Изборник Затворити

Враћа ли вам се имејл са назнаком да сте сумњиви?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1604

Послао сам пословном партнеру поруку, али сам убрзо од неког аутомата добио поруку да моја порука није прослеђена зато то је моја ИП адреса сумњива. О чему се ради?

Да ли се и вама десило нешто слично? Ово је у последње време посталa честа појава а последица је све ригорознијих метода спречавања спама и другог злонамерног понашања. Да ли све ви узрок одбијања пријема порука? Највероватније нисте. Ко је крив? Спамери. Коме да се обратите? Свом интернет провајдеру преко кога имате приступ Интернету или преко кога шаљете имејл.

Спам је постао тако масован да је постало неопходно значајно пооштрити све мере којима се он спречава. Једна од мера је класификовање ИП адреса пошиљалаца према вероватноћи злонамерности.

Постоји неколико сервиса који бележе злонамерно понашање и њихово порекло и на основу тога доносе одлуке о томе која ИП адресе ће бити обележене као злонамерне а које не. Обично постоји више нивоа, почев од неутралног статуса, преко потенцијално злоупотребљивих адреса па све до проверених извора спама и других штетних активности.

Уколико сумњате да је ваша ИП адреса означена као опасна, то можете и сами проверити. Употребите Multi-RBL Lookup Tool , веб алатку којој наведете ИП адресу која вас интересује и он провери велики број листа злонамерних ИП адреса и прикаже вам да ли је тражена ИП негде обележена и ако јесте са којим нивоом злонамерности као и адресом до сервиса који је ИП адресу обележио где су дата детаљна објашњења о разлогу зашто је ИП адреса обележена.

Када отворите ову страницу подразумевано ће вам бити понуђено да проверите ИП адресу са које сте му приступили, пошто се претпоставља да баш ту адресу и желите да проверите. Дакле, ако не знате која је ваша ИП адреса, сервис ће то сам утврдити.

Шта радити ако је ИП адреса на листи непожељних?

Ако је ваша адреса означена у некој бази као сумњива или непожељна, нешто по том питању морате предузети. Какви су даљи кораци зависи од више чинилаца, а прво је важно да знате да ли користите статичну или динамичну ИП адресу. Статична ИП адреса се обично посебно тражи од провајдера (а обично и плаћа додатно) тако да би требало да знате ако је имате, а ако нисте сигурни, питајте свог провајдера.

Зашто је важно каква је адреса:

– ако је она динамична, то значи да се с времена на време мења, односно да вам провајдер повремено додељује другу адресу. То значи да ви добијате ИП адресе које су и други корисници тог провајдера употребљавали. Велика је вероватноћа да је неко пре вас употреби0 ИП адресу за неку злонамерну активности и да је она због тога обележена. Због тога, ако имате динамичну све што можете да урадите то је да пријавите проблем провајдеру и захтевате да га он отклони. Нема неког мсила да нешто сами предузимате јер је та адреса вама додељена привремено тако да шта год предузели, то ће бити кратког даха – до прве промене ИП адресе.

– ако је адреса статична, ту ствари постају озбиљније. Пре свега, та адреса је вама додељена и не можете је променити. Ако је она обележена као непожељна то ће вам бити велики проблем, јер неки ваши сервиси због тога могу бити нефункционални. Неопходно је да утврдите зашто је она непожељна, а то ће вам објаснити образложења која даје сервис који је ИП адресу обележио.

Разлога за означавање ИП адресе као непожељне може да буде много.

Пре свега, можда заиста нисте осигурали свој интернет линк, своју локалну мрежу и рачунар(е) те сте запатили какав вирус или тројанац који користи ваш линк да се шири даље и напада друге рачунаре? Неопходно је да све добро проверите (следећи упутства сервиса који је адресу обележио као непожељну). Ако не умете сами, ангажујте стручњака.

Ако сте узрок проблема пронашли код себе, врло је важно да тај узрок отклоните – тако што ћете заиста открити и уклонити извор злонамерних активности са својих рачунара, или тако што ћете недвосмислено утврдити да са њих није потекло злонамерно понашање.

У сваком случају, када сте сигурни да ваша мрежа није била узрок, а нарочито да убудуће неће и не може бити узрок злонамерног понашања.

За појављивање у овим листама није неопходно да заиста направите проблем. Довољно је да постоји оцена да ваша ИП адреса потенцијално може бити проблем. Рецимо, ако имате имејл сервер, а он очигледно није добро подешен и може бити злоупотребљен, или имате отворени прокси, или користите верзију неког сервера која има пропуст који може бити злоупотребљен, чак и ако до злоупотребе није дошло, ваша адреса ће бити приказана као потенцијално непожељна. Ако ИП адреса нема реверзни ДНС слог, то је такође довољан разлог да буде означена као сумњива. На неким листама, довољно је да имате имејл сервер на ИП адреси а да то њима нисте пријавили и да вас означе као сумњиве.

Шта код да је разлог то ће стајати уобразложењу приказивања ваше ИП адресе на листи , а ви то морате отклонити да бисте били уклоњени са ње. Уклањање можете иницирати и сами, кроз одговарајућ веб образац, с тим да морате гарантовати да је проблем отклоњен, односно да имате контролу над сервисима који корсите ту ИП адресу.

Ваља знати и да су ови сервиси за евидентирање сумњивих и злонамерних ИП адреса злопамтила и чувају историју о ИП адресама, тако да, ако вам се поново деси да доспете на листу, урачунаће вам и све забелешке од раније.

Шта ако нисте ви криви?

Мађутим, могу постојати разлози да ваша статична ИП адреса буде излистана као непожељна а да ви нисте криви. Тада кривицу обично сноси провајдер.

Наиме, управо на основу чувања историје, регистри непожељних ИП адреса могу да закључе да је неки провајдер непожељан јер са његових ИП адреса непрекидно долазе злонамерне активности, и да на своју листу ставе неки опсег ИП адреса или чак све ИП адресе регистроване на тог провајдера, уопште не улазећи у појединачне ИП адресе. То је озбиљан проблем и, нажалост, није редак.

Наши провајдери не воде много рачуна, већ дозвољавају својим корисницима да раде шта год желе, па и да спроводе злонамерне активности, свесно или несвесно. Због тога свако мало па неки ИП опсези наших интернет провајдера бивају приказани као сумњиви или непожељни, а ако се задеси да је и ваша адреса у неком од тих опсега, то погађа и вас.

Ако је ово случај, то ће вам бити јасно из образложења зашто је ваша ИП адреса излистана  тада не можете предузети ништа друго него да се жалите свом провајдеру и захтевате од њега да проблем отклони. Ако користите статичну ИП адресу, то сигурно значи да имате добар разлог и да вам ни најмање није потребно да она буде блокирана зато што је ваш провајдер неодговоран и допушта другима да свашта раде на Интернету, а с обзиром да ту адресу обично и плаћате имате свако право да инсисистирате да она не буде блокирана као последица туђег деловања.

Да ли је састављање црних листа добро?

Обично је прва реакција некога ко је недужан стављен на овакве листе сумњивих и злонамерних ИП адреса протест и захтев да се ИП адреса уклони безусловно и одмах, често и уз поузивање на законе који забрањују онемогућавање комуникације. Таква реакција је разумљива али је погрешна.

Пре свега, ови сервиси нису обавезујући, то су само листе ИП адреса за које је, одређеним методама, утврђено да су у довољној мери коришћене за злонамерне активности или потенцијално могу бити употребљене за такве активности да је потребно обележити их. Ови сервиси не блокирају адресе, већ само праве спискове, а сами провајдери, сопственим одлукама,  користе такве листе да блокирају ИП адресе, што је, сасвим легитиман чин, јер свако има право, па и провајдер и крајњи корисник, да одлучи са ким жели или не жели комуникацију.

С друге стране, поступак за уклањање са листи је, по правилу, једноставан и брз, а често и потпуно аутоматски, уз предуслов да је разлог због којег је адреса доспела на листу отклоњен.

И иначе, на листу се не доспева тек тако, неопходно је да постоје озбиљне индиције да постоји злонамерност. Слање једне спам поруке вас неће тамо ставити, али ако запатите каквог тројанца па он сатима засипа Интернет спамом и вирусима, шта друго можете очекивати него да вас људи блокирају? Међутим, када уклоните тројанца, можете тражити да ваша адреса буде уклоњена са листе и то ће бити урађено, обично у року од пар минута.

Када одлучујете ког провајдера ћете да користите, добро је да се распитате на који начин он спречава злонамерне конекција и увек дајте предност ономе који користи овакве листе, јер то значи да је одговоран и да мисли о томе како да вас заштити.

Кад год видите да је нека порука одбијена јер је оцењена као спам или потенцијално опасна, па чак и ако се ради о грешци, посматрајте то као добар знак, да неко води рачуна и штити Интернет од злонамерних.

2 Comments

    • Peđa

      Шта да кажем осим, хвала на хвали :)

      Много значи када видим да је то што пишем другима интересантно и корисно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.