Изборник Затворити

Нова злоупотреба РНИДС-а: ћирилични домен Србије

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4229

РНИДС по свом обичају наставља да злоупотребљава своју позицију надлежности над националним доменом Србије. Већ у више наврата сам указивао на то да РНИДС политиком безобразно високих цена и додатних трошкова регистрације националног домена прикљупља огромна средства која се не троше наменски.

Уместо да отклањају неправилности у свом пословању, функционери РНИДС-а срљају у нова.

Ћирилични домен

Недавно је ICANN омогућио да државе могу за себе да обезбеде домене највишег нивоа који се не морају састојати од до сада обавезних знакова латиничне абецеде. Наравно, ти домени се скупо плаћају а избор имена домена је, из практичних разлога, веома ограничен.

РНИДС је одлучио да пошто не може да смисли како да потроши огроман новац који му се слива на рачун, уђе у процедуру регистрације ћириличног домена за Србију и поред тога што већ имамо латинични домен .RS који у потпуности задовољава све потребе адресирања које имају корисници из Србије.

Проблем коришћења нелатиничних домена је у томе што они просто нису технички подржани и нису функционални и не зна се када ће се на Интренету постићи довољан ниво функционалности да би они уопте могли да се употребљавају. То практично значи да РНИДС баца паре на куповину нечега што је неупотребљиво и не зна се ни да ли ће и када уопште бити употребљиво.

Чак и да је коришћење ћириличних домена технички изводљиво, остаје озбиљан проблем њихове употребљивости. Интернет домени су међународне ознаке, а нелатинична ознака не може бити међународна зато што се не може свугде примењивати. РАзлог је једноставан: корисници Интернета у свету не морају да познају друга писма до свог национачног и латиничног као међународног. Исто као што ми не можемо корситити домене са на пример кинеским или арапским писмом, тако други не могу користити домене који су ћирилични. Латиница се за домене управо користи као међународно прихваћено писмо.

Ћирилични домени, ако би и функционисали били би практично орјенитсани смао на врло мали део популације интернет корисника у Србији који природно могу користити ћирилицу. Превелики део интернет заједнице не користи латиницу као своје матерње писмо.

Овде није реч о уставним правима и законима него о пракси – ако некоме желите да се обратите онда треба то да учините писмом и језиком које тај разуме. Непрактично је за то користити ћирилични домен, јер је поред њега неопходно обавезно користити и латинични, а врло је добро познато правило да садржај треба приказивати на једном домену. Ако треба изабрати један, онда то сигурно не може битићириличан домен, јер он има ограничену публику.

Да закључим: РНИДС за новац који је нама узео безобразно високим ценама домена троши на нешто што нити нам треба нити је употребљиво.

Техничке предиспозиције РНИДС-а за администрацију домена

Ако сте помислили да ћу говорити о томе какве све техничке услове треба обезбедити да би се ћирилични домени могли користити, знајте да нећу. О томе се нема шта говорити – ћирилични домени не могу да се користе. Да би то могло, треба цео Интернет да се окрене наглавце и да се измења много тога, не само у Србији него буквално свугде.

Уместо тога, подсетићу на нешто много озбиљније, а то је да РНИДС од свог оснивања није урадио ама баш ништа да обезбеди нормално функционисање и овог постојећег националног .RS домена.

Пре свега, и даље РНИДС плаћа трећој страни (РЦУБ-у) да води целу администрацију .RS домена и то за прилично безначајну цену у односу на прилив новца који РНИДС има. У ствари то је једини трошак који се у РНИДС-у појављује, а који је заиста реалан трошак адсминистрације националног домена. Поновићу, износ овог трошка је безначајан у односу на прилив новца који РНИДС има на свом рачуну.

РНДИС практично не ради ништа осим што с времена на време одржава састанке, заказује скупштине и што се смишљају разни начини да се новац потроши.

РНИД није обезбедио техничку инфраструктуру да сам води регистар .RS домена да не би морао да плаћа. Није обезбедио сервере, мрежну инфрастуру, одговарајући софтвер и обучене кадрове који могу да раде тај посао. То РНИДС-у за све ово време псотојања није уопште био приритет у пословима,а требало је да буде – јер му је то сврха.

РНИДС је, додуше, обезбедио неки приручни софтвер преко кога се сада врши администрација .RS домена, али је тај софтвер примитиван и склепан на брзину само утолико да обезбеди да семоже приказати као РНИДС ради администрацију .RS домена. У пракси, тај софтвер јет ако примитиван да је рад са њим мучење и практично се сви послови око регистрације и администрације .RS домена морају радити пешке. То изазива незадовољсво не само крајњих корисника него и самих овлашћених регистара који у ствари врше регистрацију и администрацију домена.

Иначе, тај софтвер није набављен јавном набавком него интерним договором чланова картела који управља РНИДС-ом, и једна од чланова картела га је урадио.

Чак ни процедуре у регистрацији и администрацији домена нису до краја разрађене, нејасне су и често дозвољавају ОР да администрацију врше на начине који не приличе поступку регистрације националног домена, уз велика кашњења, спору процедуру и често тражење непотребне документације и неретко додатне трошкове и поступке за крајње кориснике.

Приориет РНИДС-а није да решава ове проблеме и обезбеди да поступак регистрације националног .RS домена буде брз и једноставан. Он по том питању не ради ништа већ само гледа како да новац преусмери, углавном на рачуне оних који управљају РНИДС-ом.

Привидна „транапрентност“

Као и сваки пут до сада, РНИДС настоји да свој рад прикаже „трансапрентним“ али само привидно. Акције се спроводе тако да је интенет заједница „као“ укључена у њих а у ствари се све одлуке унапред доносе а „транспарентност“ служи само као маска.

Тако је и са увођењем ћириличног домена. Функционери РНИДС-а су то видели као одличан начин да додатно зараде те су донели одлуку да то и спроведу али су ипак направили шараду око „избора“ домена тако што су направили монтирано гласање.

Прво су покренули јавну расправу око увођења ћириличног домена али су у тој расправи забранили да се расправља да ли је ћирилични домен уопште потребан, већ су се ограничили искључиво на дискусије о томе који домен треба да се изабере. Расправу су, наравно, спровели на свом форуму који потпуно контролишу и цензуришу, тако да „јавна“ расправа буде потпуно под њиховом контролом.

Одустали су од досадашње праксе да расправу воде на форумима који нису под њиховом контролом, јер у таквим расправама нису могли да контролиу веома критичан став који српска интернет заједница у ствари има прем аРНИДС-у и оваквим његовим пословима.

РНИДС на све начине настоји да сакрије од јавности чињеницу да највећи део интернет заједнице коју РНДИС према свом Статуту заступа, у ствари не подржава политику РНИДС-а и веома је незадовољна са начином на који РНИДС злоупотребљава свој положај.

После „успешне“ расправе одлучили су да покрену и јавно гласање. Поново, омогућили су само да се предлаже који домени треба да ућу у избор за регистрацију, без могућности да се гласа и против увођења ћириличног домена.

Ово гласањеје изведено на примитиван и очгледно нестручан начин. Иако постоје врло јасни и прецизни критеријуми око назива домена који може да уђе у избор, они те критеријуме нису применили приликом примања предлога, тако да су од 92 предлога које су добили у ствари само четири заиста испуњавали задате критеријуме.

С обзиром на примитиван начин предлагања, неки чланови интернет заједнице су успели да протуре и предлоге да се ћирилични домен не региструје, али РНИДС осим констатације да је таквих предлога било, није открио колико се гласача залагало да се домен уопште не региструје.

Наравно, не постоји ама баш никакав начин да се утврди тачност података које РНИДС износи. Није постојао никакав механизам да се обезбеди заштита поступка гласања од манипулација поготово зато пошто је гласање вршено на још два сајта, поред сајта РНИДС-а. Неко ће се с правом запитати зато би се такво гласање уопште спроводило на три сајта, што само повећава могућности манипулације. Неко би лако закључио да је то потпуно небитно јер је манипулација начињена у самој поставци целе ствари, а да гласање само служи да ту манипулацију сакрије.

Након што је изабрао четири морално-технички подобна имена домена РНИДС је сада поново понудио гласање, али само са та четири предлога. То је наравно поново метод да се од јавности прикрије главни циљ РНИДС-а а то је да нађе нови начин да се потроши новац, а не да се омогући стварни утицај интернет заједнице на регистрацију домена.

И иначе, избор конкретног имена националног домена је питање струке и о томе не би требало да се бави јавност него стручњаци квалификовани да процене које је име домена најпрактичније, најекономичније и најефикасније за употребу.

Ствар је што је РНИДС-у у ствари ћирилични домен потпуно небитан. Свеједно им је који ће бити изабран, важно је само да они потроше паре на његову регистрацију.

Апел

Апелујем на српску интернет заједницу да не дозвољава више да РНИДС, којим управља картел фирми које преко њега праве бизнис одлучује о начину коришћења националног домена, поставља безобразно високе цене домена које немају ама баш никаво упориште у реалним трошковима РНИДС-а и у ствари приходе преусмерава поново на рачуне фирми које преко РНИДС-а праве профит.

РНИДС мора да ради у интересу интернет заједнице а не у интересу фирми које преко грбаче те заједнице праве профит. Цене .RS домена морају бити прилагођене реалним трошковима администрације, а приходи морају бити наменски усмеравани управо на администацију домена, а не за потпуно непотребне трошкове.

Треба тражити од Владе Србије да исправи грешку коју је начинила дајући неограничена овлашћења РНИДС-у да управља националним доменом без икакве контроле. Неопходно је да рад РНИДС-а буде под контролом некога ко ће обезбедити да се спреће све злоупотребе, ненаменско и несврсисходно пословање РНИДС-а.

Изузетно је важно да се политика РНДИС-а око чланства измени тако да се заиста члановима интернет заједнице омогући да имају прави увид и стварни утицај на пословање РНИДС-а, а не да тај утицај буде искључиво право фирми које су заинтересоване за профит који праве кроз политику и одлуке РНИДС-а над којима имају апсолутну контролу.

11 Comments

 1. lale

  Slažem se sa tobom u potpunosti.
  Mislim da je to bez potrebe bacanje para.
  Ako su na ovaj način mislili da poguraju naše pismo-ćirilicu onda to prvo treba da krene sa drugog mesta npr. od registracije firmi, isticanja naziva firme pa dalje.
  Na silu ništa se neće postići.
  Nije praktično da imam domen na ćirilici a hteo bih da moj sajt bude dostupan što široj populaciji na ovoj planeti.
  Sličan slučaj bi bio i sa registarskim tablicama.
  Jedno su želje a drugo je stvarnost.

 2. Ћирилица1

  Мислим да ћирилични домени треба да постоје, јер мене не занима цео свет, већ само Срби :)

  А то је већ за себе цео свет!
  Говори и пиши срБски да те цео свет разуме…

  Страшно је то што РНИДС троши средства за промоцију ћириличних адреса а тај број рапидно пада… Од преко 7.000 крајем јануара ове године (10% латиничних) на испод 4.000 (испод 5% латиничних)… Најбоља промоција адреса је цена регистровања… Очигледно је да српске адресе треба да буду још 50% јефтиније да би њихова бројка коначно почела да расте…

  • Пеђа

   Број ћириличних домена опада јер су прво дати на коришћење бесплатно а онда су почели да их наплаћују. Како су домени бескорисни, људи просто неће да их плаћају.

   Иначе, срБски и српски језик нису исти.

 3. Дарко Бабић

  Пеђа, ниси у обавези да користиш домен СРБ, а још мање другима да га забрањујеш. Не можеш никоме наметати да буде космополита, јер си ти демократа.

  Уостало, видим да не мариш ни за домен RS.

  • Пеђа

   Извини, а коме сам ја то забранио (или покушао да забраним) да користи било који домен?

   Ја сам се управо изјаснио супротно и критикујем рад РНИДС преко кога картел који њимеуправља злоупотребљава позицију и богати се на наш рачун.

 4. Дарко Бабић

  РНИДС има право да се богати на рачун националних интернет домена RS и СРБ.

  Са друге стране свако има право да изабере међународни домен NET чиме ће их ускратити за ову привилегију.

  Они се очигледно не богате на твој рачун и не знам где настаје проблем.

  • Пеђа

   Ниси ми одговорио на питање: „Извини, а коме сам ја то забранио (или покушао да забраним) да користи било који домен?“

   Као што видиш ја РНИДС-у оспоравам право да буде коришћен да би се неки картел богатио. Национални домен је национални ресурс и чак и према статуту РНИДС-а њихов посао да је да омогуће да се тај национални ресурс користи у интересу грађана и државе.

   Нажалост, они то не раде него га користе за богаћење врло уског круга који је формирао картел.

   Да ти можда не негираш моје право да кажем шта мислим? Све док плаћам порезе овој држави имам свако право да протествујем када неко злоупотребљава националне ресурсе за лично богаћење.

 5. Ћирилица1

  Ево крећем око 08:00 из Ниша за Крушевац… Бициклом Полар-Мираж која је већ прешла 4-5.000 км ;)

  Ово није за објављивање… Само за твоју информацију… Послао бих ти је на е-пошту са ћириличне адресе :)

  Поздрав!

 6. Дарко Бабић

  „Нова злоупотреба РНИДС-а: ћирилични домен Србије“ овај наслов довољно говори о томе да желиш да ме натераш да будем космополита „Интернет домени су међународне ознаке, а нелатинична ознака не може бити међународна зато што се не може свугде примењивати.“.

  Злоупотреба је бити националан и због тога поздрављам твој NET домен.

 7. Пеђа

  Не знам шта више да ти кажем. Ја сам сигуран да ни у наслову ни у тексту чланка нема ни помена о неком терању било кога, нити ми је намера била таква, а сад уашто ти накрадно тумачиш наслов и чланак, у то не бих улазио. Сигурно имаш неки свој разлог.

 8. Дража

  Разлог зашто не користим домен .rs је један и једини – прескупо.
  Домен .in.rs користим јер има цену коју би требало да има домен .rs тј oko 4-5$.
  Ћирилични домен је по мени прихватљив ислључиво као бесплатан уз било који купљени .rs домен или независно од тога јер је поприлично непотребан.
  Поприличан ми је идиотлук да хиперкомерцијални црногорски .me буде јефтинији од .rs

  …зато примарно користим .com домен, in.rs за персоналну страницу а .срб и .rs ми нису ни на крај памети

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.