Теме: OziExplorer | Путање и оријентири

Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе резолуције 12.5º (WGS84/Hermannskogel Serbia)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2728

waypoint-gridКод калибрације наших карата појављује се један проблем са употребом географског датума. Као што знате из мојих ранијих чланака, наше топографске карте су цртане у специфичном географском координатном систему који се зове Херманскогел (Hermannskogel) датум и то варијанту коју називам Херманскогел Србија (Hermannskogel Serbia).

Овај датум је тако некарактеристичан, да га скоро ниједан географски програм не подржава, а то драстично сужава могућност примене дигитализованих карата.

Решење је, наравно, да се калибрација карата ради у WGS84 датуму који је широко распрострањен и подржан у многим програмима. То је изводљиво, али је неопходно да се калибрационе координате прерачунају из Hermannskogel Serbia у WGS84 и да се при том не направи никаква грешка.

Поступак је прилично сложен и лако је направити неки пропуст који ће дати нетачно калибрисану карту.

Да бих олакшао овај посао направио сам збирку тачака које одговарају калибрационим тачкама наших топографских карата али су већ дефинисане у WGS84 датуму тако да нема потребе за прерачунавањем. Збирку сам припремио у OziExplorer waypoint WPT формату и универзалном GPX формату, тако да се могу користити у разним програмима.

Грид се састоји од тачака (waypoint) које покривају простор Србије и Црне Горе, а тачке су на међусобном растојању од 12.5º. То значи да садрже тачке на угловима свих топографских карата почев од размере 1:25000 па навише.

Свака тачка садржи назив у коме се налази ознака координате по датуму, Hermannskogel Serbia, док је координата тачке у WGS84 датуму. Координате у називу су у формату дд мм сс.ссс, пошто су тако забележене и на картама.

Приликом калибрације карте, изаберите да калибришете у WGS84 датуму, а када уносите калибрационе тачке, вежите их са waypoint-има који по имену одговарају координатама углова карте коју калибришете. Када ово изведете добићете карту калибирисану у WGS84 датуму.

Преузмите датотеке:

грид Србија wgs84 (GPX)

грид Србија wgs84 (OziExplorer WPT)

грид Црна Гора wgs84 (GPX)

грид Црна Гора wgs84 (OziExplorer WPT)

33 comments to Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе резолуције 12.5º (WGS84/Hermannskogel Serbia)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *