Изборник Затворити

Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6769

Коначно! Изашла је из штампе карта бициклистичких стаза на подручју Златибора, Мокре Горе и Таре. После скоро годину дана рада на овоме најзад смо добили опипљив резултат.

Ова карта је део већег пројекта уређивања и означавања бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија која обухвата општине Ужице, Чајетина, Пожега, Ариље, Ивањица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош, Бајина Башта и Косјерић.

На изради карте су сарађивали: Бициклистичко удружење Циклон, Србија шуме – шумско газдинство Ужице, Спортско-туристички центар Бајина Башта, Национални парк Тара, Туристичка организација Златибор, Скијалишта Србије – Ски центар Торник, Туристичка организација Ужица, Парк природе Мокра Гора, Регионална развојан агенција Златибор и туристичка организација регије Западна Србија.

На карти су уцртане бициклистичке руте:

Б1:  Златибор – Тара (48км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Савино брдо – Шарган – Милошевац – Митровац

ЗЛАТИБОР

ЗС1: Мали семегњевски круг (32 км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Виогорић- Семегњево – Железничка станица – Селиште – Златибор

ЗС2: Тусто брдо (11 км)
Путања: Златибор – Тусто брдо – Селишта – Златибор

ЗТ1: Рибница (4,6 км)
Путања: Бандера (Торник) – ски стаза – Скијалиште

ЗТ2: Бели камен (11 км)
Путања: Бандера (Торник) – Ђуровића гробље – мост Рибница – Бели камен – Скијалиште

ЗТ3: Превија (6,4 км)
Путања: Бандера (Торник) – Превија – Рибница – Скијалиште

МОКРА ГОРА

МГ1: Висока гора (34 км)
Путања: Шарган – Милекићи – Ивер – Велике брезовице – Крстаче – Александрићи – Оштрељ – Кршање – Котроман – Крсмановићи – Глибетићи

МГ2: Шарган (17 км)
Путања: Глибетићи – Шарганчица – Шарган – Брезовице – Јатаре – Глибетићи

ТАРА

ТР1: Царска Тара (42 км)
Путања: Калуђерске баре – Добро поље – Љуто поље – Танкосин Гроб – Митровац – Растиште – Перућачко језеро – Перућац

ОС1: Висока Тара (26 км)
Путања: Шљивовица – Тарабића брдо – Гребенски пут – Бесеровачке баре – Локвица – Ослуша – Соколина – Рустине – Шљивовица

Све ове руте су предвиђене да буду уређене и означене и на терену. За сада уређене су руте на Златибору а у току је уређивање осталих рута. Како су руте постављене на постојеће шумске и планинске путеве све су проходне осим руте Б1. Она пролази тереном који једним делом нема путева те су у припреми радови да се изгради 1.5 км пута како би она постала потпуно проходна.

Уз карту приложени су и описи сваке појединачне руте, статистички подаци, профил висина са означеним тачкама и преглед оријентирних тачака на рути са њиховим координатама, растојањима и надморским висинама. Сви подаци су дати на три језика: српском, енгледком и немачком.

Карта је доступна за преузимање, а руте можете погледати и на http://www.mapa.iz.rs/.

Специфичност ове карте је систем означавања оријентира. Сваки оријентир на карти има геолокацијску ознаку (ГИД) по којој га је лако пронаћи и на терену и на карти. Геолокацијска ознака је саставни део сваког знака на терену, а на битним местима су постављене посебне геолокацијске табле које садрже детаљне податке о тачки, укључујући и геолокацијску ознаку.

Поред текстуалног записа на таблама се налазе и QR-кодови тако да пролазници са паметним телефонима могу да  усликају код и лако погледају своју позицију на интернет верзији карте.

Уређивање рута и означавање на терену

Појам бициклистичке стазе је прилично незгодан јер има више значења. Најпре, у свакодневном говору се под бициклистичком стазом сматра сваки шумски путељак којим се може проћи бициклом, али и наменски уређене бициклистичке стазе које могу бити намењеене за рекреативну али и екстремну вожњу. Поврх тога у нашим прописима се бициклистичка стаза дефинише као саобраћајни објекат који има строго прописане карактеристике.

Да бисмо избегли забуне, одлучили смо да уведемо нови израз: бициклистичка рута и да га дефинишемо као сваки пут који је означен да се може користити за вожњу бицикле. Бициклистичка рута не мора и најчешће није наменски уређена за потребе бицилиста већ се ради о путевима који већ постоје на терену, а њима се могу кретати и бициклисти. За разлику од саобраћајних бициклистичких стаза које се означавају белим бициклом на плавој позадини, бициклистичке руте се означавају белим бициклом на црвеном ромбу.

Код планирања рута, водили смо се идејом да те руте треба да послуже што већем броју бициклиста да обиђу прелепе пределе Златибора, Мокре Горе и Таре, те смо бирали путање које су лаганије и које могу да возе бициклисти свих узраста, афинитета и разнолике физичке припремљености. Руте, су међусобно различите. Има их веома лаганих, има их са јачим успонима или са великим спустевима, неке трасе пролазе аслфалним путецима, неке макадамима, неке и ливадским и шумским земљаним путевима, неке су дуже а неке краће,  али, у суштини, све су оне погодне за вожњу најширој популацији бициклиста.

Уређивање и означавање бициклистичкихрута не мења намену тих путева већ их само доводи у стање да их бициклисти могу лакше користити и то најпре постављањем ознака, а затим и уређивањем појединих места која су у лошијем стању те је пролазак бициклистима отежан.

Тако је уређивање рута које смо предузели имало само сврху да поправи оштећења, уклони камење или шљунак, рашчисти зарасле и премости блатне, мочварне или подводне деонице на постојећим путевима. Друго прилагођавање путева није рађено.

Намена ознака је да олакша сналажење пролазника на терену и иако им је основна намена да означе бициклистичке руте, по својој природи, оне могу одлично да послуже и другима (планинарење, нордијско скијање, вожња теренцијма и слично). Принцип којим смо се водили је да ознаке буду постављене тако да пролазник ни у једном тренутку не дође у ситуацију да не зна куда треба да иде. Основне ознаке су путокази који упућују на којој рути се пролазник налази и куда воде путеви.

Поред путоказа, на неким деоницама се постављају и потврде правца, на местима где пролазник може да буде у недоумици да ли је на правом путу али није потребно стављати путоказе. Као што сам већ поменуо, на оријентационим тачкама се постављају и оријентационе табле са више података о датој локацији.

Карта на поклон

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Сада долази оно што ће вас највише обрадовати. Одређени број карата намеравам да поделим бесплатно. Да бисте добили карту потребно је да напишете коментар на овај чланак а у коментару да поставите фотографију на тему „Бициклом у природу“. У коментару треба да буде директан линк на фотографију а не линк ка спољњем сајту на коме се фотографија налази. Уз фотографију напишите кратак опис, где је забележена и шта приказује. Све то треба да прати изјава да сте ви аутор фотографије или да сте ви на фотографији и да имате права да је објавите. Једна особа може учествовати са више фотографија али не са више од једне фотогафије дневно. Једна особа само једном може освојити карту.

Поклон карту ће добити читаоци чије фотографије ми се највише допадну. Карата има доста, а биће дељене све док их буде имало. Повремено ћу објављивати добитнике.

Ако будете освојили карту на поклон, обавестићу вас имејлом да бисте ми послали име, презиме и адресу на коју треба да пошаљем карту. Уколико не пошаљете податке у року од два дана, губите поклон, а карта ће бити додељена неком другом. Молим вас да нагласите ако сте у могућности да карту преузмете лично. Уколико нисте из Србије,  поред ваших личних података треба да ми доставите и адресу у Србији на коју могу да вам пошаљем карту.

Задржавам право да у случају и најмање сумње да се ради о лажном представљању, неовлашћеном објављивању фотографије, слању претераног броја коментара или било којој другој некоректној радњи, одбијем да доделим таквом учеснику карту на поклон. У случају да постоји недоумица у тумачењу правила, важи се моје тумачење. Задржавам и право да у било ком тренутку променим правила.

Немојте стављати ликове на екстерне сајтове са фотографијом већ смао ставите директно фотографију. Да бисте уметнули фотографију у коментар користите следећи код:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ако немате фотрографију постављену на свој сајт, DropBox или неки сличан сервис са кога може да се прикаже, препоручујем www.dodaj.rs. Једноставан је за коришћење – пошаљете слику и преузмете директан линк на њу који ћете овде употребити.

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Слични чланци

223 Comments

 1. Đorđe

  Šteta što prethodnih godina nisam imao ovakvu kartu, već sam danima pred pedalanje osmišljavao rutu blenuću u google earth.

  Imam i jedno pitanje, nadam se da ću tokom juna napraviti turu od Zlatibora preko Tare do Peruća, pitanje je da li je deo sa znakom „radovi na putu“ između Semegnjeva i Šargana totalno neprohodan ili se može uz malo truda i tuda proći? Ili da planiram alternativni put pored Jovinog groba do Kotromana pa magistralom do šumarske kuće?

  Foto sa Tare

 2. Пеђа

  Добитници карте на поклон у шестом кругу су: Daniel, Mickey, Небојша, Flying_man, Душан, Слободан Гаћеша, Драган Лукић, Endre i Ђорђе.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Добитницима је послато обавештење имејлом. Потребно је да одговоре у року од два дана са адресним подацима да бих им могао послати карте.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

 3. Nebojsa

  Karta je stigla, i kao sto i svi drugi kazu, sve je fenomenalno uradjeno, i jedva cekam da se vozim tuda (krajem juna). Hvala puno i pozdrav, Nebojsa!

 4. Endre

  Stigla mi je mapa, super je, sve je oznaceno sto je potrebno za jednog biciklista. Hvala jos jednom. Nadam se da cu ga uskoro i upotrebiti.

 5. Mickey

  Najlepse se zahvaljujem za kartu. Odlicno uradjena na kvalitetnom papiru uz mnostvo dodatnih informacija.
  Nadam se da je ovo tek pocetak cele serije ovakvih mapa koji bi pokrili celu zemlju.
  Cim se oporavim od povrede (ko me terao da baksuziram sa fotografijom) upotrebicu ga najverovatnije na Tari.

 6. Марко

  Здраво,
  Био сам пријатно изненађен када сам још прошле, 2012. године прочитао текст о акцији уређивања и обележавања бициклистичких стаза Западне Србије. И колико видим, успели сте у међувремену и мапу да објавите. Свака част !
  Иначе, прошле и ове године сам, хвала Богу имао прилику да бициклом обилазим прелепе крајеве југозападне Енглеске, где је ова фотографија и направљена…са другарима, на путу према језеру Chew Valley Lake, 20-ак километара јужно од Бристола !
  Планирамо да у августу посетимо западну Србију, наравно бициклама и уживамо у природним лепотама Таре, Мокре Горе и Златибора ! :-)

  Свако добро

 7. Dragan Lukić

  Karta je stigla pre 7-8 dana i, pošto sam je natenane i sa merakom prostudirao, evo mojih utisaka, zapažanja i sugestija:
  1. Kao prvo, moram još jednom da pohvalim samu ideju i opštu koncepciju, kako karte, tako i cele akcije, od mape, preko tekstualnih opisa i podataka, visinskih profila i fotografija, pa do označavanja ruta na terenu.
  2. Karta je realizovana na visokom profesionalnom nivou, ali je takođe, očigledno rezultat posvećenosti pasioniranih ljubitelja biciklizma i boravka u prirodi.
  3. Što se tiče pojedinih elemenata i detalja sadržaja, opšti utisak je veoma dobar, ali bih ipak izneo nekoliko dobronamernih primedbi i predloga, kako bi neka buduća karta bila još bolja:
  a) Za početak, bilo bi dobro negde, recimo u podnaslovu, naglasiti da su rute prvenstveno namenjene za planinske bicikle.
  b) Trebalo bi razjasniti sistem označavanja ruta (primer: ZS-TARA-OS1) i odredišta (pr.: 524ORIC7), ako je to bitno za korisnika, ili te oznake izostaviti radi bolje čitljivosti opisnog imena (pr.: Visoka Tara, Borjak).
  c) Kad smo kod čitljivosti, veličina fonta tekstualnih opisa, profila visina, i većine natpisa na samoj mapi može biti problem ako korisnik nema savršen vid. Pravo rešenje bi bilo malo veći format karte, ali bi moglo i da se izostave tabele odredišta (isti podaci su na profilima) i (na žalost) fotografije. Na mapi bi se oznake odredišta mogle povećati i izvući strelicom na stranu, kao što je kod nekih tačaka već urađeno, pošto ima dosta slobodnih površina.
  d) Uz opis rute, negde ispod 2D bar-koda, mogla bi da stoji kontura rute, radi njene lakše vizuelne identifikacije.
  e) U svakom opisu rute bilo bi dobro staviti prosečno trajanje, zavisno od tempa, kao, recimo, u opisu rute br. 7.
  f) Pošto su ‘saobraćajnice’ važniji putevi, bilo bi bolje da su ucrtane nekom bojom koja ih jače ističe na zelenoj pozadini. Slično važi i za nazive jezera i reke Drine, koji su tamno plavi na plavoj pozadini.
  g) Bilo bi korisno i na mapi označiti oštrije uspone, mada se već vide na vertikalnim profilima
  h) Ruta 8 na Zlatiboru nosi naziv Tusto brdo, ali u blizini te rute, na mapi nema takvog natpisa, već se on javlja u blizini Mokre Gore.
  i) Na mapi postoje 3 oznake sa natpisom NIS, ali ona nije objašnjena u legendi.
  j) Umesto ukupnog broja spomenika kulture, rezervata itd, bolje bi bilo navesti spisak makar najvažnijih atrakcija i ucrtati njihove lokacije, pošto na mapi ima dosta neiskorišćenog prostora.

  Što se elektronske verzije karte tiče, uspeo sam da je georeferenciram sledeći uputstvo sa GARMIN-ovog sajta i da je uvezem u program BaseCamp, ali, na žalost, moj GPS (Vista Hcx) ne podržava prilagođene mape. Ipak će mi biti od koristi pošto je vidim kao pozadinu ispod SCG Route, pa mogu ručno da unesem interesantne tačke i isplaniram rutu za svoje predstojeće putovanje.
  Kad smo kod toga, nadam se da ću kartu isprobati na terenu negde krajem jula ili početkom avgusta, pa ću se opet javiti sa svežim utiscima, a možda se i sretnemo na nekoj stazi.

  Evo za kraj jedne sveže fotke koju sam uslikao juče (14.05.13.) na cilju 4. etape Biciklističke trke kroz Srbiju:

  Srdačan pozdrav!

  • Пеђа

   Дагане, хвала на детаљним коментарима. Доста одо овога није било изводљиво из разних разлога од којих су вероватно увек најкритичнији – време и новац, а има и понека грешка, наравно.

   У плану је да се ради нова карта која треба да буде детаљнија али о том – потом.

   Истакао бих само једну ствар: ова карта није географски тачна. Њено геореференцирање нема смисла – немој се ослањати на преношење географских података са ове мапе.

 8. Flying_man

  Karta je stigla i meni, mada sam je tek danas dobio posto nisam bio kuci.Nisam je detaljno proucio ali mi izgleda i vise nego Ok. Nadam se da cu u avgustu da dodjem na Taru ako se nesto ne promeni do tada pa cu da je detaljnije proucim i nadam se iskoristim.
  Hvala

 9. Igor

  planiram da sredinom jula, preko tare i mokre gore, odem do korčule (biciklom, naravno)… zaista bi mi dobro došla ta karta…

  uf… evo jedne sličice sa zimskog pedalanja po savskom nasipu… sličicu sam usnimio lično ja, taj drumaš sa slike je lično moj, a nasip nije lično moj, ali je nekih 7-8 km od lično mog bloka u kome živim… sličica je nastala u jedno zimsko jutro nekog 08.02.2011e, na klasičnom pedaliranju obodima lično mog rodnog grada…;)

  sličicu sam usnimio lično ja, taj drumaš sa slike je lično moj, a nasip nije lično moj, ali je nekih 7-8 km od lično mog bloka u kome živim… sličica je nastala u jedno zimsko jutro nekog 08.02.2011e, na klasičnom pedaliranju obodima lično mog rodnog grada…;)

 10. Пеђа

  Завршили смо радове и на обележавању осталих бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија. Укупно је обележено 15 стаза дужине око 400 километара.

  Урађена је и карта коју можете преузети са https://pedja.supurovic.net/obelezene-biciklisticke-rute-u-zapadnoj-srbiji

 11. Миле

  Поздрав!
  Слика је настала у јулу прошле године у Апартманском насељу „Краљеви конаци“ на Златибору. Бицикл је изнајмљен.

 12. Пеђа

  Добитници карте на поклон у седмом кругу су: Марко, Игор и Миле.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Добитницима је послато обавештење имејлом. Потребно је да одговоре у року од два дана са адресним подацима да бих им могао послати карте.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

 13. Миле

  Пеђа, са људима као што сте Ви, Србија је веома лепо место за живот. Свака част на ентузијазму! Карта је веома информативна и једноставна за сналажење. Још колико сутра путујем на Златибор и једва чекам да је испробам на терену. Хвала најлепше!

 14. Marko

  Karta mi je stigla ove subote ! Kvalitetna,lepo urađena, sa dovoljno informacija. Već sam je preporučio prijateljima ! Verujem da će naredna izdanja karte biti vremenom sve bogatija…sa novim stazama,odmaralištima itd.
  Ostaje mi još samo da je probam na terenu u avgustu !
  Svaka čast za entuzijazam i uloženo vreme i trud oko čitavog projekta !
  Veliko hvala još jednom za kartu !
  Pozdrav :-)

 15. Zo Vulicevic

  Veliki pozdrav!

  Slika je nastala pre oko mesec dana na obroncima Trešnje kod Avale. Bili smo da obiđemo jezerce na kome su se snimali čuveni kadrovi filma „Maratonci trce počasni krug“, pa smo se u povratku malo fotkali sa preslatkim ovčicama!

  PS. Karta je fenomenalna, hvala što ste mislili na nas, bajkere!

 16. Sekundica

  Fotografija je snimljena 28.06.2013. na Durmitoru (Sedlo, 1907 mnm). Vožen je šesti dan MTB maratona Kraljevo-Crkvičko Polje.

 17. Влатко

  D:\foto\Вис 2013\IMG_4969.JPG

  Поздрав и Македоније :) фото је са острова Вис 23 јула ове године. Са девојком планирамо возити бицикле по златибору крајем августа тако да ова мапа је одлични додатак уместо да осмишљам руте на google earth. Свака част за ентузијазам!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.