Теме: Photoshop | Фотографске технике

PhotoShop као поларизациони филтер

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/840

У чланку Поларизациони филтер – намена и начин употребе видели сте шта је поларизациони филтер, када се користи и како се користи. Али шта ако овај филтер немате или ваш фотоапарат нема могућност коришћења филтера, или га просто нисте имали код себе када је требало (ц ц ц)?

Фотографију можете и накнадно обрадити PhotoShop-ом и добити прилично уверљив ефекат као да је употребљен поларизациони филтер.

Ако фотографију у PhotoShop-у погледате као РГБ канале, приметићете да садржај црвеног канала има управо оне карактеристике које се постижу поларизационим филтером: плавило неба и зелене површине су тамнији, а и рефлексије су слабије изражене. Зашто то не искористити? Довољно је да ископирате садржај црвеног канала и употребите га да поправите луминансу целе фотографије.

Пример ефекта поларизационог филтера у Photoshop-у

Пример ефекта поларизационог филтера у Photoshop-у

Детаљно упутство са примерима погледајте на Photoshop Tutorials – Photo Effects – Polarizing Filter. На овом сајту ћете наћи још занимљивих и практичних упутстава за Photoshop и фотографију.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *