Изборник Затворити

Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6769

Коначно! Изашла је из штампе карта бициклистичких стаза на подручју Златибора, Мокре Горе и Таре. После скоро годину дана рада на овоме најзад смо добили опипљив резултат.

Ова карта је део већег пројекта уређивања и означавања бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија која обухвата општине Ужице, Чајетина, Пожега, Ариље, Ивањица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош, Бајина Башта и Косјерић.

На изради карте су сарађивали: Бициклистичко удружење Циклон, Србија шуме – шумско газдинство Ужице, Спортско-туристички центар Бајина Башта, Национални парк Тара, Туристичка организација Златибор, Скијалишта Србије – Ски центар Торник, Туристичка организација Ужица, Парк природе Мокра Гора, Регионална развојан агенција Златибор и туристичка организација регије Западна Србија.

На карти су уцртане бициклистичке руте:

Б1:  Златибор – Тара (48км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Савино брдо – Шарган – Милошевац – Митровац

ЗЛАТИБОР

ЗС1: Мали семегњевски круг (32 км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Виогорић- Семегњево – Железничка станица – Селиште – Златибор

ЗС2: Тусто брдо (11 км)
Путања: Златибор – Тусто брдо – Селишта – Златибор

ЗТ1: Рибница (4,6 км)
Путања: Бандера (Торник) – ски стаза – Скијалиште

ЗТ2: Бели камен (11 км)
Путања: Бандера (Торник) – Ђуровића гробље – мост Рибница – Бели камен – Скијалиште

ЗТ3: Превија (6,4 км)
Путања: Бандера (Торник) – Превија – Рибница – Скијалиште

МОКРА ГОРА

МГ1: Висока гора (34 км)
Путања: Шарган – Милекићи – Ивер – Велике брезовице – Крстаче – Александрићи – Оштрељ – Кршање – Котроман – Крсмановићи – Глибетићи

МГ2: Шарган (17 км)
Путања: Глибетићи – Шарганчица – Шарган – Брезовице – Јатаре – Глибетићи

ТАРА

ТР1: Царска Тара (42 км)
Путања: Калуђерске баре – Добро поље – Љуто поље – Танкосин Гроб – Митровац – Растиште – Перућачко језеро – Перућац

ОС1: Висока Тара (26 км)
Путања: Шљивовица – Тарабића брдо – Гребенски пут – Бесеровачке баре – Локвица – Ослуша – Соколина – Рустине – Шљивовица

Све ове руте су предвиђене да буду уређене и означене и на терену. За сада уређене су руте на Златибору а у току је уређивање осталих рута. Како су руте постављене на постојеће шумске и планинске путеве све су проходне осим руте Б1. Она пролази тереном који једним делом нема путева те су у припреми радови да се изгради 1.5 км пута како би она постала потпуно проходна.

Уз карту приложени су и описи сваке појединачне руте, статистички подаци, профил висина са означеним тачкама и преглед оријентирних тачака на рути са њиховим координатама, растојањима и надморским висинама. Сви подаци су дати на три језика: српском, енгледком и немачком.

Карта је доступна за преузимање, а руте можете погледати и на http://www.mapa.iz.rs/.

Специфичност ове карте је систем означавања оријентира. Сваки оријентир на карти има геолокацијску ознаку (ГИД) по којој га је лако пронаћи и на терену и на карти. Геолокацијска ознака је саставни део сваког знака на терену, а на битним местима су постављене посебне геолокацијске табле које садрже детаљне податке о тачки, укључујући и геолокацијску ознаку.

Поред текстуалног записа на таблама се налазе и QR-кодови тако да пролазници са паметним телефонима могу да  усликају код и лако погледају своју позицију на интернет верзији карте.

Уређивање рута и означавање на терену

Појам бициклистичке стазе је прилично незгодан јер има више значења. Најпре, у свакодневном говору се под бициклистичком стазом сматра сваки шумски путељак којим се може проћи бициклом, али и наменски уређене бициклистичке стазе које могу бити намењеене за рекреативну али и екстремну вожњу. Поврх тога у нашим прописима се бициклистичка стаза дефинише као саобраћајни објекат који има строго прописане карактеристике.

Да бисмо избегли забуне, одлучили смо да уведемо нови израз: бициклистичка рута и да га дефинишемо као сваки пут који је означен да се може користити за вожњу бицикле. Бициклистичка рута не мора и најчешће није наменски уређена за потребе бицилиста већ се ради о путевима који већ постоје на терену, а њима се могу кретати и бициклисти. За разлику од саобраћајних бициклистичких стаза које се означавају белим бициклом на плавој позадини, бициклистичке руте се означавају белим бициклом на црвеном ромбу.

Код планирања рута, водили смо се идејом да те руте треба да послуже што већем броју бициклиста да обиђу прелепе пределе Златибора, Мокре Горе и Таре, те смо бирали путање које су лаганије и које могу да возе бициклисти свих узраста, афинитета и разнолике физичке припремљености. Руте, су међусобно различите. Има их веома лаганих, има их са јачим успонима или са великим спустевима, неке трасе пролазе аслфалним путецима, неке макадамима, неке и ливадским и шумским земљаним путевима, неке су дуже а неке краће,  али, у суштини, све су оне погодне за вожњу најширој популацији бициклиста.

Уређивање и означавање бициклистичкихрута не мења намену тих путева већ их само доводи у стање да их бициклисти могу лакше користити и то најпре постављањем ознака, а затим и уређивањем појединих места која су у лошијем стању те је пролазак бициклистима отежан.

Тако је уређивање рута које смо предузели имало само сврху да поправи оштећења, уклони камење или шљунак, рашчисти зарасле и премости блатне, мочварне или подводне деонице на постојећим путевима. Друго прилагођавање путева није рађено.

Намена ознака је да олакша сналажење пролазника на терену и иако им је основна намена да означе бициклистичке руте, по својој природи, оне могу одлично да послуже и другима (планинарење, нордијско скијање, вожња теренцијма и слично). Принцип којим смо се водили је да ознаке буду постављене тако да пролазник ни у једном тренутку не дође у ситуацију да не зна куда треба да иде. Основне ознаке су путокази који упућују на којој рути се пролазник налази и куда воде путеви.

Поред путоказа, на неким деоницама се постављају и потврде правца, на местима где пролазник може да буде у недоумици да ли је на правом путу али није потребно стављати путоказе. Као што сам већ поменуо, на оријентационим тачкама се постављају и оријентационе табле са више података о датој локацији.

Карта на поклон

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Сада долази оно што ће вас највише обрадовати. Одређени број карата намеравам да поделим бесплатно. Да бисте добили карту потребно је да напишете коментар на овај чланак а у коментару да поставите фотографију на тему „Бициклом у природу“. У коментару треба да буде директан линк на фотографију а не линк ка спољњем сајту на коме се фотографија налази. Уз фотографију напишите кратак опис, где је забележена и шта приказује. Све то треба да прати изјава да сте ви аутор фотографије или да сте ви на фотографији и да имате права да је објавите. Једна особа може учествовати са више фотографија али не са више од једне фотогафије дневно. Једна особа само једном може освојити карту.

Поклон карту ће добити читаоци чије фотографије ми се највише допадну. Карата има доста, а биће дељене све док их буде имало. Повремено ћу објављивати добитнике.

Ако будете освојили карту на поклон, обавестићу вас имејлом да бисте ми послали име, презиме и адресу на коју треба да пошаљем карту. Уколико не пошаљете податке у року од два дана, губите поклон, а карта ће бити додељена неком другом. Молим вас да нагласите ако сте у могућности да карту преузмете лично. Уколико нисте из Србије,  поред ваших личних података треба да ми доставите и адресу у Србији на коју могу да вам пошаљем карту.

Задржавам право да у случају и најмање сумње да се ради о лажном представљању, неовлашћеном објављивању фотографије, слању претераног броја коментара или било којој другој некоректној радњи, одбијем да доделим таквом учеснику карту на поклон. У случају да постоји недоумица у тумачењу правила, важи се моје тумачење. Задржавам и право да у било ком тренутку променим правила.

Немојте стављати ликове на екстерне сајтове са фотографијом већ смао ставите директно фотографију. Да бисте уметнули фотографију у коментар користите следећи код:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ако немате фотрографију постављену на свој сајт, DropBox или неки сличан сервис са кога може да се прикаже, препоручујем www.dodaj.rs. Једноставан је за коришћење – пошаљете слику и преузмете директан линк на њу који ћете овде употребити.

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Слични чланци

223 Comments

 1. Пеђа

  Мало ме претече почетак сезоне али сам био претрпан обавезама.

  Добитници карте на поклон у petom кругу су:
  Ђорђе, Небојша, Пеђа П., Баја, Вуле, Жарко, Слободан, Милорад, Ђорђе (други), Марко Симић, Chili и Милан.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Добитницима је послато обавештење имејлом. Потребно је да одговоре у року од два дана са адресним подацима да бихим могао послати карте.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

  • Пеђа

   Увек треба са собом носити неку чоколадицу или коцку шећера јер кад падне шећер, само то те вади из мртвих.

   • Mickey

    Hvala za savet. Pokusavam uvek nositi sa sobom dovoljnu kolicinu ugljenih hidrata za ovakve situacije, medjutim moguce da ovome kumovalo i to sto smo pre uspona seli da se odmorimo uz hladno pivce. :)

 2. Nenad

  Pozdrav Pedja, svidja mi se ne samo ova Karta biciklistickih staza vec cela koncepcija tvog sajta. Ima mnogo besmislenih sajtova bez sadrzaja na Internetu sa jedinim ciljem da se dodje do nekih para na osnovu reklama u njima. Ovo je definitivno jedan dobar sajt. Mene ne interesuje karta (mada se ne bih ljutio da mi je posaljes) jer vise volim da sam biram svoje staze za voznju biciklom i radije volim da se probijam kroz drvece nego da vozim po uredjenim putevima. U komentaru sam ostavio adresu u delu odredjenom za to, ne da bih krsio tvoja pravila, vec da ako zelis da pogledas jedan post na mom blogu u kom sam postavio slike i malo pisao o mom „biciklovanju“ u Vancouveru (Kanada). Ovog leta se zauvek vracam u Srbiju, pa se mozda i upoznamo.
  Hvala na promovisanju lepota Srbije. Uzivaj …

 3. Pedja P.

  Ljubitelji knjige kažu: „lepo je to čitanje na internetu, mnogo toga je dostupno… ali knjiga u ruci je nezamenljiv osećaj“.
  Mada sam veliki zaljubljenik u GPS i sve što sa njim ide, karta (mapa) u ruci je pravo zadovoljstvo.
  Stigla je, hvala!
  Ne znam šta je poslužilo kao uzor za izradu ove karte, ali ona može biti šablon svakome ko pokrene ovakav ili sličan projekat.

 4. Marko Simic

  Pedja, karta je stigla i samo reci hvale za trud. Imacu priliku da je upotrebim vec 02. 03. i 04. maja, pa cu se javiti sa direktno sa terena :) VELIKO HVALA!

 5. Dušan Žugić

  Samo da se zahvalim na poklon karti koja je prema našem mišljenju najreprezentativnija do sada. Slažemo se sa prethodnim komentarima tako da se ne ponavljamo. Do skorog viđenja, veliki pozdrav od biciklista iz Krupnja.

 6. Nebojsa

  Slikao sam sebe pred pocetak ture Pancevo – Banja Vrujci – Pancevo (1. i 2. maj). Posto sam putovao sam, bilo mi je nezgodno da fotkam sebe u prirodi. Nadam se da je ovo dovoljno, pozdrav i sve pohvale!

 7. Slobodan Gacesa

  Okolina Beograda. Jedini momenat gde smo morali da stanemo i sidjemo sa sedla, pa sam ga iskoristio da opalim jednu sliku :)

 8. Endre

  Ovo je moja prva voznja. Obilazak Starog mlina u Ravnom selu.
  Drago mi je sto se prave ovakve mape i sto se uopste podize svest naroda da je biciklizam jedan od nacina za upoznavanje nase drzve i ko nema kola moze ga isto obici.

 9. Dragan Lukić

  Komentar na članak: Pun pogodak! Baš ovih dana planiram putovanje biciklom koje bi obuhvatilo i Taru, Mokru Goru i Zlatibor. Pogledao sam nekoliko mapa, papirnih i elektronskih, uključujući SCG Route 2.60NT, ali mi je uvek falio poneki bitan detalj. Kada sam video ovu kartu, rekoh sebi: To je to! Samo nastavite ovako i, ako možete, pokrenite biciklistički narod, da se Vaša akcija proširi na celu Srbiju. Naravo, računajte i na moju skromnu pomoć.

  Opis moje fotke: Moje „magare“, koje sam uslikao u avgustu 2012. na Povlenu 900m nad morem (oko 700m nad Drinom).

  Valjda sam pogodio kod.

  P.S. Imao bih 2-3 pitanja, ali da ovde više ne dužum (i ne širim), na koji e-mail bih mogao da ih pošaljem?

 10. Dragan Lukić

  Ipak sam omanuo kod (tebalo je /f umesto /t), evo ispravke:

  Sada sam pročitao tekst u odeljku za kontakt i slažem se sa tvojim stavom, pa evo mojih pitanja:
  1. Ukoliko ne zaslužim primerak karte, da li mogu da dobijem saglasnost da je, isključivo za ličnu upotrebu, sam odštampam iz fajla koji sam preuzeo putem linka sa početka ovog članka?
  2. Da li mogu da dobijem saglasnost da preuzeti fajl sa kartom upotrebim za „custom map“ na GARMIN-u, takođe za ličnu upotrebu?
  3. Pošto putujem trekking biciklom (Venera SCOUT TERRA MAN, oko 20kg) sa još oko 20kg prtljaga, koju rutu bi mi preporučio na relaciji Tara – Mokra Gora – Zlatibor? A koju u slučaju lošeg vremena?

  Pozdrav!

  • Пеђа

   1. Да, али не видим разлог зашто не би заслужио карту.

   2. Док не дистрибуирас другима, то је сасвим у реду, мада мислим да ти то неће успети јер карта није геореференцирана.

   3. Нажалост, рута која је уцртана на карту има једну деоницу која још увек није уређена и није проходна (обележено је на карти). Постоји могућност да се та деоница заобиђе околним путем.

   Међутим ако крећеш из Мокре Горе на Златибор имаш алтернативни пут који иде преко Крсмановића па уз Крсмански поток и излази на Семегњевску висораван код Јовиног гроба, па преко Семегњева иде за Златибор.

   Све ти поутеви су за планинске бицикле односно за одговарајуће гуме за подлогу која је земља-трава-макадам-камен.

   Ако хоћеш асфалтом, онда из Мокре Горе идеш према Кремнима, прођеш Шљивовицу и Бранешко поље па на раскрнисци уместо у Ужице окренеш десно на Златибор.

 11. Djordje

  Stigla je karta evo pre nekih 7 dana i mogu da kazem da je prvi utisak fenomenalan. Posle sam je proucio malo i vidi se koliko je truda ulozeno u nju! Imam jedno pitanje:
  Koje su rute od ovih na karti prohodne drumasem?
  Pozdrav Pedja!

  • Пеђа

   Све руте су на шумским путевима. Углавном су земљани путеви и макадам а има и ливадских деоница и деоница где има камењара.

   Асфалиран пут је део руте ЗС1 (Мали семегњевски круг), деоница Семегњево – Железничка станица – Селиште – Златибор

   Има занимљивих путева и за друмаше али нам је циљна група био планински бициклизам па смо у ствари гледали да има што мање асфалта и моторног саобраћаја.

 12. Dragan Lukić

  Evo od mene još jedne fotke, napravljene 04.08.2012. u blizini izvora rečice Vrelo, kod Perućca. Nazvao sam je „Slepi putnik“ i pre bi se reklo da je „priroda na biciklu“, nego „biciklom u prirodu“.

  Ne šaljem je toliko da bih dobio kartu, koliko vaša akcija zaslužuje podršku, a imam i još 3 pitanja:
  1. Da li su sve „saobraćajnice“ (na karti svetlo zelene boje)asfaltirani putevi, a „lokalni putevi“ (narandžaste boje) makadamski, zemljani i ostalo, ili to nije uvek pravilo?
  2. Da li su za dolazak na Taru pogodni alternativni pravci Užice-Bioska-Kremna-Tarabići-Šljivovica-Mitrovac i Užice-Kadinjača-Ponikve-Kaluđerske Bare-Šljivovica-Mitrovac?
  3. Primetio sam da na karti postoje 2 Šljivovice. Je li to neka greška, ili naš narod stvarno toliko voli šljivovicu?

  Hvala unapred!

  • Пеђа

   1. Боје путева су стављене према важности, а не према врсти подлоге. На карти има легенда.

   На Тари рачунај да су асфалтирани путеви: Калуђерске баре – Митровац – Заовинско језеро, Калуђерске баре – Кремна, Калуђерске баре – Бајина Башта, Митровац – Бајина Башта.

   2. Кремна – Калуђерске баре је аслафтиран пут. Од Поникава до Калуђерских бара је делом афласт, делом макадам, а делом земљани пут. На једном месту скретање није очигледно па је лако промашити, а нема ознака. Боље иди преко Кремана.

   3. Постоје две. Ону на Тари зову и Рачанска Шљивовица да би их разликовали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.