Теме: Информатичко друштво | Телекомуникације

Ене! Дуплирали ми брзину АДСЛ-а!

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1614

Читам данас људи се жале да им је АДСЛ успорио и то дебело, а од Телекома нико не може да добије никаква објашњења – као да је неко стварно и очекивао да ће их добити.

Рекох, дај да пробам како мени иде проток, пошто ни приметио да се нешто чудно дешава са брзином.

Пустим преузимање неке линукс дистрибуције, пошто то обично поуздано покаже максималну брзину протока (ови линуксаши, иако све раде бесплатно, некако успевају да обезбеде најбоље и најскупље ресурсе за себе – којим триковима, не знам).

Кад оно стварно – преузимање иде брзином око 512 kbps. Како користим Click 1 пакет то је тачно дупло спорије.

Као што у таквим случајевима увек и радим, отворим конфигурацију АДСЛ рутера и имам шта да видим:

telekom-dupliranje-brzine

Обратите пажњу на горњи десни угао стране: брзина АДСЛ везе је је 2046/189 kbps, што је дупло више него што је до сада био Click 1 пакет.

По свему судећи, Телеком је намерио да нас изненади новим дуплирањем али је нешто кренуло наопако па нам је свима пала брзина. Надам се да ће то ускоро средити.

Иначе, мене много не погађа што ради спорије, нисам то ни приметио. Убеђен сам да неко ко пре свега корсити интернет за преглед сајтова и неће баш приметити разлику па и да му брзина падне на 256 kbps.

Ипак, веома ме радује што видим да је проток за слање (upload) повећан, не много али се полако приближава брзини која ће бити сасвим употребљива.

4 comments to Ене! Дуплирали ми брзину АДСЛ-а!

  • Изгледа да раде нешто у Телекому, пошто се ствар са протоком сваки час мења, а уме и да стне на кратко. Ево сад сам потегао преузимање брзином око 1400-1500 kbps.

  • Хм, како поред Телекомовог имам и Необијев АДСЛ пустио сам тест на овом другом. Ту брзина не прелази 512 kbps.

  • E pa ovo je strašno. Sad kad mi treba na 10 minuta puna brzina, ono ne prelazi 40 Kbps. Izem ti Telekom 😐

  • Јуче поподне свима се брзина вратила на нормалу, али не и мени. Ја и даље имам дуплиран проток, то сада иде баш целих 2 мегабита. Изгледа да сам једини такав случај, да је нека грешка у питању.

    Правићу се луд, па док траје – траје 🙂

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *