Изборник Затворити

Како повећати релевантност гуглових реклама (AdSense)?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2651

Поставили сте Google AdSense на свој сајт и рекламе су убрзо почеле да се приказују. Али, приметили сте да рекламе немају много везе са садржајем вашег сајта, а број кликова на њих се граничи са мизеријом?

Ако је ваш сајт на српском језику то и није необично, јер је мали број оглашивача тако да гугл настоји да прикаже било шта с обзиром да је мала вероватноћа да је богата понуда реклама које заиста јесу релевантне. Ту вам не преостаје ништа друго до да чекате и надате се да ће се ситуације поправити – а хоће, само се не зна када ће.

Ипак, то не значи да треба да будете пасивни. Чак и ако је сајт намењен српском језичком подручју ипак можете нешто предузети да побољшате релевантност реклама. Ако је ваш сајт намењен широј публици, онда је то и неопходно.

Како гугл одлучује шта је за ваш сајт релевантно знају само у гуглу. Из разумљивих разлога, такве информације нису јавне. На процену релевантности утиче садржај стране и то како текст, тако и наслови, линкови па чак и кључне речи у заглављу.

Врло је могуће да гугл из неког разлога издвоји погрешне изразе и потенцира рекламе које њима одговарају, а на вашој страни је нешто друго релевантније.

Гугл је омогућио два једноставна начина да му нагласите шта је на страни релевантно. Један је да означите битан садржај стране специјалним коментаром у облику:

<!-- google_ad_section_start -->
садржај који је битан за одреживање релевантности реклама
<!-- google_ad_section_end -->

Ово ће гуглу јасно показати да текст који се налази овако означен садржи баш оне кључне речи које су важне и да настоји да приказује рекламе које су релеватне за те кључне речи. На овај начин можете означити више области на страни.

Но, некада је гуглу потребно нагласити и шта не спада у битан садржај. На сличан начин употребићете ознаку:

<!-- google_ad_section_start(weight=ignore) -->
ово је садржај који не треба користити за одређивање релевантности
<!-- google_ad_section_end -->

Запшто је ово потребно? Гугл ће, на пример, да за релевантност користи називе линкова, који се приказују на страни.

Ако страна садржи breadcrumbs, као што би требало да садржи, то значи да ће се на страни наћи хијерархијски сложени линкови по дубини сајта. Гугл ће први линк у том низу сматрати најважнијим, иако је за конкретну страну у ствари најважнији линк који је последњи у низу.

Слично је и са сајтовима као што су форуми, блогови и разни портали. Они врве интерним линковима који имају своју функцију али су поптуно небитни за приказивање реклама. Гугл то не може да зна и ипак их узима у обзир. На овај начин можете то да избегнете.

Комбиновањем ових ознака ви ћете гуглу лако навести које линкове да узима у обзир, а који су важни. Пробајте, требало би да прилично брзо приметите побољшање релевантности реклама које се приказују на вашем сајту, а ако то постигнете, и број кликова ће се повећати.

3 Comments

 1. Peđa

  Мислим да то не мора да се посебно наглашава. Гугл и сам зна да употреби те кључне речи, ако то нађе за сходно.

 2. Pavle

  U poslednjih par dana sam se opet aktivirao po pitanju AdSensa, pa ako ti ne bi bilo teško da odgovoriš na neka moja pitanja, pošto bih ozbilljnije da uđem u sve to.

  1. Koji tip oglasa je u sidebaru, a koji ispod naslova članka (da li su samo tekstualni ili tekstualni/slike)

  2. Kako se pokazao ovaj raspored oglasa što se tiče zarade? Može li blog da otplati svoj domen i hosting?

  3. Kakvi su tvoji utisci generalno što se tiče AdSensa i sajtova na srpskom?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.