Изборник Затворити

Бесплатан .RS домен

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/84

Покренуо сам сервис за бесплатну регистрацију .RS домена, односно домена у оквиру .iz.rs. Регистрација домена се врши на сајту www.iz.rs , а цео сервис функционише коришћењем бесплатних сервиса доступних на Интернету.

Бесплатни домени су намењени свима, и фирмама и физичким лицима, можете их коритити за неке личне, некомерцијалне, али и за комерцијалне пројекте. Коришћење домена није условљено никаквим рекламама или банерима, па чак немате обавезу да на свој сајт поставите рекламу или линк према сајту www.iz.rs (мада би било лепо ако бисте такав линк поставили, у циљу промоције сервиса). Једино што се од вас очекује то је да домене користите на начин који унапређује домаћу Интернет сцену, а пре свега информативношћу.

За регистрацију домена је потребно исто што и за сваки други комерцијални домен. Потребно је да обезбедите ДНС за домен и одговарајући хостинг за сајт на том домену. За разлику од других .iz.rs домена, није неопходна никаква документација. Цео поступак регистрације домена је веома једноставан и домен је обично активан који тренутак након послатог захтева за регистрацију.

С обзиром да се ради о бесплатном домену, он је одмах постао и мета грабљиваца који би желели да региструју домене само зато што је то бесплатно, иако у ствари и немају никакву намеру да их користе, већ, најпре, да онемогуће друге да их користе. Због тога су уведена нека правила која то онемогућавају. Та правила ни на који начин не ометају нити ограничавају људе који заиста имају потребу за доменима и заиста их користе. Она постоје само због оних који имају намеру да овај сервис злоупотребе.

За сада је регистар бесплтних домена реализован у сарадњи са www.freedns.org , бесплатним ДНС сервисом. То функционише прилично добро али има и недостатака, због чега имам у плану да поставим сопствени сервер за регистар са наменском апликацијом која би била у потпуности прилагођена потребама корсника .iz.rs домена.

На самом сајту www.iz.rs можете сазнати све детаље, а ако су вам потребна додатна објашњења, можете погледати форум за подршку у коме ћете нећи доста објашњења везана за сам поступак регистрације, објашњење како уопште ради ДНС систем, али и упутстава како да подесите свој сервер, ДНС и региструјете домен, чак и ако желите да користите неке од сервера за бесплатни хостинг.

На крају ми само остаје да вас позовем да помогнете ову моју иницијативу, не новцем, него тиме што ћете обавештавати своје пријатеље, посетиоце својих сајтова, саговорнике на форумима и све друге да сервис постоји, да је бесплатан и да могу одмах да га употребе.

Због чега све ово

Из протеста због начина како је организован рад РНИДС и на који начин је управљање .RS доменом преузела група људи са добрим пословним и политичким везама како би на томе правили паре, предузео сам овак корак: регистровао сам домен .iz.rs са намером да понудим свима који су заинтересовани да региструју поддомене потпуно бесплатно.

Свако ко је пратио моје активности на пољу развоја комуникација у нашој земљи, а то датира из прилично давних времена, зна да сам се увек залагао да телекомуникације треба да буду свима доступне, а нарочито нешто што је јавно добро као што је национални Интернет домен.

Нажалост, као школски пример транзиције, национални домен је постао предмет отимачине неколико интересних група, чији је опет, једини интерес био заједнички, да на домену намлате паре, безу икаквог обзира према јавном интересу.

Логика је у целој причи веома једноставна: коришћење националног домена је потреба и свако ко се иоле бави комуникацијом преко Интернета мора да има и одговарајући домен. Ово се нарочито односи на фирме које ради заштите свог имена морају да региструју домене чак и ако их неће активно корситити, јер, на пример, већ имају неки међународни домен, а не смеју да дозволе да неко други региструје домен који одговара њиховом имену, и користи га на начин који им није прихватљив (а сада то свако може да уради јер не постоји никаква заштита, да бисте регистровали неки домен, потребно је смао да платите регистрацију). Да би се зарадио огроман новац, све што је потребно урадити то је да се добије безусловна контрола над националним доменом и да се преко њега, кроз уцењивачку политику, на веома једностван начин заради новац.

Ствар са нашим националним доменом стоји управо тако, једна мала интересна група коју чине углавном неки Интернет провајдери успела је да испослује да добије безусловну контролу над нашим националним доменом. Они су ти који одлучују о свему у вези домена, почев од правила коришћења па до цене. Они су ти и који директно зарађују на доменима, јер људи који доносе одлуке у РНИДС су уједно и власници или запослени у фирмама које продају домене. Свака одлука везана за наш национални домен донесена је искључиво у интересу фирми које продају домене. Довољно је погледати сва правила везана за национални домен и рад РНИДС и потпуно је јасно да РНИДС не ради у интересу грађана и државе, већ само и искључиво у интересу фирми које су заступљене у РНИДС преко својих представника. Активности РНИДС нико не може да контролише. То је организација која никоме не одговара, ни држави, ни јавности, ни корисницима домена, већ само и искључиво фирмама под чијом је контролом.

Нажалост, да ће то тако бити, знало се већ годинама, и у јавности (говорим о интернет јавности) је на то мног пута, са више страна, упозоравано. Међутим, као што то обично бива, јавност, здрав разум, логика и јавни интерес губе битку пред новцем и политичким везама.

Но, да не дужим са тим, лако је на Интернету наћи многе полемике везане за РНИДС у којима сам учествовао и сам, али не сам, па ако вас та тема више интересује, потражите преко Гугла.

Важно је то да сада постоји могућност да користите национални домен, да имате леп, практичан и употребљив домен, а да не морате никоме да плаћате харач.

3 Comments

 1. emilsali

  Znam vec duze vremena o ovom problemu nesamo prijava domena da je time monopolizovana vec i sami Hosting kako od jedne westranice tako i od imena(domaina).Samo je pitanje vremena kada cu jednu takvu webstranicu da sastavim i da moze svaki covek kao i svugde na svetu da izmisli svoj domain i da ga slobodno koristi…

 2. Peđa

  У ствари то већ постоји. ICANN је већ увео могућност да свако може да покрене домен првог нивоа, само што то кошта три мала богатства.

  Не може нико да измисли и корсити домен на Интернету а да то не прође кроз ICANN што у облику документације, што у облику извесне не мале суме новца.

  Чак ни ови iz.rs домени не би могли дапостоје без ICANN-а и РНИДС-а. ТО је само ствар моје добре воље да сам ја платио и да омогућавам другима да користе бесплатно.

 3. Повратна веза:Zašto .iz.rs domen? | Metalex blog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.