Изборник Затворити

Коцкарска је срећа преголема

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4997

Понекад се запитам да ли луд сам ја или је луд свет око мене. Случај двојице наших људи, Ђорђа Ђокића и Душана Јагличића, који су ухапшени под оптужбом да су нелегално организовали игре на срећу и прали новац је покренуо нека озбиљна питања. Међутим, застрашујуће је како су у јавности најгрлатији људи који у ствари оправдавају коцкање или, још горе, људи који управо зарађују од коцке па им је у интересу да тај посао промовишу.

Пре неки дан сам писао о affiliate маркетингу настојећи да га заштитим од злоупотребе од таквих људи, који кроз замену теза, објашњавају да су поменута двојица ухапшени јер су се бавили овом врстом маркетинга. Чланак је привукао пажњу, тако да за affiliate marketing још има наде. Међутим, то је само једна страна приче.

Цео овај случај полако открива колико је клађење у ствари укорењено међу људима. Дискусије на DevProTalk форуму и сличним местима, као и на сајтовима где се окупљају коцкари не делују забрињавајуће. На крају крајева таква места зарађују од клађења и нормално је да ће да стану на страну кладионица, као и да ће спроводити цензуру ставова који им не одговарају. Дакле, то што тамо влада подршка кладионичарима није ништа чудно.

Није чудно ни што је направљен блог под називом „Ко је следећи?“ за подршку кладионичарима који маркетиншки прилично добро ради на стварању позитивне климе према ухапшенима (срцепарајуће приче, сведочења пријатеља, наменски чланци подршке и слично). Све је то ствар интереса и разумљиво је и очекивано.

Међутим, када погледате друга интернет места која бар наизглед нису под утицајем кладионичарских интересних група, приметићете да и тамо људи често са одобравањем гледају на клађење и изражавају подршку кладионичарима. Приступ целој ствари је карактеристично овиснички: не траже се аргументи, довољан је лични став или потреба, и они се увек стављају испред општег интереса под слоганом „ја сам за клађење и увек сам за клађење“. Додуше има и оних који су заиста поверовали да се кладионичари ухапшени само зато што су се бавили affiliate marketing-ом.

На страну то да ли оптужница против двојице кладионичара има основа или не (о томе ће суд рећи своје), није ми јасно како неко уопште може да има позитиван став према клађењу уопште. То је по дефиницији прљав бизнис, заснован на манипулацији и израбљивању слабости других. Био он легалан или не, то је напросто прљав бизнис а новац тако зарађен је запрљан искоришћавањем несрећника.

И поред свих настојања кладионичарског лобија да Ђорђа Ђокића и Душана Јагличића представе као успешне младе и паметне момке који све створише својим знањем и трудом, и поред махања ситном дечицом, ожалошћеним супругама, мајкама и пријатељима, када се подвуче црта, њих двојица су зарађивали новац узимањем од оних који су слаби, наивни, лаковерни, неинтелигентни, зависници или какви год да су јер је од њих лако узети новац.

Не могу да прихватим да је то посао који треба да нам служи као узор за успех, као што га кладионичарски лоби представља. Искоришћавање других као модел пословања је мени непојмљиво и надам се да у том погледу нисам усамљен.

Могу да разумем да људи на цео случај гледају као на туђ проблем и да знајући да не могу много да промене неће да се мешају. Остати по страни је ок, али активно подржавати људе који се баве оваквим послом када су управо тим послом дошли у сукоб са законом – то не могу да разумем.

А ко је следећи?

Ово је питање које месецима провлачи кладионичарски лоби, додуше, у неком свом контексту. Надам се да ће им држава у наредном периоду показати да су следећи нелегалне коцкарнице, они који нелегално рекламирају коцкање, коцкарнице у непосредној близини школа, манипулаторске пирамидалне шеме, преварантски квизови и слични пословни подухвати који нису у складу са законом а раде на штету свих нас.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.