мрежних карти и сваки посјио на мрежну карту стандардним УТП прикључком. Да би имао двосмерну везу, модули су направљени да раде на различитим фреквенцијама, један на 200 а други на 400 MHz.

Аутор није навео колика је максимална брзина протока коју је могуће остварити, али ово је свакако занимљиво пре свега као идеја. Наиме, коришћење светлости за пренос података није нова ствар, и у неким случајевима је веома занимљиво решење. Чак и код нас, у Новом Београду постоји један оптички мрежни линк између две зграде на поприличном растојању.

Кључ ове идеје је коришћење стандардних мрежних картица, тако да се највећи део мрежне логике не мора правити изнова, већ се на постојећу мрежну карту само надовезује оптички линк. Чакније потребна никаква преправка мрежне картице.

Ако би се ова идеја употребила, рецимо, са ласером (макар и они из дечијих играчки) као основом уместо инфрацрвених диода знатно би се повећао домет и употребљивост оваквог линка.

Више детаља о овом пројекту наћи ћете на сајту Electronics-lab.

Слични чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.