Изборник Затворити

Најновије вести! ГПС ће бити још прецизнији!

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/237
ГПС сателити у орбити
ГПС сателити у орбити

Знате ли шта је Национални извршни комитет за позиционирање из свемира, навигацију и мерење времена? Назив звучи као да је извучен из „Водича кроз галаксију за аутостопере“, али није.

Нисам знао ни ја до пре неки дан, а ради се о важном телу америчког министарства одбране, бар за нас који се занимамо ГПС уређајима и навигацијом.

Наиме, овај комитет је задужен за дефинисање стандарда за сервис глобалног позиционирања, а пре неки дан је објавио нову дефиницију овог стандарда. Документ можете погледати на http://pnt.gov/public/docs/2008-SPSPS.pdf .

Колико ће вам овај документ бити разумљив не знам, али за сваки случај ево укратко: најзанимљивија промена је у томе што је прописано да се прецизност повећа за 33%. Сигуран сам да ће то обрадовати вечне зависнике од високе прецизности, уместо досадашњих 3 – 5 метара прецизности, извући ће, можда, још један метар.

Поред овога, документ је створио предуслове да се може повећати број навигационих сателита у орбити, тако да можемо очекивати у будућности и више од 24 сателита.

Једна измена изазива и опречна мишљења. Одлучено је да се до 2020. укине додатни сигнал који се користи за навигацију високе прецизност (реда сантиметра). Уместо њега, до 2018. ће бити развијен и инсталиран нови систем који ће бити бољи и економичнији. Полемике изазива ситуација да ће садашњи корисници практично бити принуђени да замене постојећу опрему што није нимало јефтино, а при том, та опрема ће бити сасвим исправна и у добром стању, а једини разлог избацивања из употребе ће бити ничим изазвана некомпатибилност.

Укидање овог сигнала ће погодити комерцијални сектор, то јест ГПС опрему намењену за професионалну примену. Уобичајени ГПС-ови за навигацију из руке или у аутомобилу, уређаји за ГПС праћење, ГПС у мобилним телефонима и слична опрема не користе додатни сигнал, тако да се њих ова измена не тиче.

Претходни пут измена овог стандарда је учињена 2001. када је уклоњено ограничење прецизности за цивилну употребу и када је, у ствари, ГПС технологија постала употребљива најширем броју корисника.

3 Comments

  1. Peđa

    Јефтинији ГПС уређаји за широку употребу не користе овај додатни сигнал за већу прецизност тако да се ове промене њих не дотичу.

    Садашњи ГПС уређаји високе прецизности неће моћи да користе нови сигнал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.