Изборник Затворити

FizzyCalc – мала сјајна алатка за прерачун географских координата

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2754

Приликом рада са географским подацима срећемо се са координатама које потичу из разних извора. Најчешће је потребно да прерачунамо координате из једног начина записивања у други. Овај прерачун је једноставан и увек га можемо направити ручно, али ако вам то често треба непрактично је рачунати ручно.

FizzyCalc је програм који ускаче да вам помогне. У њега једноставно укуцате координату у формату који вам је на располагању а он ће је приказати у свим уобичајеним форматима записа. Било који од приказа можете ископирати и пренети тамо где вам је потребан.

fuzzycalc-coordinate-conversion

Но то није све. Овај програм може да вам израчуна растојање између две тачке за које знате координате и то како директно тако и по великом кругу, а можете и да изаберете мерну јединицу у којој ће растојање бити приказано.

fuzzycalc-distance

Ту је и опција одређивање нове координате (пројекције)  транслацијом у односу на неку познату тачку. Ако имате познату тачку и податке о растојању и азимуту према другој тачки, програм ће вам израчунати координате те друге тачке.

fuzzycalc-projection

Занимљиве су и опције за одређивање позиције ГПС сателита у односу на неку изабрану координату. За сваки ГПС сателит понаособ можете видети која му је географска дужина, као и азмут и елевацију у односу на изабрану тачку.

Све у свему, ово је алаткица коју ваља имати при руци. Програм је, иначе, бесплатан и можете га преузети са http://www.fizzymagic.net/Geocaching/FizzyCalc/index.html

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.