Изборник Затворити

Photoshop Blending Multiple – jедноставно и ефектно

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4786

Ево једног једноставног ефекта који можете прилично често користити у фотошопу а да не досади. Опција блендинг омогућава разне врсте међусобног претапања слојева. За ову прилику користићемо Multiple претапање. Оно ради тако што доњи слој затамњује на тачкама на којима је горњи слој тамнији. Како се слојеви претпају тако слика постаје све тамнија.

Почећемо од ове слике:

Учитаћемо је у фотошоп, затим ћемо означити целу слику и ископирати је на нови слог. Позадински слој ћемо обојити у бело, ако већ није тако обојен. Затим слику слој на који смо ископирали слику учинимо прозирним и то на 25%, тако да буде блед и олакша нам даљи рад.

Ево како то треба да изгледа:

Избељена слика нам је потребна да бисмо видели нове слојеве које ћемо додавати – они неће ће бити избељени.

Сада већ можемо да додајемо нове слојеве. Означимо један део слике, и ископирамо га у нови слој. Затим том слоју подесимо блендинг на Multiple.

То ће изгледати овако:

За следећи слој ћемо урадити исто, изабраћемо слој са оригиналном фотографијом, па ћемо означити други део слике, али тако да се мало преклопи са претходно направљеним слојем и додатно ћемо заротирати ознаку, тако да означени део буде искошен. Ископирамо на нови слој и новом слоју подесимо Blending на Multiple.

На исти начин ћемо додати још неколико слојева, изабирајући делове слике по слободној вољи. Притом ваља гледати да се на истом месту не преклапа превише слојева јер тако фотографија постаје све тамнија.

Ево како то може да изгледа када су сви слојеви направљени:

Фотографија је постала превише тамна, јер се слојеви преклапају а свако претапање са опцијом Мultiple доводи до затамњивања. Зато је потребно да поправимо осветљеност фотографије.

Додаћемо један слој за подешавање (Adjustment Layer) са опцијом Levels и поставићемо га изнад свих осталих слојева на фотографији. У њему ћемо подесити само средњи клизап (за средње тонове) и привући ћемо га у леву страну, према црној боји. Фотографија ће постајти све светлија. Клизач треба оставити на месту на коме добијамо жељено осветљење слике.

Добијамо коначно овакву слику:

А можемо и да закријемо основну фотографију тако да позадина остане сасвим бела. То је већ ствар укуса а занимљиво изгледа.

Као што рекох на почетку примена ефекта је врло једноставна, а можете га употребити у разним ситуацијама. На пример, ако треба да потамните део слике да би текст или лого на њој био уочљивији. Такође, на исти начин, уз фино одрађену селекцију можете поправити пресветљене делове фотографије (на пример небо). А зашто не и применити га баш овако као у примеру, да се постигне необичан ефекат на фотографији?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.