Изборник Затворити

Фотографисање по незгодном сунцу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/638

Међу фотографима ћете често чути коментаре као што је „Сунце не ваља за фотографисање“ или нешто слично. Осим ако се не ради о неискусном фотографу, то сасвим сигурно не значи буквално то што је речено већ нешто сасвим друго: Сунце у датом тренутку не одговара за оно што је фотограф наумио.

Дакле, Сунце није незгодно, постоје само ситуације у којима је Сунце незгодно постављено. То наравно не значи да морате одустати од фотографисања. Како Сунце не можете померити, остаје на вама да предузмете нешто како бисте искористили то што имате.

Фотографисање у подне, по јаком Сунцу заиста није баш најсрећнија ситуација за фотографа: јако сунчево светло превише подиже укупну осветљеност сцене, а још ако се налазите на простору који је каменит, пешчан или сте на улици велеграда, то значи да ће све око вас да бљешти. Насупрот томе, јављају се и изузетно тамне сенке тако да је констраст између светлог и тамног огроман. Пошто је Сунце у зениту, и правац сенки је вертикалан, одзго на доле што често може да буде проблем.

Али далеко од тога да се са тим свим не можете изборити. Ево неких једноставних поступака које можете применити:

Подесите фотоапарат

Скратите дужину експозиције. Што је трајање експозициеј крае, то ће мање светла завршити на заслону фотоапарата. То је најлакши метод који доноси најмање проблема. У ствари једини проблем је ако желите да снимите неку појаву з акоју вам треба дуга експозиција.

Такође користите више затворен отвор бленде тако да ослабите светло која улази у објектив. Ипак, водите рачуна како то утиче на дубинску оштрину.

Подесите компензацију експозиције (ЕВ). Она управо служи томе да коригујете незгодне светлосне услове када фотоапрат може да погреши у мерењу светла, а високо контрастне сцене су управо ситуације када фотоапарат може да погреши.

Смањите осетљивост (ИСО) фотоапарата. Ако је дигиталац то се лако подеси на њему, а ако сликате филмом, онда морате променити филм и ставити неки мање осетљив.

Светло мерите у спот режиму, тако да можете да измерите бленду прецизно на битним тачкама у кадру и тиме добијете тачну представу шта је потребно да се уради.

Промените угао гледања

Можда бљештавило светлих површина и незгодан угао сенки изражен баш по датим углом којим ви гледате сцену. Померите се мало, промените перспективу, рецимо тако да се сенке мање виде, и вероватно ћете наћи неки занимљив угао који ће дати добру фотографију.

Подневно сунце се сматра непогодним јер прави изузетно јаке и кратке вертикалне сенке, што по правилу не одговара нашој уобичајеној перцепцији, међутим ви то изокрените, нађите место где због рељевности објеката те сенке постају вертикалне и дуге и тиме ту рељефност на нови начин истичу.

Ако фотографишете некога, сместите га у лежећу или полулежећу позу са лицем благо подигнутим на горе, тако да његов положај буде природан, али боље изложен светлу, тако да сенке буду мање и боље рапоређене на лицу.

Промените ширину погледа

Промените кадар, „приближите се“ објекту снимања тако да из кадра испадну површине које превише бљеште, или ухватите неки детаљ на коме је осветљење равномерније па је и контаст мањи. Што да не, пробајте и да направите неки макро.

Насупрот томе, пробајте и да раширите кадар и направите неку панораму на којој се ситни детаљи, па и прејаке сенке више не виде.

Померите објекат снимања

Ако правите портрет или групну фотографију или фотографишете неки објекат који се може преместити, онда их преместите негде у сенку. По јаком сунци и у сенкама има више светла, тако да чак ствар може да испадне одлично, јер сенка даје равномерно светло. Само треба да изаберете право место.

Направите сами сенку

Ако сунчеви зраци упадају у објектив и сметају, заклоните их руком или неким предметом, само водите рачуна да то чиме правите сенку не упадне у кадар.

Објекат снимања можете заклонити сунцобраном или нелим другим већим објектом, тако да не буде директно изложен Сунцу. Водите рачуна да, ако је тај објекат у боји, она може да се одрази на укупну обојеност сцене, поготово ако се ради о полупрозирном материјалу какав се често користи за сунцобране. Идаелан избор за прављење сенке су предмети беле и црне боје.

Сачекајте облак

Ретко кад је небо потпуно без облака. Одмерите оне које видите, нарочито правац и брзину њиховог кретања и сачекајте да неки од њих заклони Сунце и тако вам направи идеалну сенку. Али тада будите брзи и направите неколико снимака, јер ће облак, због различите дебљине у кратком времену да вам прижи неколико нивоа сенки, па пробајте да их све искористите. Касније ћете од направљених снимака изабрати најбољи.

Користите блиц

Ако фотографишете у контрасветлу, објект снимања ће бити осветљен отпозади па ће његова позадина бити светлија а то обично не даје добар резултат у фотографији. То можете поправити коришћењем блица.

Већина фотоапарата се може подесити тако да не користе аутоматско укључење блица, већ да блиц осветли сцену без обзира на количину светла. Тако ћете објекат додатно осветлити и можда поправити ствар.

Направите више снимака са различитом јачином блица (или са различитог растојања од објеката) како бисте погодили довољну количину светла. Превише осветљења блица ће направити прилично ружну фотографију која изгледа као да сте објекат накнатно фотомонтажом поставили на позадину.

Употребите рефлектујућу површину

Ако немате блиц, или он не даје задовољавајући резултат, једноставна трик је да употребите неку светлу (најбоље белу или сиву) равну површину или парче картона које ћете наместити испред објекта фотографисања и подесити тако да се сунчеви зрази одбију и осветле објекат се предње стране. Најбоље је да одбијено светло до објекта долази пдо неким углом ане право испред.

Искористите висок контраст

Ако је већ контраст прејак и не можете да добијете исправно осветљене све елементе у кадру, онда то искористите, па направите високо контрастну фотографију која приказује силуете. Подесите експозицију (ако фотоапарат нема ручна подешавања, употребите опцију за корекцију експозиције – ЕВ) према позадини тако да она буде добро експонирана, па ће објекти у првом плану бити претамни, понајбоље сасвим црни. Такве фотографије су изузетно ефектне и вреди да, ако је потребно, због њих и залегнете у прашину, да бисте фотографисали одоздо.

Смањите количину светла филтерима

НД (noise density) филтеру је намена да „поједе“ светло и што је он јачи то ћете мање светла имати у објективу те тако надоместити то што је светло прејако. Ако немате НД филтер, можете употребити и поларизациони. Иако му то није основна намена, он такође, због своје конструкције, уме да „прогута“ значајну количину светла.

* * *

Као што видите, имате доста могућности да прекршите оно правило да се „не фотографише у подне“. Само треба да будете креативни и испробате разне идеје. А ако не успе, боже мој, сачекајте да Сунце мало „одмакне“ из зенита.

2 Comments

  1. Повратна веза:Fotografisanje po nezgodnom suncu by Pedja » foto saveti, zanimljivo » Fotomanijak.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.