Изборник Затворити

Ускраћено ми је право на секс

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5080

Ових дана пратим дебате поводом забране пушења на јавним местима. Пушачи баш много негодују тражећи своја права. То ме подсети да су мени, као страственом љубитељу секса одвајкада ускраћена слична права на упражњавање секса. И не само мени.

Као што знамо, а мислим да не морам цитирати закон, секс на јавном месту је забрањен. Одувек. Нема изузетака, нема повлашћених. Забрањено и тачка.

Ако се узме у обзир претпоставка да скоро сваки становник Србије упражњава секс (занемарићемо одојчад, бебе, и ситну децу који нису сексуално зрели, а ионако и немају право гласа) испада да се ради о терору над већином становника који имају свако право алии потребу да упражњавају секс, ако им се прохте.

Јасно је, секс на јавном месту није прикладан и потпуно је разумљиво зашто је забрањен, исто као што је разумљиво зашто је забрањено пушење на јавном месту. Дакле, ја се не буним против тога што је секс на јавном месту забрањен нити тражим да се таква забрана уклони. Напотив, иако сам пасионирани љубитељ секса, сматрам да секс не ваља упражњавати јавно и у том погледу потпуно подржавам закон.

Забрана секса на јавном месту је много ригорознија него забрана пушења. Ето, на пример, цигарету можете да запалите у свом аутомобилу без обзира да ли га возите или је паркиран, али да водите љубав у аутомобилу – то не може. Ни кад је паркиран.

Мислим да је законодавац заиста претерао са оваквом забраном. Забрана је тако ригорозна да законом чак није ни предвиђено да се на јавним местима ставља ознака забрана. Становнике на ту забрану и не треба подсећати, као на пример на забрану пушења.

Поређења ради, за прекршај забране пушења предвиђене су новчане казне. За забрану упражњавања секса се завршава у бољем случају у притвору а и затвор није искључен.

Строгост закона је употпуњена изостављањем да се њиме предвиде посебне просторије са секс у свим јавним објектима и на другим јавним местима. Угоститељима са мањим објектима је дата слобода да могу да изаберу да ли ће у својим објектима да дозволе пушење или не, али не могу да изаберу да ли ће да дозволе упражњавање секса. У неким објектима је пушење дозвољено и предвиђене су чак и посебно опремљене посторије за ту намену, а за секс ништа. С обзиром да скоро сви ми упражњавамо секс, зар није логичније да се предвиде одговарајуће опремљене просторије за оне којима се мало присекса у току радног времена или ван њега?

Иницијатива за промену закона

Овим покрећем иницијативу да се измени закон који забрањује секс на јавним метима, тако да се ублажи садашња апсолутна забрана и ограничи на то да се секс може упражњавати и на јавном месту увек ако вршење те радње није директно изложено погледима оних који у радњи не учествују. Закон треба да обавеже власника јавних објеката, приватних предузећа и установа, али и локалне самоуправе да обезбеде одговарајуће просторије за ту намену или ако немају услове, одговарајуће параване који могу да послуже да се сексуалне радње заштите од погледа других лица.

Једно од основних људских права је право на продужење врсте. Забраном секса на јавним местима директно се угрожава то право и утиче на смањење наталитета. Не само зато што стреми ка Европској Унији, него и због саме себе, Србија мора да поведе рачуна о обесправљеним грађанима и поштовање њихових права подигне на задовољавајући ниво. Време је да Србија изађе из средњег века и почне да присваја достигнућа најсавременијих друштава.

Не постоји ниједан разлог зашто је секс тако драконски забрањиван у односу на, рецимо, пушење. Секс није штетан ни за онога ко га упражњава ни за околину. Баш напротив, редовне сексуалне активности итекако благотворно делују на опште физичко али и психичко здравље људи.

Сматрам да, уколико не постоји други начин, задовољење својих сексуалних потреба и права треба да тражимо и у Стразбуру, ако је то неопходно.

18 Comments

 1. Miki Maus

  Čekaj, a da li se pušenje računa kao deo seksa ili se računa samo penetracija na javnom mestu? Ispada da se ova dva zakona prekaplaju…

 2. Snelle

  Bogami Peđa, ja protestvujem protiv ovakvog poređenja. Smatram da su pušači ljudi sa manom. A oni koji vole seks – po meni nemaju falinku. I kako ti sad tu porediš babe i žabe? :)

 3. Peđa

  Поредим их само утолико да је ѕакон блажи према уживаоцима у дувану него према уживаоцима у сексу, што сматрам да је потпуно наопако :)

 4. Modesty Blaise

  Iz mog, pušačkog ugla posmatranja, ne vidim nikakvu analogiju između pušenja (cigarete:) na javnom mestu i seksa na javnom mestu, osim što je i jedno i drugo prekršaj.
  Možda je apstinencija učinila svoje, pa ti se pušenje (cigarete) čini opscenim?
  Ali, ja pretpostavljam da si samo hteo da budeš duhovit.

  • Peđa

   Како не видиш аналогију:

   – и секс и пушење представљају ужитак

   – и секс и пушење су забрањени на јавним местима

   – пушење може да смета другим особама које су принуђене да удишу дувански дим, секс може да смета особама које могу да виде друге особе како га упражњавају

   – и секс и пушење могу изазвати зависност

   Наравно има и разлика:

   – пушење је штетно за здравље пушача, секс није штетан за оног ко га упражњава

   – пушење је шететно за здравље људи у околини пушача, а секс није

   – пушење ствара значајан трошак пушачу, а секс ништа не кошта

   – пушење доноси болест исмрт, а секс доноси здравље и нови живот

   А разлика која је, у ствари, највећи проблем:

   – секс је ригорозније забрањен него пушење.

 5. Modesty Blaise

  Kakav nonsens…

  Konzumiranje cigarete na ulici NE SMATRA se egzibicionizmom.
  Seks na ulici SMATRA SE egzibicionizmom.

  I bojim se da ti tu činjenicu NE MOŽEŠ da izmeniš.

  • Peđa

   Написах:

   – пушење може да смета другим особама које су принуђене да удишу дувански дим, секс може да смета особама које могу да виде друге особе како га упражњавају

   Само треба прочитати.

   Егзибиционизам као такав није забрањен. Забрањен је сексуални егзибиционизам. Твоје поређење је, дакле, потпуно ирелевантно.

 6. Modesty Blaise

  Evo još nešto irelevantno :))

  …ako želiš „mak na konac“:

  Konzumiranje cigarete na ulici NE SMATRA se SEKSUALNIM egzibicionizmom.
  Seks na ulici SMATRA SE SEKSUALNIM egzibicionizmom.

  • Peđa

   То што си изнела је тачно, али је ирелевантно за ову тему.

   Секс на јавном месту није забрањен зато што је егзибиционизам, него зато што већини смета, а то је један до разлога зашто је и пушење на јавном месту забрањено, поврх тога што је штетно за здравље.

   Ако би се дозволило пушење на јавном месту, онда престаје и разлог да се забрањује секс.

   Уосталом, моја иницијатива и није да се дозволи секс на јавном месту, него да забрана секса сведе бар на исту меру која је примењена на пушење, просто зато што је секс чак и није штетан за разлику од дуванског дима.

 7. Modesty Blaise

  hahhhah :)) Nego zašto je zabranjen? Zato što NIJE egzibicionizam? Nego šta je? Na tvoju žalost seks na javnom mestu će još zaadugo biti smatran kao mentalni poremećaj. Jesi primetio da ni ludaci ne opšte na ulici? PRIJATELJU, ne smeta većini, SVIMA SMETA :))

  Znaš, verujem da svaki zakon NEKOME smeta, a najviše onima koji žele da ga prekrše.

  Pušači (govorim u svoje ime) NE ŽELE da krše zakon i da ugrožavaju nepušače i zato:

  Pušači ŽELE izolaciju (odvojenu prostoriju) da bi mogli da puše;

  Ti NE ŽELIŠ izolaciju, ti želiš seks sa svojom partnerkom na ulici;

  Šta želiš da dokažeš (ili pokažeš)? Da su seks i pušenje jedno te isto?

  Da li primećuješ kako sve može da se dovede do apsurda, kao što si ti uradio u svom tekstu?

  • Peđa

   Апсурд је када ти не прочиташ оно што сам написао, замислиш шта би хтела да сам написао па ми онда то ставиш у уста и полемишеш са мном.

   Ја ниједном речју нисам написао да желим или заговарам секс на јавном месту. Баш, напротив, ја се залажем да, ако може за пушаче, онда треба и за људе којима се секса обезбедити одговарајуће просторије.

   Не да је нетачно него је ЛАЖ да пушачи не желе да крше закон. Баш напротив, свакодневно гледам како то раде. Тај закон није донет да би се пушење забранило, него да би се заштитили нормални људи од пушача који у највећем проценту немају ама баш никаквих намера да их поштеде свог порока.

   Лаж је да ја тврдим да су секс и пушење једно те исто. Баш напротив, ја сам потенцирао да је разлиак дијаметрална секс је далеко мање опасна друштвена појава, чак напротив, неопходна је, за разлику од пушења које је чиста тровачина себе и људи око себе и не да није потребна него баш супротно томе.

   Ипак, невероватно је да закон оштрије санкционише секс од пушења, а да при том пушачи сматрају да су угрожени.

   Управо овај твој начин дискусије показује колико су пушачи бескрупулиозани и себични и зашто је било неопходно да се њихово понашање регулише законом. А ваљда је јасно да када нечије понашање мора да буде предмет закона, тај нешто очито не ради како треба.

   Такође, ЛАЖ је да свима смета секс на јавном месту. Баш напротив, има много људи који уопште не виде у томе проблем (ја у њих не спадам на твоју жалост) али се ипак придржавају норми које им намеће друштво у коме су мањина.

   Управо ту се види какви су пушачи – они се у највећем броју уопште не обазиру на то да раде нешто што већини смета и то не само да смета него директно утиче на њихово здравље.

   Закон је према пушачима врло благ, он им не намеће апсолутни забрану, само им не дозвољава да своје лично уживање упражњавају на начин који угрожава другима здравље. Нико вама не брани да пушите код себе кући или било где другде где не можете да угрожавате друге.

   Е сад, ако ви сматрате да имате право да ЗАХТЕВАТЕ да вам се обезбеде посебне просторије и посебни услови, односно неке привилегије у односу на већину, онда морате бити приниципијелно спремни да подржите и сваког другог ко жели да за своје уживање траже сличне привилегије, а поготово ако се ради о задовољењу потребе већине.

   Али не, вас интересује само ваш порок и како да себи угодите. Нико вас други не интересује. Сваки ваш аргумент, свака ваша реплика, сваки ваш наступ се своди само на то да тражите да вам се омогући да трујете и још захевате да неко други мора за то да вам обезбеди услове. Услове обезбедите себи сами, а ако то не можете, увек можете да прекинете са пушењем.

   Ионако и поред оваквог закона, нормалан свет и даље не може да изађе у град и проведе се а да га не загадите својим пурњањем. Па шта још хоћете?

   Боље је да се навикавате на ово како је сад, јер ће вам временом и те привилегије које су вам остављене мало-помало бити ускраћиване.

   Светски стандарди су врло јасни: пушачи се сврставају у окужену категорију. Не смеју да пуше нигде, па ни у сопственом стану ако имају малу децу. Могу да запале само на ретким посебно означеним местима, жигосани као и свако други који упражњава пороке којима уништава себе и своје окружење. Чак не могу ни да се лече о трошку других, јер не могу да добију здравствено осигурање.

   Е сад, уместо да сте срећни што још увек имате доста привилегија ви се још и буните. Да, и то је апсурд.

 8. Modesty Blaise

  Hvala ti što si mi posvetio toliko vremena, ali nažalost, opet si promašio temu.
  Nikakve veze nema seks sa pušenjem. Da postane javan, to je veruj mi, samo tvoja želja.
  Ali, trebalo bi te pustiti da probaš. Onda bi na svojoj koži osetio šta u ovoj zemlji trenutno znači biti pušač;
  Sve i da je dozvoljen seks u restoranu, uvek bi bilo takvih kao što si ti, da ti pokažu koliko jako mogu da mrze sve što je drugačije i što se „njima ne sviđa“.

  • Peđa

   Богме, стварно би био ред да прочиташ шта сам написао. Сад већ прелази у безобразлук да инсистираш да тврдим нешто што не тврдим и да мислим нешто што не мислим.

   Може ти се, анонимна си па ти је могуће да напишеш шта год желиш.

   У сваком случају, ти си потврда зашто је закон о пушењу био неопходан. Баш због тебе и теби сличних није могло другачије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.