Изборник Затворити

MSP GEOTRANS 3.0 (Geographic Translator)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4651

Програм геотранс врши прерачун координата из једног у други географски координатни систем. Подржава велики број датума укључујући и Hermannskogel који се користи за наше топографске карте. Подржан је и велики број картографских пројекција тако да програм може послужити као универзални калкулатор.

Програм се једноставно користи. Радни простор чине два поља, за подешавање два координатна система а прерачун се може вршити у оба смера. На сликама је приказано подешавање за прерачун у угловним координатама (Geodetic) и у метарским координатама (Transverse Mercator / Gaus Kriger)

Прерачун из WGS84 у Hermannskogel датум користећи угловне координате
Прерачун из WGS84 у Hermannskogel датум у метарским координатама (Transverse Mercator / Gaus Kriger пројекција, зона 7)

Параметри за Transverse Mеrcator пројекцију се мењају зависно од зоне у коју спада координата која се прерачунава. На слици је приказано подешавање за зону 7. Погледајте чланак Датум и пројекција топографских карата Србије и Црне Горе, за параметре у другим зонама.

Додатна погодност у функционалности програма је могућност да у њега учитате датотеку са списком великог број акоордината и пустите га да он за све њих сам изврши прерачун у жељени координатни систем.

Инсталација програма

Програм геотранс је писан у џави иможе се користити и на виндоуз и на линукс оперативним системима. Са сајта програма преузмите End-Users верзију за жељени оперативни ситем. Програм нема аутоматску инсталацију, већ треба да сами распакујте архиву у неки директоријум на свом рачунару. На виндоузу се програм покреће беч скриптом на путањи geotrans3.0\GEOTRANS3\win\runGeotrans.bat.

7 Comments

 1. Zoran

  Pozdrav.
  Uspešno sam instalirao program, ali ne mogu da ga pokrenem (vrti „peščanik“ 1 – 2 sekunde, pa se ugasi).
  Da li posle instalacije još nešto treba da uradim?

  Hvala unapred, Zoran.

  • Пеђа

   Скоро ми неко рече да је морао да инсталира Џаву да би му радио програм. Проверите да није то у питању.

 2. Coci

  Na win10 nikako neuspevam da instaliram program.
  Probao sam i 32bit i 64bit verziju i uvek prijavi da nemoze pronaci validnu JavaVm. Deinstalirao sam nanoviju i instalirao stariju veziju ( 7u51 7.0.450.18)Jave opet nista. Gde gresim?

  • Пеђа

   Нисам одавно инсталирао тај програм. Могуће је да има проблем са Виндоуз 10. Многи програми имају. Проверите са аутором програма.

 3. Milivoj

  Oni koji imaju problem sa instalacijom ili pokretanjem programa, trebaju da urade sledeće –
  1.)Desni klik na ikonu Computer pa izabrati properties.
  2.)U desnom delu, kliknuti na Advanced system settings.
  3.)Na dnu Advanced taba, klliknuti na Environment Variables…
  4.)Pod System variables, izabrati Path i kliknuti Edit.
  5.)Ovde zameniti C:\ProgramData\Oracle\Java\javapath u sledeće C:\Program Files (x86)\Java\\bin
  (iskoprati i umetnuti umesto starih podataka)
  6.)Kliknuti Ok i izaći iz Advanced taba.
  Ovo je informacija sa njihovog zvaničnog sajta.

 4. GBole

  Pedja, nadam se da ćete pročitati ovo pitanje.
  Radi se o sledećem.
  Sastavio sam karte Srbije za Oziexplorer u svim razmerama. Sada koristim OruxMaps za mobilni.
  Pitanje je: kako da prebacim karte obzirom da OruxMaps za desktop prepoznaje samo jpg/map format. A PC ne može da napravi veliki jpg. Dakle sve u krug. Vidim da su Bugari sastavili ogromnu topo kartu Bugarske i Makedonije za OruxMaps, dakle, očigledno postoji neko rešenje.
  Hvala unapred.
  Goran

  • Пеђа

   Давно сам то радио и колико се сећам, морао је да се користи .ozfx формат али онај стари који није био енкриптован и који је могао да се чита. Нови .ozfx је енкриптован и ту нема помоћи.

   Наравно, аутор Oziexplorer-а се потрудио да стари формат тотално убије и нема више подршке за њега. Можда негде можеш да нађеш стару верзију програма Img2ozf који је конвертовао у стари .ozfx формат.

   Кад смо код тога, не очекује да ћеш моћи да у једну мапу спакујеш целу површину Србије. Превелико је то. Ја сам то радио тако што сам генерисао мапе за мала подручја, која су мени била интересантна. И кад боље размислим, у ствари сам то урадио како терба само за једно подручје јер је цела процедура била толико спора и сморна да ми се није дало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.