Теме: Бесплатни програми | Картографија

MSP GEOTRANS 3.0 (Geographic Translator)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4651

Програм геотранс врши прерачун координата из једног у други географски координатни систем. Подржава велики број датума укључујући и Hermannskogel који се користи за наше топографске карте. Подржан је и велики број картографских пројекција тако да програм може послужити као универзални калкулатор.

Програм се једноставно користи. Радни простор чине два поља, за подешавање два координатна система а прерачун се може вршити у оба смера. На сликама је приказано подешавање за прерачун у угловним координатама (Geodetic) и у метарским координатама (Transverse Mercator / Gaus Kriger)

Прерачун из WGS84 у Hermannskogel датум користећи угловне координате

Прерачун из WGS84 у Hermannskogel датум у метарским координатама (Transverse Mercator / Gaus Kriger пројекција, зона 7)

Параметри за Transverse Mеrcator пројекцију се мењају зависно од зоне у коју спада координата која се прерачунава. На слици је приказано подешавање за зону 7. Погледајте чланак Датум и пројекција топографских карата Србије и Црне Горе, за параметре у другим зонама.

Додатна погодност у функционалности програма је могућност да у њега учитате датотеку са списком великог број акоордината и пустите га да он за све њих сам изврши прерачун у жељени координатни систем.

Инсталација програма

Програм геотранс је писан у џави иможе се користити и на виндоуз и на линукс оперативним системима. Са сајта програма преузмите End-Users верзију за жељени оперативни ситем. Програм нема аутоматску инсталацију, већ треба да сами распакујте архиву у неки директоријум на свом рачунару. На виндоузу се програм покреће беч скриптом на путањи geotrans3.0\GEOTRANS3\win\runGeotrans.bat.

2 comments to MSP GEOTRANS 3.0 (Geographic Translator)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *