Изборник Затворити

Компаније одбиле уцене ICAN за регистрацију домена

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8374

icannКада је ICANN омогућио да се може регистровати било који домен највишег нивоа, многе светске компаније су практично биле приморене да закупе такве домене са својим именом да их заштите да их не користи неко други.

ICANN је од тога приходовао око 185,000 долара. Укупан трошак компанија је у ствари много већ зато што домени највишег нивоа захтевају веома скупу комуникациону и информатичку инфраструктуру да би били регистровани.

Међутим, велики број тих домена се уопште не користи. ICANN је ових дана упутио упозорење да преко 200 компанија које су регистровале домене највишег нивоа али их не користе, да морају да их активирају иначе ће изгубити право коришћења домена.

Неке компаније су се већ изјасниле да одустају од домена највишег нивоа. Вероватно су сабрали да им је јефтиније да не плаћају енормно скупе трочкове већ да сачекају да неко евентуално употреби те домене са њиховим именом и да онда тужбама штите своја права.

Можда је ово и први случај у историји регистрације домена да компаније не пристају на уцењивање регистара домена које је иначе масовна појава.

На пример, српски регистар РНИДС се чак и отворено рекламирао тако што је упозоравао потенцијалне клијенте да треба да региструју све могуће комбинације националних домена које садрже заштићено име како би се заштитили од злоупотребе и чак су измишљали нове комбинације како би кориснике приморавали да региструју више домена и тако РНИДС од тога имао већи профит.

Већина тако регистрованих домена никада не буде стварно и употребљено. Једина њихова сврха је да буду резервисани и да уцењени власник права на име мора да редовно плаћа годишњу обнову регистрације како би се у регистру пунила каса, иако му ти домени у ствари не требају.

За интернет присуство је довољно и по многим анализама и најбоље користити само један домен. Вишпе домена се употребљава за специфичне намене и одвоено циљање н апублику али тада се обично употребљавају и специфична имена домена ан енгенричка која садре назив компаније.

Надајмо се да се наши локални картел окупљен око РНИДС-а не сети да и он уведе обавезу да се закупљени домен стварно и користи. Можда ово није требало ни да помињем да им на дајем идеје.

Интереесантан линк на ову тему: http://www.theregister.co.uk/2016/04/29/icann_dot_word_brands

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.