Изборник Затворити

Србији недостаје закон о навијачима

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/10894
Photo by dodohawe show on Unsplash

Србији недостаје један закон о навијачима који би отрилике гласио овако:

ОРГАНИЗАЦИЈА НАВИЈАЧКИХ АКТИВНОСТИ

У Републици Србији није дозвољено оснивање навијачких удружења и група, формалних и неформалних.

Организовање и координација групних навијачких активности могу се спроводити само у организацији званично регистроване спортске организације. У таквим активностима могу учествовати само регистровани чланови спортске организације а одговорност за активност сноси спортска организација.

Спортска организација може у сврху организовања и координације навијачких активности формирати само једну навијачку секцију.

Статус навијача може имати само пунолетно лице, односно лице које има личну карту. Није дозвољено учешће малолетних лица и лица под старањем у навијачким активностима.

Спортска организација је дужна да води регистар чланова и лица која су одговорна за организацију и координацију навијачких активности а који мора бити јавно доступан.

Спортска организација је обавезна да својим навијачима секције издаје навијачке легитимације које су ови дужни да имају код себе приликом учешћа у свим навијачким активностима и дужни су их показати овлашћеним лицима на захтев.

Навијачка легитимација мора садржати личне податке и број личне карте, фотографију и податке о свим периодима чланства у спортској организацији. Важење навијачке легитимације не може бити дуже од шест месеци.

ИСТИЦАЊЕ СИМБОЛА И УЧЕСТВОВАЊЕ У АКТИВНОСТИМА

Није дозвољено учествовање у навијачким активностиам лицима која немају важеће навијачке легитимације спортске организациеј у чиеј име се навијачке активности спроводе.

Није дозвољено окупљање навијача на јавним местима у групама више од три особе, осим на за то предвиђеном месту у оквиру спортског објекта и то само непосредно пре, за време и непосредно након спортског догађаја коме присуствују и навијачи.

Није дозвољено истицање симбола спортских организација на јавним местима осим на и у објектима спортске организације и другим објектима непосредно пре, за време и непосредно након одржавања спортског догађаја.

Навијачима, када су у том својству, није дозвољено организовање или учешће у било каквих активностима које нису искључиво навијачког карактера и не одвијају се за време спортског догађаја.

Спортски објекти морају имати посебно обележена места за навијачке активности. Она морају бити физички одвојена од других простора у коме се налазе гледаоци и други учесници у спортском догађају. Обавезно је да се за свако спортско удружење које учествује у спортском догађају, одреди посебно место за навијаче те спортске организације. Места предвиђена за навијаче различитих спортских органзација морају бити физички одвојена и на начин који онемогућава физички и вербални контакт или добацивање предмета. Лицима која се налазе ван места одређених за навијаче није дозвољено да истичу обележја спортских организација.

Није дозвољено истицање симбола и промоција спортских организација у медијима, осим у медијима који имају наменске рубрике за извештавање о спортским активностима и то само у облику новинарског извештавања о спортским догађајима.

Спортским организацијама није дозвољено организовање никаквих активности које нису спортски догађаји.

За време одвијања спорстких догађаја и навијачких активности није дозвољено погрдно изражавање, вређање или истицање на било који начин нетрпењивости према другим лицима због припадности спорстским организацијама, етничкој припадности, држављанству, или неком другом основу. Није дозвољено истицање парола које се не односе на сам спортски догађај.

ОДГОВОРНОСТ И КАЗНЕНЕ МЕРЕ

За свако кршење закона, вандализам, или другу активност којом се некоме чини штета, а у име спортске организације или уз истицање њених симбола одговорност сноси спортска организација и одговорна лица у спортској организацији. Ово важи и у случају ако то учине лица која не поседују важеће навијачке легитимације спортске организације.

За време спортског догађаја за понашање навијача одговорност сносе организатор спортског догађаја као и и спортске организације које учествују у догађају, одговорна лица и чланови тих организација.

Свако кршење закона или чињење штете у својству навијача или у име спортске организације представља кривично дело.

Казнене мере за кршење закона у својству навијача могу бити:

– привремена или стална забрана рада спортској организацији
– привремена или стална забрана рада одговорних лица у спортским организацијама
– привремена или стална забрана чланства у спортским организацијама
– ригорозна новчана казна
– строге затворске казне
– у случају кршења закона у својству навијача у иностранству, починиоцу и одговорним лицима могу бити одузета грађанска права, одузето држављанство Републике Србије и могу бити протерани.

Казнене мера за кршење закона или чињење у име спортске органзације лица која не поседују важећу навијачку легитимацију спортске организације:
– привремена или стална забрана рада спортској организацији
– привремена или стална забрана чланства у спортским организацијама
– ригорозна новчана казна
– строга затворска казна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.