Изборник Затворити

Metageek inSSIDer открива бежичне мреже

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4988

Приликом бежичног повезивања нарочитоје битно постати свестан средине, односно окружења у коме се наша бежична мрежа налази. Неизоставно се приликом постављања опреме мора вршити мерење и утврдити каквих све сигнала има на месту где остваријемо везу.

Најпопуларнији програм ове намене је NetStumbler, који је постао обавезна алатка сваког администратора. Од недавно, програм има конкуренцију коју је објавила фирма Metageek у облику програма inSSIDer .

Програм inSSIDer је бесплатан и отвореног кода, а има кориснички интерфејс који умногоме наликује Chanalyzer-u који има сличну намену али ради само са специјализованим Wi-Spy спектралним анализаторима.

Радни простор је подељен на два дела. У горњем се налази списак свих бежичних приступних тачака које програм види, а у доњем су детаљнији подаци и додатне опције.

Видљиви сигнали се графички приказују на два начина: Један је временски, који приказује све сигнале које чује у реалном времену као препознатљив графикон. То нам омогућава да видимо и упоредимо сигнале различитих тачака, али и да пратимо промену тих сигнала са протоком времена (на пример, док окрећемо антену).

Временски графикон

Други графикон приказује заузетост канала. За сваку приступну тачку, програм црта мали графикон спектра који та тачка заузима . Иако приказ изгледа као приказ спектралног анализатора, уствари програм не приказје стварно стање, већ претпостављену спектралну слику приступне тачке на основу модулације коју она подржава. Постоје два приказа спектра, један за опсег од 2.4 GHz а други за опсег од 5 GHz.

Заузетост канала

Одлична могућност је опција постављања филтера. Када се налазите на месту где има много приступних тачака, графикони постају претрпани и нечитки. Коришћењем филтера можете да укључите приказ само за оне приступне тачке које вас интересују. Тако вам графикони неинтересантних тачака неће сметати. Филтрирање можете извести по прилично великом броју параметара.

Додатна опција је подршка за ГПС уређаје, тако да измерене податке можете повезати са локацијом на којој су измерени. Подржани су сви ГПС уређаји који користе NMEA v2.3 протокол.

Програм користи вондоуз АПИ за приступ бежичним адаптерима, тако да у суштини треба да ради са сваким адаптером кога виндоус препознаје. То је велика предност у односу на NetStumbler који је још увек пробирљив и неће радити са свим картицама.

Подаци се могу снимати у лог у GPX и KML формату, али и у NS2 формату који користи NetStumbler.

Ово је врло интересантна алатка коју администратори бежичних мрежа морају обавезно пробати, а може да буде занимљив и сваком другом ко употребљава бежично умрежавање, нарочито ако имате лаптоп, па желите да проверите има ли нека слободна мрежа у вашој околини.

7 Comments

 1. darkmares

  Dobro izgleda ovaj mod za zauzetost kanala, mnogi kanale shvaćaju kao „ima signala na tom kanalu / na sljedećem nema“ što ni približno nije jednako istini – ovisno o opremi signal može zagaditi i više od ovog simuliranog prikaza što utječe dosta na planiranje bežične mreže.

  Pravo čudo da nije više ovakvih programa s obzirom kad je stao razvoj Netstumbler-a (unatoč najavama s početka godine nije vidljiv neki napredak, još uvijek je aktualna ona 0.4.0 verzija od prije šest godina).

  • Peđa

   Овакви програми се се тек од скора почели појављивати јер раније није постојао АПИ који то омогућава.

   Мајкрософт је од недавно увео АПИ за комуникацију са бежичним адаптерима. Досад се морало радити на много нижем нивоу па је зато Netstumbler и био редак пример таквог програма – само његов аутор се занимао да улази у такав начин програмирања, па је и он на крају баталио посао јер је то прилично компликовано.

   Са новим АПИ-јем је то много лакше, сваки просечни програмер може да направи овакву апликацију.

 2. darkmares

  Može biti da je radi kompliciranosti pristupa, nisam toliko upućen u programerski dio, s druge strane je i sam Netstumbler toliko dobro napravljen da i nakon par godina ne pokazuje neku zastarjelost – ostali sad uglavnom samo iskorištavaju priliku da ne funkcionira na novijim MS-ovim sustavima.

 3. bluebird.i386

  Svojevremeno sam ga koristio, ali kada sam prešao na Linux, počeo sam da koristim Kismet, koji u kombinaciji sa aircrack-ng omogućava pristup skoro svim mrežama u dometu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.