Изборник Затворити

Јесу ли вас некада изваћарили да вам не прихвате гаранцију?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/93

Важим за особу која се не нервира, али нешто што ми баш иде на живце је безобразлук. Прошле недеље сам коначно утврдио да акумулатору у мојим колима нема спаса. Летос се напрасно три пута сам испразнио, а последњи пут је било за крај. Акумулатор је био у таквом стању, да сам рачунао да ће издржати таман толико да стигнем до радње да одем да купим нов.

И само што сам већ алалио паре за ненадани трошак, кад ме жена обрадова да нам је у ауту гарантни лист и да је акумулатор још увек у гаранцији (гаранција је две године, а остало је још 12 дана до истека). Супер, помислих, поштеђени смо трошка.

Касније ми је постало јасно како сам само наиван био.

Дан први

Кренуло је охрабрујуће, зовнем фирму у којој сам купио акумулатор, кажем, таква и таква ствар, а они предусретљиви, рекоше да донесем акумулатор, истестираће га, и ако је неисправан, а разлог није погрешна употреба или општећење, добићу нови. Оно „ако“ ми се није баш свидело, мада се касније испоставило да то и није било ништа према ономе што ме тек чека. Свидело ми се то што су рекли да ће ми дати други акумулатор да се послужим док они заврше тестирање. Рекло би се, већ смо у Европи.

Пошаљем жену, пошто сам ја радио, рекох јој, све сам ја договорио ти само отерај ауто, извадиће акумулатор, ставиће други и терај даље. Ал’ не лези враже… жена стигла после посла таман неки минут иза три сата, кад оно – радно време до три сата – дођите сутра. Ипак су одвојили време да провере напон пуњења акумулатора и прокоментарисали нешто као „ово није у реду“. То сам схватио као испипавање да ли могу да искористе тај аргумент да одбију рекламацију, али је аутомобил неколико дана раније био у сервису и утврђено је да је пуњење акумулатора исправно.

Дан други

Сутрадан, жена мало раније побегне с посла (зар ми није златна жена?) стигне пре три, и таман помислила све је уреду, кад оно: али ми не сервисирамо ове акумулаторе. Морате отићи у други сервис. Па што не рече јуче, кад си већ отварао хаубу и видео који је акумулатор?!?!

Трк у други сервис… чик погодите – раде до три. Успут су јој рекли да они не дају акумулатор на коришћење док раде тестирање.

Дан трећи

Следећег дана сам морао да организујем маторог да дође колима по мене и акумулатор, пошто није имало сврхе да идем својим аутом када морам да извадим акумулатор из њега. Упртим тако акумулатор, стигнемо у сервис, све супер, радно време тек на пола, узеше одмах да прегледају, одмах утврде да су две ћелије пропале, кажу, све им изгледа да је фабрички неисправан и да имам право на гаранцију, али да акумулатор мора остати два дана на тестирању и још једно али: „Немате одговарајући гарантни лист, и не можемо вам заменити акумулатор чак и ако утврдимо да имате право на замену“.

„Молим!?!?!?!?!“. Да нисам донео Гарантни лист са све закаченим фискалним рачуном, тачно онако како су ми попунили, потписали и оверили печатом, приликом куповине, па и некако… „Али ја имам сву документацију, ево ту је Гаранти лист и фискални рачун…“, рекох.

„Господине, тај Гарантни лист не важи. Треба да буде црвен.“, додате опет сервисер, тоном који је одавао да је спреман на препирку.

И тако прође неко време у убеђивању (нисмо се препирали, избегао сам то), и не вреди што ја човеку објашњавам да имам уредно попуњен Гарантни лист, који садржи све елементе прописане законом, и датум куповине, и серијски број акумулатора, и услове гаранције, и потпис и печат овлашћеног лица и фискални рачун, ама баш све што закон прописује, а то да ли Гарантни лист треба да буде црвен, плав, жут или на туфнице, то закон не прописује, нити сам ја обавезан да то знам, нити ме то уопште интересује.

Ништа то није помогло, чак ни напомена да ћу морати да дођем са тржишним инспектором да њему објасни како то ја немам право на гаранцију зато што је мој Гарантни лист бео, а не црвен.

Ипак, и поред свега, уверен да ја имам Гарнатни лист и да ћу свакако остварити своје право на замену под гаранцијом, оставим акумулатор да га истестирају, пошто је то у сваком случају неопходно урадити.

После два дана, зовнем да проверим да ли је готово то дводневно тестирање, кажу јесте, утврдили смо да је фабричка грешка, имате право на замену у гарантном року, ако прибавите документацију, то јест ако донесете црвени Гарантни лист. Аман! Опет иста прича и опет потпуно безуспешно убеђивање.

Добро, рекох, да зовнем фирму у којој сам купио акумулатор да видим могу ли их они некако убедити да имам ваљану документацију. Јави ми се човек, саслуша ме, зачуди се мало, рече „Сачекајте“, то чекање се мало одужило али у неко доба ето ти га, каже, проверио је, нашао је још неког купца из тог времена и јесу у то време издавали беле гаранције које су долазиле уз акумулаторе, а у међувремену је произвођач стварно направио измену и почео са издавањем црвених гарантних листове, али да то нема никакве везе, гаранција је гаранција, баш као што и ја мислим.

Замолим га, ипак, да зовне сервис и проба он да им објасни да не могу да ми оспоравају гаранцију и оставим број телефона да ми се јаве.

Наравно, нису се јавили тако да сам морао ја поново да зовем, туц муц, тамо овамо, ништа нису урадили.

„Добро“, рекох, „значи морам у инспекцију?“.

„Па ето, сачекајте понедељак, директор је на путу али у понедељак долази па ћемо то решити“.

Јој, ко ће да чека понедељак, имам госте, планирао сам за викенд, лепо време, да их негде одведем, а немам акумулатор и то већ три дана. Убедим човека да он ипак проба још једном да поразговара са сервисом, а ја окренем тржишну инспекцију.

Ту се тек запањих, жена која ми се јавила је била љубазна, али ми је открила информацију да много људи има проблема са гаранцијама за акумулаторе и да је велики број притужби за то, јер произвођачи покушавају да на сваки могући начин избегну замену акумулатора. Када је чула да мени оспоравају Гарантни лист, ту се она запањила и рекла ми да је најбоље да инсистирам у сервису да ми дају написмено да ми не признају Гарантни лист, али да то није случај за инспекцију већ да морам са тим на суд. Еј, да се судим за један акумулатор!

Но добро, боље ишта него ништа. Нисам ни помислио да идем на суд због акумулатора, али, срачунао сам, када будем захтевао да ми дају написмено да ми не признају гарантни лист који имам, ваљда ће се у сервису штрецнути и лећи на руду.

Авај! Да се сервисер штрецнуо, штрецнуо се, али у погрешном смеру, наиме одбио је да ми да ишта написмено. Ма нема бога да он тако нешто напише и потпише. И тако сад испаде „вакуум“, ем неће да ми уважи гаранцију, ем неће да ми да написмено да не уважава гаранцију. Па не може то тако, али убеђивање не помаже. На крају ми је дао број телефона централног сервиса, који у ствари решава гаранције да ја зовнем власника па да се са њим објасним и нек ми он да написмено да ми Гарантни лист не важи.

Не би ми тешко, зовнем човека, представим се, објасним шта је мој проблем, али и он заузео бусију и не одступа. Објасни он мени како они уз акумулаторе испоручују црвену књигу од 30 страна и у њој црвен гарантни лист и да ако акумуалтор то нема, они не признају гаранцију. Не интересује га ништа, ако није црвена, нема бога да ми призна гаранцију.

Уз то му се у разговору омакне да они јесу раније продавали акумулаторе са белим гарантним листом, али да су то престали и да сада испоручују само са црвеним и не признају другу гаранцију. Еј! Је л’ чујеш ти себе шта причаш (размишљам ја у себи), не може то тако ретроактивно да промениш услове гаранције. Ја имам Гарантни лист и у њему не пише ништа за црвену књигу, црвени гарантни лист или било шта слично.

Но, пошто он никако није пристајао на било какву могућност да призна гаранцију, остало је да пробам код продавца, то јест у фирми где сам купио акумулатор, јер је сад испало да су они криви што ми нису дали црвену, него белу гаранцију.

Но, успео сам да га убедим да наложи сервисеру да ми да написмено да ми је акумулатор неисправан, да је фабричка грешка и да подлеже гаранцији али да мој Гарантни лист не важи јер је црвен.

Дан шести

И тако, мораде се сачекати понедељак. Зовнем ујутру у ону трговину, да проверим могу ли да донесем донесем акумулатор, кажу, „Нема проблема, донесите“. И тако ја сад ухватим колегу с посла да ми пребаци акумулатор до радње. Дођем тамо, човек предусретљив, узе онај мој Гарантни лист, погледа, закључи да је Гарантни лист сасвим у реду и да не види у чему је проблем. Замоли ме да ја оставим то све у радњи, па да он види опет са сервисом, али да ћу свакако добити нови акумулатор. И тако ја одох на посао, а све се нешто мислим, колико ли ће ме још завлачити.

Кад оно, убрзо ме човек зове, каже, причао је са сервисом, стварно неће да чују да прихвате гаранцију, уоипште му није јасно зашто, али да не бринем, данас добијам акумулатор, па макар морали да га купе, него ће он да проба да нађе негде непопуњен тај црвени Гарантни лист, не би ли им тако испунио форму. Јавиће се.

Не много затим, јавља се, каже не може да нађе црвене обрасце, али нема проблема да ја дођем, већ је поручио акумуалтор за мене.

И тако ја одем у радњу, кад ето и оног лика из сервиса, донео акумулатор, нов нераспакован, са црвеним гарантним листом. Али од оне књиге од 30 листа нема ни помена.

Помислим ја да не штетујем човека за акумулатор, понудим му да узме тај гарантни лист од мог акумулатора, пошто се мени гаранција не продужава, а имам још сад већ још само девет дана гаранције, па да искористи то да може да се позове на гаранцију, али не лези враже, овај у сервису (пошто се испоставило да те црвене гарантне листове уопште не даје произвођач, већ штампа сервис) унапред попунио податке, да не остане празан гарантни лист те да тако не може да се употреби за други акумулатор. Зна човек за јадац, а очигледно, све ће да уради, само да не мора да замени акумулатор.

И тако, у целој овој причи, оста кратак продавац, који је морао да купи нов акумулатор и да ми га да уместо неисправног, а сервис (а са њим и увозник) испаде <аутоцензурисано>, док сам ја, као купац ипак испоштован.

Зато ћу на крају да кажем и о коме се ради. Дакле, фирма у којој сам купио акумулатор и које ме је испоштовала је трговина Филком Ужице, а сервис је фирма Језеро, са седиштем у Нишу, акумулатор који је све ово закувао је од произвођача Топла, Словенија.

. . .

Укратко, ако купујете нешто за аутомобил, купите у Филкому, а ако купујете акумулатор, када видите дречеће црвене на којима пише Топла, заобиђите.
[ није плаћена ни реклама ни антиреклама :) ]

2 Comments

  1. emilsali

    Prica je genijalno napisana i istinitost dogadjaj me fascinira.Eto na osnovu ovog velikog primera mozemo videti da su koreni Diktature jos duboko u nama usadjeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.