Изборник Затворити

Калибрација наших топографских карата у WGS84 датуму

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4584

Вероватно сам причајући о нашим топографским картама толико пута поменуо да су оне орјентисане у датуму Hermannskogel Serbia да су то већ сви морали запамтити. Рекао сам да је неопходно да се програм OziExplorer подеси тако да уме да користи овај датум како би се у њему могле употребити наше топографске карте, а недавно сам објаснио како се наше карте калибришу у програму OziExplorer , користећи датум Hermannskogel Serbia.

Међутим, наше карте је могуће калибрисати и у датуму WGS84, који је стандардни и основни датум за сваку навигацију. Зашто бисмо то радили? Зато што многи програми умеју да прочитају карте калибрисане у програму OziExplorer, али не умеју да читају датум Hermannskogel Serbia. Њима су потребне карте калибрисане у датуму WGS84.

Поступак калибрације карата у датуму WGS84 је практично исти као и када се калибришу у датуму Hermannskogel Serbia, али је знатно компликованији јер су на нашим картама све координате исписане у датуму Hermannskogel Serbia па њих не можемо да упишемо приликом подешавања калибрационих тачака. Морамо прво да их прерачунамо у датум WGS84.

Има више начина како можемо прерачунати координате из једног у други датум. Постоје програми који једноставно врше прерачун али они по правилу не знају за датум Hermannskogel Serbia.

Можемо да употребимо и сам OziExplorer, тако што бисмо учитали неку другу карту, у њу унели тачке на координатама прочитаним са карте коју желимо да калибришемо, па затим подесили програм да координате приказује у датуму WGS84, записали нове вредности кордината и употребили их за калибрацију.

Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе резолуције 12.5º

Звучи компликовано и досадно радити тако зар не? Ја сам тако радио док се једног дана нисам толико сморио да сам морао да смислим неки начин да брже радим калибрацију. Уместо да сваки пут вршим прерачун координата направио сам збирку тачака које су већ прерачунате (не питајте како, рећи ћу само да ми је било потребно поприлично време да то урадим).

Ту збирку сам пре неког времена објавио као Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе . Грид садржи тачке на размаку 12.5º. То покрива углове свих наших топографских карата од размере 1:25000 и крупније.

Због великог броја тачака, одвојио сам посебно тачке за Србију и за Црну Гору.

Тачке су припремљене тако да су орјентисане у датуму WGS84, а у називу тачке су уписане угловне координате у датуму Hermannskogel Serbia. Тако имамо обе информације: координату у WGS84 и одговарајућу координату у Hermannskogel Serbia, а то је у ствари све што нам је потребно.

Тачке су сачуване у форматима WPT и GPX који су веома распрострањени, а OziExplorer уме да прочита и један и други. GPX формат је универзалнији па се може употребити за сличну калибрацију у другим програмима.

Како се врши калибрација

У другом чланку сам већ објаснио поступак калибрације карата у програму OziExplorer , па нема потребе да то понављам, с обзиром да је поступак веома сличан. Разлика је само у једној ствари, уместо да уписујемо координате са саме карте, ми ћемо употребити одговарајућу тачку која је већ припремљена.

Са карте ћемо очитати координате калибрационе тачке. Пошто су то координате у датуму Hermannskogel Serbia, употребићемо припремљену тачку која у наслову садржи те координате. OziExplorer ће за калибрацију употребити стварне координате изабране тачке, а оне су у датуму WGS84. Једноставан трик који одлично ради посао.

Ево детаљног описа поступка калибрације на овај начин:

Преузмите са овог сајта збирку препремљених тачака, на пример https://pedja.supurovic.net/wp-content/uploads/2009/07/grid-sr-wgs84.wpt

У OziExplorer морамо учитати било коју већ калибрисану карту. То је неопходно да бисмо могли да учитамо grid-sr-wgs84.wpt (OziExplorer не дозвољава да учитамо wpt датотеку ако није учитана нека мапа).

Сада учитамо датотеку grid-sr-wgs84.wpt. Није битно да ли ће се тачке видети на карти или не, битно је само да их програм учита.

Затим учитамо слику карте коју трeба да калибришемо опцијом Load and Calibrate Map Image. Биће приказан дијалог за калибрацију карте. Подесимo га на исти начин као што се то ради за датум Hermannskogel Serbia, само са разликом да уместо тог датума, подесимо датум WGS84. Пројекцију мапе подешавамо на исти начин као и за карте у датуму Hermannskogel Serbia.

Сада прелазимо на унос калибрационих тачака. Кликнимо на језичак назван Point 1 да га активирамо. Означићемо мишем угао карте и на њега сместити круг са крстићем. Уместо да упишемо географске координате те тачке, употребићемо waypoint.

Клик на дугме Wp отвара нови дијалог који у ствари приказује све припремљене тачке које смо претходно учитали. У приказаној табели интересује нас само прва колона Name која садржи назив тачке а као што рекох у назив сам уписао координате у датуму Hermannskogel Serbia.

Са карте прочитамо координату означене тачке. У примеру на слици кордината је 44º 00′ 00″ N, 19º 30′ 00″ E. У табели ћемо ту координату пронаћи као 044 00 00 – 019 30 00. Означимо је и кликнемо на дугме Use Wp. Дијалог ће се затворити а у поља Lat и Long ће бити уписане координате изабране тачке, али у WGS84  датуму, што нам је и потребно.

Исто поновимо за преостала три угла карте и снимимо подешавање калибрације. Сада је карта калибрисана али у WGS84 датуму.

Како проверити да ли је калибрација добра

Провера се врши на исти начин као и за карте калибрисане у датуму Hermannskogel Serbia. Треба да подесимо OziExplorer да исцрта координатну мрежу и ако се она поклопи са мрежом која је нацртана на самој карти, то значи да је калибрација исправна.

У ствари, постоји само једна квака. С обзиром да смо ми карту калибрисали у WGS84, то значи да ће OziExplorer исцртати координатну мрежу у том датуму, и то се сигурно неће поклопити са мрежом на карти која је у датуму Hermannskogel Serbia.

OziExplorer ће и ту помоћи. Он разликује датум саме карте од датума у коме се карта приказује. Како је наша карта калибрисана у датуму WGS84 ми ћемо подесити OziExplorer да је приказује у датуму Hermannskogel Serbia.

Изнад саме карте налази се поље које приказује координате тачке на којој се налази курсор. Сасвим десно у том пољу пише назив датума који се користи за приказ карте. У нашем случају, ту стоји ознака WGS84. Кликните на ознаку и појавиће се дијалог салистом свих подржаних датума. Пронађите датум Hermannskogel Serbia, означите га и затим кликните на дугме са зеленом квачицом.

Сада ће датум приказа бити промењен. Координатни систем који исцртава OziExplorer ће се сада поклопити са координатним системом на карти, што показује да је калибрација карте исправна.

49 Comments

 1. dusan

  probavao sam jos mnogo puta,nikako ne uspevam da dobijem onako kako treba… uradio sam sve po uputstvima,podesio sam parametre za transverse mercator projekciju,odredio 4 tacke u uglovima karte,odabrao sam iz wp koordinate oznacenih tacaka,i to sam proverio nekoliko puta,cak sam nekoliko puta ponovio postupak kalibracije,kada zavrsim,snimio sam tu kalibraciju… i kada krenem da vrsim proveru,rezultati su katastrofa… namestim da mi iscrta koordinatni sistem na 2km,posto mi je karta tk50,i promenim da prikaze u hermannskogel srbija,tu bude bolji rezultat,po geografskoj sirini mi bezi oko 2mm,a po duzini 1,5cm… stalno sam proveravao da li am negde pogresio u brojkama,u podesavanju transverse mercator,ali svaki put dobijam isto… a greska je ogromna… to je 1500 metara na karti,probavam i dalje,ponavljam postupak,ali uvek isto…

 2. Tomara

  Poštovanje Pedja. Prešao sam na JNX format (najzad nešto upotrebljivo, tako da neću morati da bacim moj eTrex20) i potreban mi je (batch)konvertor datuma za Oziexlorer map fajlove – ‘prepis’ .map fajla sa Hermanskogel datumom u .map fajl sa WGS84 datumom. Ne radi mi se pojedinačna konverzija za preko 1000 mapa. Postoji li negde takav konvertor?

  • Peđa

   Не знам да постоји такав алат. Једно време сам чак размишљао да га сам направим али никако да ухватим слободно време.

 3. nesokv

  Sve pohvale za ovaj blog,puno korisnih informacia.Jedna sugestija,mislim da je potrebno progovoriti par reci o ozi exploreru za android.Mozda da se otvori posebna tema.Prenecu neka svoja iskustva i probleme sa ozijem na androidu.Uspeo sam da ubacim topografsku kartu u wgs84 datumu,ali ne celu(morao sam da je isecem u irfanu).Imam problema sa ubacivanjem tifova i ecw mapa.Program ih ne vidi.Naravno sve te mape vidi ozi za pc.Probao sam 1.17 i 1.20 verziju ozija.Izgleda je problem u velicini slike,mada sam uspeo da ubacim ecw od 16mb dok duplo manja mapa ne uspeva.Ako je neko imao ove problem neka se javi da vidimo kako ih je resio.

 4. dusan

  postovani gospodine Pedja,imam jedno pitanje za vas… kalibrisao sam karte u datumu Hermannskogel Serbia i u WGS84,prvo u jedan datum,pa posle u drugi,i odmah nakon kalibracije sam to snimio i proverio sam kalibraciju,linije se poklapaju… te „primere“ sam ostavio u 2 foldera da bih posle mogao da isprobavam… kada posle pokrenem oziexplorer,ucitam kartu,odem u grid line setup da iscrtam linije,nekada mi se poklopi,a nekada ne… naravno,vodio sam racuna u kom je datumu karta kalibrisana kao i u kom datumu je oziexplorer podesen da prikazuje… odem u FILE-CLOSE MAP,pa ponoco ucitam kartu,probam,linije se ne poklapaju… a karta je ispravno kalibrisana jer sam sve to probao odmah nakon kalibracije i snimanja… izadjem iz programa,probam ponovo,opet se ne poklapa… onda opet sve to cackam,isprobam,pa se onda linije poklapaju… zasto se to desava?? da li je moguce da se program pogubi,zaglupi?? (nije to neki problem,ali ja volim da sve bude perfektno i da znam zbog cega se sta javlja) unapred hvala

  • Пеђа

   Ако мислиш на линије координатног система, у ози експлореру може да се подеси да приказ карте буде у другачијем датуму него што је сама карта и тад се координатни системи не поклапају. Провери да није то случај.

 5. dusan

  da,ja sam samo napisao linije,ali mislim na koordinatni sistem… znam to za datum karte,napisali ste to u tekstu,i to je ono sto me buni… nekada ucitam tu kalibrisanu kartu,podesim u ozi exploreru jedan datum,pa posle drugi datum,i ne poklapaju se nikako… a posle kada probam,poklopi se… pa onda opet,nekad se poklopi,nekad ne… to mi je malo cudno…
  i jos nesto sam hteo da vas pitam,imam android telefon,u njemu imam ozi explorer,imam i androzic program… u njima se nalaze odredjene mape,vojne skenirane topografske mape i to funkcionise… medjutim nema tu svih mapa,i mape su tk50… ja imam kuci i ostale mape,imam i tk25 pa sam hteo njih da kalibrisem i ubacim… uzeo sam jednu za primer,ispravno je kalibrisao,dobio sam map file,i ubacio u ozi na telefonu,ali je program ne registruje… kalibrisao sam je u datumu hermannskogel srbija,pa sam je posle kalibrisao i u datumu wgs84 i opet nista… u androzic idu mape u formatu ozf2 i ozfx3,i to sam konvertovao uz pomoc programa ozi2ozf,ali kada sam prebacio u telefon,nista… da li imate neki savet u vezi toga?? ili u vezi programa oruxmaps posto vidim da ste njega spomenuli

  • Пеђа

   Ако је некад добар приказ а некад није, онда је то вероватно само до приказа.

   АНдрозиц сам давно некад пробао и учитавао мије ози мапе. Не кроситим га. Препоручујем Оруксмапс.

 6. dusan

  da,bas tako… nekad je dobar,nekad nije,i verovatno je to samo do prikaza…
  e sad,ne bih da vam dosadjujem,ali me zanima u vezi tog programa oruxmaps,instalirao sam ga,probao sam da ubacim mape koje mi rade u oziju,i ne vidi ih,ne ucitava… da li treba neki poseban format za taj program,da li ima nesto na sta treba posebno obratiti paznju??

 7. sasa

  Peđa,
  imam problem. Potrebno je da kalibrisem topografsku kartu 1:25000 u WGS84, karta ima oznaku 377-2-3 Backa Palanka 2-3. Ona ima u uglovima sledece koordinate (stepeni, minute i sekunde sam odvojio sa znakom“/“, a geografsku sirinu od geografske duzine sa znakom „-„):
  45/22/30 – 19/15
  45/22/30 – 19/22/30
  45/15 – 19/15
  45/15 – 19/22/30
  Problem je sto ja te tacke ne mogu da pronađem u zbirci pripremljenih tačaka koju ste Vi napravili. Kako da to „resim“?

  • Пеђа

   Једна од тих тачака се налази близу Специјалног резервата природе „Карађорђево“, друга код саме Бачке Паланке. Остале су одмах до њих. Није ми јасно како их нисте нашли.

 8. GBole

  Pedja, trba mi pomoć.
  Hteo bih za OruxMaps da spojim topografske karte u *.ozf2. Za to mi je potreban OziMapMerge v1.04 i stariji. Da li možda imaš tako nešto ili možda znaš kako na drugi način da to odradim.
  Spojene Srb i CG imam u svim razmerama u ozf4. Pošto ih OruxMaps ne prepoznaje (inače zauzimaju puno memorije), a i daljem bih želeo da koristim Ozi, moram da ih ponovo spajam ali u ozf2.
  Hvala

 9. dejan jeremic

  Dobar dan Peđa. zanima me kako da preracunam koordinate za kalibraciju naših mapa u wgs84.
  Kalibrišem ovih dana neke od topo mapa bosne i hercegovine, pa ih dalje unosim u program za 3D projekcije koji razume samo wgs84. takodje georefernciram naše srpske geološke mape pa ih nosim dalje u druge programe koji isto razumeju samo wgs84. kalibrisane po hermannskogel ili hermanskogel srb maši mi oko 100m(geološke mape srbije su drugacije sečene tako da mi samo deo ćoškova koje ste vi dali odgovara…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.